BAKAN EKER: "AB'DEN 10 KAT DAHA FAZLA TARIMSAL BÜYÜME SAĞLADIK"

Aydın FİDAN/ KARACABEY,(Bursa),() - BURSA'nın Karacabey İlçesi'nde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarımın 10 yılını değerlendirerek, "AB'den 10 kat daha fazla tarımsal büyüme sağladık" dedi. TİGEM'in...

20 Aralık 2014 Cumartesi 00:06
BAKAN EKER:






Aydın FİDAN/ KARACABEY,(Bursa),() - BURSA'nın Karacabey İlçesi'nde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarımın 10 yılını değerlendirerek, "AB'den 10 kat daha fazla tarımsal büyüme sağladık" dedi.
TİGEM'in tarım işletmeleri hakkında bilgiler veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 18 işletmede, 330 bin hektar arazi işletildiğini belirtti. Tarım işletmelerinin hayvancılık faaliyetleri hakkında bilgiler veren Bakan Eker, "Bin civarında safkan arap tayı var, 150 bin baş koyun, 26 bin sığır cinsi hayvan var" dedi.
Tarımsal sulama ve hayvancılıkta önemli yatırımlara imza attıklarını vurgulayan Bakan Eker şunları söyledi: "Tarımda verimlilik, en önemli sorunumuz. Maliyeti düşüren en önemli etmen büyük işletmelerdir. Arazi bölünmesine sıcak bakmıyoruz o yüzden. 60 milyon TL hasılatı var Karacabey İşletmesinin. 550 milyon TL hasılat bekleniyor bütün işletmeler bazında."
Bir soru üzerine Bakan Mehdi Eker şöyle konuştu: "GAP bölgesinden kimseye arazi satılmış değildir. Söylentiler dezeformasyondur. Satma düşüncemiz hiç olmadı, talep de olmadı. Tamamen spekülasyondur. Orada işletmelere kiralamayı parça parça değil bütün şekilde yapmayı planlıyoruz. Kiraladığımızda ise ortak oluyoruz." 
KOYUNCULUĞA TEŞVİK 

Türkiye'nin koyunculuk coğrafyası özellikleri taşıdığını vurgulayan Bakan Eker, "Hayvancılığın desteklenmesi ilk icraatım olmuştur. Bizim coğrafyamız -Anadolu- koyun ve keçi coğrafyasıdır çünkü. Sığırcılığa da destek olacak elbette, ancak dengeyi gözeteceksek koyunculuk mutlaka yaşatılmalıdır. Özel sektöre en büyük teşvik, hayvancılık amacıyla kullanılması şartıyla, meraların kiralanmasıdır. Hedef, meraların ıslah edilerek verimin artırılmasıdır. Meralar herkesin malı ancak sahip çıkan yok. Verimsizleşiyor gün geçtikçe" dedi.
Yaygın sığırcılığın ihtiyacını karşılayacak ot mera potansiyelinin olmadığını ifade eden Bakan Mehdi Eker, "Oysa koyunculuk için mera zenginliğimiz var, koyun coğrafyası olmamız sebebiyle. 1984'te ilk hayvan sayımı yapıldı. 32 milyon olan koyun varlığı teşvikler sayesinde 42 milyonu geçti. Mikroçip (elektronik küpe) uygulaması getiriyor koyunlarda önümüzdeki sene. Hırsızlıkların da önüne geçilecek" açıklamasını yaptı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker sözlerine şöyle tamamladı: "AB'den 10 kat daha fazla büyüme sağladık tarım alanında. Bunu da altyapı sorunlarını çözmeye borçluyuz. Yeni hedefimiz sürdürülebilir sistem kurmak, popülizme yönelmemektir. Reformlardan geri adım atılmadan devam edilmedilir. 31 bin 500 plus tarım işletmesi var 2013 sonu itibariyle." 

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.