Vajinismus nedir ve tedavisi?

Vajinismus'u, vajinanın girişindeki kasların istemsiz, anlık kasılması olarak tanımlamaktayız.

26 Nisan 2014 Cumartesi 19:31
Vajinismus nedir ve tedavisi?






Vajinismus nedir ve tedavisi?


Pelvik taban kaslarında istemsiz kasılmalar cinsel birleşmenin acılı veya imkansız olarak algılanmasına yol açar. Bu istem dışı vajina refleksi, cinsel ilişki esnasında, tamponla, doktor muayenesi ve kendi parmağı ile bile olabilir. Oluşan kasılma, vajina girişini kapatarak cinsel ilişkiyi imkansız hale getirir.
İlişkiye devam edilmesi halinde büyük bir acı ve ağrıya neden olur. Vajinismus belirtileri: Cinsel ilişkinin son derece ağrılı, acılı olması (Disparoni- Ağrılı cinsel ilişki) İlişki sırasında kasılma sonucunda penisin içeride zor hareket etmesi Cinsel ilişkide kadının bacaklarını kapatması veya eşini iterek birleşmeye engel olmaya çalışması Vajina içine tampon, fitil veya vajinal tablet yerleştirememe Vajina içine parmak sokamama Jinekolojik muayene olamama, örneğin smear testi yaptıramama Vajinal ultrasona girememe Görüldüğü üzere vajinismus rahatsızlığı olan hastalar görüldüğü üzere vajina ile ilgili her türlü girişimden kaçınmaktadırlar.

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ

Vajinismus tedavileri standart şekilde olmayıp tamamen kişiye yönelik özel bir takım protokollerden ibarettir. Vajinismus tedavisi için uygulanacak adımlar kişiye özel olmalıdır.

Gerekli durumlarda hipnoterapiler ile hastaların tedavi süreci hızlanabilmektedir. Terapi programı duygusal ve fiziksel teknikleri içermektedir. Çiftin terapi sürecine birlikte katılmaları daha iyi sonuçlar verecektir.
Çoğu kez vajinismus çok derinlere kadar uzanan ciddi bir problemdir. Her ne kadar evlilik süresince bu problem ile yüzleşilse de problemin nereye kadar indiğini yani nereden itibaren başladığını kesin olarak bilmek mümkün değildir. Tedavide başarıyı ve tedavi sürecini etkileyen en önemli faktör "güven" dir.
Çiftlerin kendi problemlerini aşmada gösterdikleri kararlılık, inanç ve azim ile birlikte iradeli bir şekilde ev ödevlerini yapmaları, mümkün oldukça rahat, sabırlı olmaları tedaviyi kolaylaştıran ve hızlandıran diğer faktörlerdir. Ev ödevleri egzersizlerin evdeki bir tekrarıdır ve bunda kişinin pratik yaparak kendisini geliştirmesi amaçlanmaktadır. İlk başta sıkıcı gibi gelse de zaman içinde ev ödevleri daha basit bir hale gelerek "ev oyunları" şekline dönecektir. Vajinismus tedavisi doğru bilgi ve teknik gerektiren bir süreç olduğundan dolayı yapılacak olan plan nitelikli bir cinsel terapist tarafından takip edilmelidir.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.