Neredeyse 13 yıl oldu koca çınar ile tanışmamız.

Henüz 80 yaşında ve bir delikanlı kadar diri enerjik ve pırıl pırıl bir dimağı vardı.
O zamanlar Türkiyeliler Birliği Basın Sözcüsü olarak Türkiye'den gelen gazetecilere yardımcı oluyordum.



Bu gezi çerçevesinde gelen Türk basın mensuplarını Şimon Peres ile yapacakları görüşmeye götürmüş ve bu vesile ile kendisine bir kaç soru sorma imkanı da bulmuştum.



29 Ekim 2007 Cumhuriyet Bayramı Elçilik resepsiyonu... Rafael Sadi ve Şimon Peres, ortada da Büyükelçi Namık Tan (Bana göre en saygın ve dost Büyükelçi)



Bu resimde kızım ve özel fotograçım Viket Sadi . “Baba hep senin resmini çekiyorum benimde Şimon ile bir resmim olsun” demişti. Şimon da kırmadı. Bu kaldı ...Yanılmıyorsam resmi AA muhabiri eşsiz dost Gürdilek Çekmişti sağolsun...

Aslında kendisi ile bir zamanlar davet edildiğim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonlarından da tanışıyorduk. (Odatv’de yazmaya başladıktan sonra bu davetiyeler gelmez oldu.)
Şimon Peres ile yaptığım bu kısa söyleşi Şalom Gazetesinde yayınlanmıştı. Görüşmenin link'i aşağıda.
http://arsiv.salom.com.tr/news/print/3398-Turk-gazetecileri-ve-Simon-Peres.aspx
Sıra son soru ile bana geldi:
"Yaklaşık son 5 yıldır Türk basınında İsrail ve Yahudi aleyhtarı pek çok yayına rastlanmakta. Bir çoğunda özellikle İsrail’in Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’nde gözü olduğu iddia edilmekte ve amacın da Tevrat’ta belirtilen Nil’den Fırat’a kadar Vaad Edilmiş Topraklar’a sahip olma arzusu olduğu belirtilmektedir. Türk basın mensupları da buradayken İsrail’in böylesi bir hedefi olup olmadığını sizin gibi yetkili bir ağızdan öğrenmek isterdim."
Peres gülümseyerek, "Sen de mi basından şikâyetçisin? O zaman medyayı değiştirmek gerek..."
Şimon Peres bana dönerek:
"Günümüzde bir ülkeyi işgal edecek olursanız o ülkenin toplam yüz ölçümünü hesaba katmamanız gerek. İşgal edeceğiniz o ülkenin teknolojik ve bilimsel zenginliği olmalıdır. Türkiye açısından bakacak olursak bizim Türkiye’yi işgal edecek bir sebebimiz mevcut değil. Teknolojik ve bilimsel anlamda sanırım Türkiye ile çok iyi ortaklıklar yapabilir ve söz konusu birlikteliği tesis edebiliriz."
Bu ileri görüş halen geçerli olmasına rağmen ne yazık ki halen buna inanmayanlar çoğunlukta.
Ne yazık ki bu sabaha karşı hayata veda eden Şimon'a “ONE MİNUTE” diyemedik. Durduramadık son yolculuğundan. İsrail halkı sağcısı ile solcusu ile bu insanın hatırası önünde saygı ile eğiliyor.
Barış adamı Şimon.
Ha şu noktaya dikkatinizi çekmek isterim. O her İsrailli için ŞİMON idi. Öyle de kalacak. İsrail kültüründe aşırı saygı yoktur. Kültür aşırı sevgiye dayanıyor. Çocuklar dedelerine bile adları ile hitap ederler. Biz Türk ailesi olduğumuz için DEDE diyorlar torunlarım.
Evet ŞİMON halkın malı idi. Siyasi kimliğini sırtından çıkarttı ve ülkeye BARIŞ getirme peşinde koştu. Barış peşinde koşan Peres bir yandan ENTEBBE baskınında en önemli siyasi kimlik iken, aynı zamanda İsrail nükleer santrali kurucusudur. Nükleer bombalar olduğu söylentisi ise halen mevcuttur ve kimse onaylamamıştır.
Şimon'un siyasi kariyeri oldukça zengindir.
Kısa başlıklar ile:
2 ağustos 1923 Vişenba Polonya'da doğdu.
1934 yılında ailesi ile İsrail'e göç etti.
1945 yılında çocuklarının annesi olan Sonya Gelman ile evlendi.
1953 Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı döneminde Dimona Nükleer Santrali kurulmasına önayak oldu.
1959 İlk kez İsrail parlamentosu Knesset'e milletvekili olarak seçildi.
1965 Ben Gurion'un partisine katıldı.
1974 Haavoda Partisi Başkanlığını Rabin'e karşı kaybetti
1976 Savunma Bakanı (Entebbe baskını esnasında )
1977 Haavoda partisi Başkanlığına seçildi. Ancak Likud partisine karşı seçimleri kaybetti.
1984 Milli Birlik Hükümetinde Başbakan ve ekonomik kurtarma hareketinin başında oldu.
1992 Rabin Hükümetinde Dışişleri Bakanı.
1994 Nobel Barış Ödülünü aldı.
1995 Rabin'in öldürülmesinden sonra Başbakanlık.
1996 Seçimleri Natanyahu'ya karşı kaybetti.
1997 Peres Barış Merkezini kurdu.
2000 Moşe Katsav'a karşı Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetti.
2003 Ana Muhalefet liderliği ve Haavoda partisi Başkanlığı.
2005 Şaron'un kurduğu KADİMA partisine katıldı.
2007 İsrail'in 9. Cumhurbaşkanı olarak seçildi.
2012 Obama'dan özgürlük madalyası aldı.
2016  93 yaşında hayata veda etti.
Allah rahmet eylesin.
Bütün Dünya ülkeleri Şimon'un ölümünden söz ediyor ve Cuma günü yapılacak olan Cenaze törenine bir çok ülke liderinin katılacağı belirtiliyor. Obama ve bütün Avrupa ülke başkanlarının cenazede olması bekleniyor. İsrail olağanüstü bir güvenlik hazırlığı içinde.
Hatırlatmakta yarar var. İsrail basınında one minute olayından kimse söz etmiyor. Şimon'un hayatında çok daha önemli olaylar mevcut. Kendisi de bir röportajında “Bu geçmişte kaldı geleceğe bakmak lazım” demişti.
Rafael Sadi / Tel Aviv
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.