Ankara'da ittifak kulisleri; MHP ve AK Parti arasında ittifak formülü

AK Parti'nin OHAL yönetimi sırasında en büyük destekçisi olarak öne çıkan TBMM'nin 3. büyük partisi MHP, AK Parti ile ilk seçimde ittifak kuracak mı? Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın yeşil ışık yaktığı süreçte MHP, muhtemel bir ittifakta parti kimliğini korumak istiyor.

18 Kasım 2017 Cumartesi 03:34
Ankara'da ittifak kulisleri; MHP ve AK Parti arasında ittifak formülü






Ankara'da ittifak kulisleri; MHP ve AK Parti arasında ittifak formülü


Seçim barajının düşürülmesi tartışmaları sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dillendirdiği "İttifak düşünülebilir" sözü Ankara'da tartışma konusu oldu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MHP ile ittifak'a yeşil ışık yakan sözleri Ankara'nın siyaset gündemini oluşturdu. AK Parti, "Yasa uygun, ittifaka gidilebilir" derken barajı düşürmeye sıcak bakmıyor. Ancak MHP Lideri Bahçeli’nin çıkışı ve Erdoğan’ın işaretiyle ittifak için teknik çalışma başladı

2019'DA İTTİFAK KURULABİLİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 seçimlerini işaret ederek “Öncesinde ittifak olabilir” sözleri, siyasette yeni gündem maddesi oldu. Uyum yasaları üzerinde çalışmalarını sürdüren AK Parti, mevcut yasalardaki düzenlemeler ile seçim ittifakına gidilebileceğini, yasal anlamda bir engel olmadığı tezini savunuyor. Gazete Habertürk'ten Volkan Yanardağ'ın haberine göre; mevcut yasaya göre, bir siyasi partinin mensupları seçimde başka bir siyasi partinin listesinden aday gösterilebiliyor. Bu isimler, seçim sonrasında istifa ederek kendi partilerine dönebiliyor.

MHP PARTİ KİMLİĞİNİ KORUMAK İSTİYOR

MHP ise her partinin kendi kimliğini koruyarak, kendi listesi ile ittifak yapabileceği bir formülü tercih ediyor. Bunun için öncelikli olarak
Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu gibi birincil mevzuatta değişiklik yapılmasını istiyor. AK Parti, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişin ilk sınavı olan 2019’da seçim barajında ise değişiklik yapmaya sıcak bakmıyor.

MHP ise yüzde 10’luk ülke barajının ağır olduğunu, yüzde 7 ya da 5 gibi seçeneklerin değerlendirilmesini istiyor. AK Parti’de uyum yasaları konusunda bir çalışma yapılıyor ancak içinde seçim ittifakı yer almıyor. Ancak MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin bu yöndeki çıkışı, Erdoğan’ın yeşil ışık yakmasının ardından seçim ittifakı ile ilgili teknik çalışma başlatıldı. Erdoğan ile Bahçeli’nin seçim ittifakı ile uyum yasaları konusunda randevulaşması bekleniyor.

SON İTTİFAK 2007’DE

2007 genel seçimlerinde, 13 DSP’li CHP listelerinden seçime girdi. DSP seçime katılmadı. Seçilen isimler, seçimin ardından CHP’den istifa ederek partilerine döndü. AK Parti ve MHP’nin öncüleri olan Refah Partisi ile MÇP, 1991 seçimlerinde IDP ile seçim ittifakına girmişti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.