1 Ocak 2014 tarihinde başlayan esnaf ve sanatkâr odalarına ait seçimler tüm hızıyla sürüyor. Zaman zaman sert tartışmalara, kavgalara sahne olan seçimlerde hatta hayatını kaybedenler de oldu. Örneğin Kilis Şoförler ve Otomobilciler Odası başkanlığı seçimlerinden çıkan olaylarda 1 kişi hayatını kaybederken 3 kişi de yaralandı. Tabi 3 binin üzerinde esnaf ve sanatkâr odasının bulunduğu ülkemizde seçimler bayağı bir zaman alıyor. Yani 31 Mart 2014 itibariyle oda seçimleri noktalanmış olacak. Aday bolluğu yaşanan birçok seçimde olayların ardı arkası kesilmiyor. Gaziantep'te Şoförler ve Otomobilciler Odası başkanlık seçimlerinde çıkan kavgada 1 kişinin burnu kırıldı. Bursa Özel halk Otobüsleri Odası genel kurulunda Mevcut Başkan Ramazan Umur'un seçimi Sadi Eren'e kaybetmesi sonucu bıçaklar çekildi. Bıçakların çekildiği tartışmada 3 kişi yaralandı. Bir kişinin de polis memurunun belindeki silahı almak istemesi olayların boyutunu gösteriyor. Trabzon Şoförler, Otomobilciler, Minibüsçüler ve Otobüsçüler Esnaf Odası’nın seçimlerinde çıkan arbedeyi de özel güvenlik görevlileri önledi. Bu tür olayları saymakla bitmiyor.

 Ankara Umumi Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası başkanlık seçiminde sandalyelerin havada nasıl uçuştuğunu televizyon ekranlarında izlemişsinizdir. Oy sandıklarının kırıldığı olaylara çevik kuvvet müdahale etmese şimdi ne olurdu bilemiyorum. 12 Ocak’ta ASKİ Spor Salonu'nda yapılan Ankara Umumi Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası seçimi, mevcut başkan Mehmet Yiğiner ile diğer aday İzzet Yıldırım arasında yaşanmıştı. Oyların sayımına geçildiğinde, Yiğiner taraftarları sahaya inerek oyların kullanıldığı paravanlar dağıtarak oy sandıkları kırılmış, oyların bulunduğu çuvalların bazılarının olmadığı ileri sürülmüştü. Olaya çevik kuvvet ekipleri müdahale etmişti. Oy sayımı sonucunda, Yıldırım, eski başkan Yiğiner'e karşı az bir farkla da olsa zafer kazanmıştı. Hatta seçim sonrasında Yıldırım yaptığı açıklamada, "Ben böyle bir seçim görmedim. Antidemokratik bir uygulama. Biz esnafın teveccühüne sığınmış, buraya gelmişiz. Böyle bir anlayış olabilir mi? Masalara sandalyelere, bizlere saldırma, divana saldırmalar. Biz kardeşiz. Oradakiler bizim arkadaşlarımız. Hepimiz esnafız. Ama çok çirkefçe bir hareketle karşılaştık."

Aynı Gün TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ankara Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası başkanlığına yeniden aday olmuştu. Karşısında yine gecen dönemki rakibi vardı. Ama Palandöken kendinden emin bir şekilde 208 farkla kavgaya ve bağırtıya meydan vermeden seçimi kazandı. Yine aynı günde Samsun Şoförler ve Otomobilciler Odası başkanlığı seçimi vardı. Samsun’da tek aday TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın vardı. Her iki liderin seçimi sessiz ve sözsüz olaysız bitti. Çünkü olması gereken buydu.

Her aday kürsüye çıktığında birlik, beraberlik ve kardeşlikten söz ediyor. Ama sandıklar açılmaya başlanınca nedense birlik, beraberlik ve kardeşlik unutuluyor. Bu seçimler döneminde 1 kişi hayatını kaybetti. 10’larca kişi de yaralandı. O kişinin vefatına sebep olan veya olanlar ise nefeslerini ceza evinde aldı. Bunlar doğru hareketler mi? Tabi ki değil. O zaman bu hırs ve düşmanlık niye? Acilen bu düşmanlıklara son verilmelidir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bu konuyu iyi incelemeli ve olaylara meydan veren düzenlemelerin önüne geçmeli. Bir kişi aynı ilde birden çok odaya nasıl üye olabiliyor? Bir insanın aynı anda 7-8 odaya kayıt yaptıracak kadar yoğun bir işle uğraşıyorsa o kişinin gelirlerinin incelenmesi ve Ticaret Odasına kayıt olması gerekir. Ticaret Odasına kayıt yaptıracak kadar ticari hacmi yoksa o zaman da tek bir odada seçilme hakkı verilmeli diye düşünüyorum. Orada seçilemedim, başka bir odadan seçilirim mantığı yanlış. Bu mantık ve düzenleme acilen düzeltilmelidir.  Bu olayların başka çözümü yok.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.