Z kuşağı nasıl bir nesildir? İstekleri nelerdir?

Teknolojiyi oyuncak gibi kullanıyorlar, sosyal normları önemsemiyorlar, kendilerince yaşıyorlar, Z kuşağının özellikleri?

21 Ekim 2013 Pazartesi 10:46
Z kuşağı nasıl bir nesildir? İstekleri nelerdir?






Z kuşağı nasıl bir nesildir? İstekleri nelerdir? Şimdilerde çocuklar için Z kuşağı çocuğu denildiğini sık sık duymaktayız. Bundan öncekiler Y, ondan önceki nesiller de X kuşağı olarak adlandırılıyor. Hayattan beklentileri, olaylar karşısında tepkileri ve duyguları tamamen başka olan Z kuşağı çocukları ana babalarını pekçok davranışlarıyla hayrete düşürüyorlar. En önemli özellikleri; Teknolojiyi öğrenmiyorlar, içine doğuyorlar Z kuşağının duyguları, tepkileri, hayattan beklentileri ve olaylar karşısındaki tutumları önceki nesilleri şaşırtıyor. Çok zeki olduklarını hemen söylemek lazım. Önceki nesiller onları 'lise mezunu' doğuyorlar diyerek tanımlıyor. Teknolojiyi hayatlarının belli bir aşamasına gelince öğrenmiyor adeta onun içine doğuyorlar. Öyle olunca hayatın 24 saatini onunla geçirip her işlerini teknolojiyle halletmeyi beceriyorlar hatta bundan başka bir yol düşünemiyorlar. Ailelerdeki ve şirketlerdeki veya kurumlardaki kuşak çatışmasında Z kuşağının payı büyük. Onlar eskilere nazaran daha sabırsız. Hemen yükselmek istiyorlar, beklemeye tahammülleri yok. Hızlı ve Sabırsızlar Z kuşağı çocukları teknolojiyle her işlerini halletmenin ötesinde hızlı ve sabırsızlar. Her işlerindeki bu sabırsızlık çoğu zaman dezavantaj olarak önlerine çıkıyor. Geçmiş nesillerin tecrübelerine değer vermiyor, onları geride kalmış günlerin insanları gözüyle görüyorlar. Aile yapısı, yaşam tarzı ve iş hayatları önceki nesillerden çok çok farklı olan Z kuşağı, 'dönüşüm ve koşulsuz sevgi' alt zemininde hareket ediyorlar. Teknolojiyi iş hayatının değil bütün yaşamın bir parçası olarak görüyorlar. Öyle olunca teknolojiyi kullanmaktan hayatı ıskalayabiliyorlar. Z kuşağı iyi bir hayat istiyor, bunun için öyle çok uzun beklemeye niyetleri yok. Biraz konuşursanız üniversiteden mezun olunca müdür pozisyonu, en geç 30'lu yaşlardada üst düzey yöneticilik hayalleri kuruyorlar. Bu beklentilerle hayata başlayınca da karşılığını bulabilmek o kadar kolay olmuyor tabiki, Moral durumları eski nesillere nazaran son derece zayıf. Sanal ortamlarda edinilen arkadaşlıklarla yetinmek onları duygusal olarak hassas ama çaresiz bırakmış gibi görünüyor. Eğlenceyi seviyorlar. Her şeye bir eğlence objesi olarak bakmanın yollarını arıyorlar. Türkiye'yi yönetecek nesil 2000'lerden sonra doğanlar Türkiye'de yapılan sosyal araştırmalar yönetim kademelerine 2000'den sonra doğan iyi eğitimli ve teknoloji hassasiyeti olan nesillerin yani bu Z kuşağının geleceğini ortaya koyuyor. Ancak o güne kadar sabırlı olmaları şartıyla.... İş dünyasında da yönetim kademesinde de bu 2000 nesli önceki nesillerden çok farklı olarak ülkeyi yönetecek nesil olacak. Türkiye'de her on yılda bir -darbelerle, yasaklarla- kaybedilen nesiller olduğu düşünülürse Z kuşağının şanslı olarak bile nitelendirmek mümkün. Ebeveynlerin ise Z kuşağını anlamaları zaman alacak gibi görünüyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.