Ahmet Türk: Pyd İle Işid'in Bir Tutulması Süreci Tıkadı

Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, () - KÜRT siyasetinin önemli ismi ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, çözüm sürecinde yaşanan tıkınmayı anlatırken, Türkiye'nin IŞİD çeteleri karşısında Kürtleri dışlaması ve PYD ile IŞİD'i...

05 Kasım 2014 Çarşamba 10:55
Ahmet Türk: Pyd İle Işid'in Bir Tutulması Süreci Tıkadı






Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, () - KÜRT siyasetinin önemli ismi ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, çözüm sürecinde yaşanan tıkınmayı anlatırken, Türkiye'nin IŞİD çeteleri karşısında Kürtleri dışlaması ve PYD ile IŞİD'i bir tutmasının, çözüm sürecinin tıkanmasında önemli etkisi olduğunu söyledi. Türk, "Bu tıkanıklığın aşılması konusunda bir diyaloga ihtiyaç var" dedi.  Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, çözüm sürecinde yaşanan tıkanma, Kobani olayları ve Türkiye'nin IŞİD politikası ile ilgili muhabirine açıklamalarda bulundu. Kobani'nin IŞİD tarafından kuşatılması olayının bu süreçte önemli fırsatlar sağladığını, ama bu fırsatların kullanılamadığını savunan Ahmet Türk şöyle konuştu:
"Kobani'ye IŞİD çetelerinin saldırıları karşısında Türkiye'nin Kürtleri dışlayarak, PYD ve Kürtleri IŞİD ile eşit tutması sürecin tıkanmasına önemli katkı sağladı. Oysa Türkiye bunu fırsata çevirebilirdi. Oradaki Kürtleri sahiplenerek, koridor açarak, destekleyecek bir tavır gösterseydi, inanıyorum süreç farklı bir noktaya gelirdi." 
Bu dönemde Hükümetin ve Cumhurbaşkanının söylemlerinin Kürtlerin hakkını, hukukunu, Kürtleri kucaklayıcı bir anlayışta olmadığını gösterdiğini ileri süren Mardin Büyükşehir Belediye başkanı Türk, şöyle devam etti:
"Kürtlere yaklaşımda bir turnosol kağıdı oldu Kobani olayı. Buda toplumda bir rahatsızlığın büyümesine neden oldu. Yani 6- 7 Ekim olayları oldu. Hükümetin açıklamalarından Kürtler, gerçekten kucaklayıcı, dostane, sahiplenecek bir yaklaşımın olmadığını gördü. Bu da tansiyonun yükselmesine neden oldu. Şimdi çözüm süreci denildiği zaman, Kürtler bir halktır, onların hakkı ve hukuku var bunun göz önüne alınması gerekiyor. Biz tabii ki bugünde söylüyoruz. Sorunun çözümü Kürt halkının lehinedir. Bu Ortadoğu bataklığında bir dayanışmadan ve diyalogtan başka seçeneğin olmadığını görüyoruz. 

'TIKANIKLIĞIN AŞILMASI KONUSUNDA DİYALOGA İHTİYAÇ VAR'
Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, IŞİD'in asla Türkiye'ye komşu olmayacağını da savunarak şunları söyledi:
"Ama diyelim ki oldu, Türkiye çok mu rahat olacak. İkincisi bu insanlık düşmanı olan IŞİD'e karşı bir tek Kürtler direniş gösteriyor. Sadece Kürtler bunlara karşı ciddi bir savaş veriyor. Böyle bir tehlike karşısında savaşanlar ile IŞİD'i aynı kefeye koyduğunuz zaman, Kürtlerin devletten bütün umutları ve beklentileri ortadan kalkmış oluyor. Böyle bakmak lazım. Ama, umut ediyoruz ki halklarımızın geleceği açısından belki bir yaklaşım ortaya çıkar, bu tehlikenin aslında hepimiz için tehlike olduğu anlayışı egemen olur. Ve yeniden herkes kendini gözden geçirir. Şu anda biz de biliyoruz bazı tıkanıklıklar var, bu tıkanıklığın aşılması konusunda bir diyaloga ihtiyaç var. Samimi, dostane anlayışla meselelere bakma ihtiyacı var. Hükümet bunu yeniden gündemine alıp, gerçekten Kürtlerin bir tehlike olmadığını ve aslında Ortadoğu'yu ve dünyayı demokrasiyi ortadan kaldıracak çetelerin bir tehlike olduğunu görür buna göre de bir dayanışmayı da sağlar."   FOTOĞRAFLI
       

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.