Bakan Eroğlu: Ormanlar artık kırsal kalkınma için lokomotif olsun

ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ormanların kalkınmada lokomotif olmasını hedeflediklerini söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından inşa edilen 6 tesisin temelini, 3 tesisin de açılışını...

07 Mart 2015 Cumartesi 11:26
Bakan Eroğlu: Ormanlar artık kırsal kalkınma için lokomotif olsun






ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ormanların kalkınmada lokomotif olmasını hedeflediklerini söyledi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından inşa edilen 6 tesisin temelini, 3 tesisin de açılışını yapmak üzere sabah saatlerinde Kahramanmaraş'a geldi. Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer tarafından havaalanında karşılanan Bakan Eroğlu, beraberinde AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, AK Parti milletvekilleri Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu ve Sıtkı Güvenç ile birlikte valiliği ziyaret etti. Valilik Şeref Defteri'ni imzaladıktan sonra bir süre Vali Güvençer'den kente ilişkin bilgi alan Bakan Eroğlu, basın toplantısı düzenledi.
Bakan Eroğlu, kente toplam 52 milyon lira yatırım bedelli 6 tesisin temelini, 3 tesisin de açılışını yapacaklarını söyledi. Tesislerle birlikte 13 bin 790 dekar zirai arazinin sulamaya açılacağını, 642 dekar zirai arazi ve 5 yerleşim yerinin de taşkın zararlarından korunacağı belirten Bakan Eroğlu, 2012 ve 2013'te Kahramanmaraşlılara söz verdiği 75 projenin dışında 476 milyon lira yatırım bedeline sahip 23 projenin daha hayata geçirileceğini ifade etti. Bakan Eroğlu, ormanların kırsal kalkınmada lokomotif olmasını hedeflediklerini belirterek, "Bizim şöyle bir hedefimiz var. Ormanlar artık kırsal kalkınma için lokomotif olsun. Bu bakımdan biz bozuk orman alanların, civardaki vatandaşlara parselliyoruz, kura çekiyoruz. 3 yıllık bakımı masrafları bize ait, geliri 49 yıl vatandaşa ait olmak üzere böyle bir plan da yaptık. Bu konuda tabi Kahramanmaraş'ın büyük bir hamle yapması lazım. O bakımdan bunu hızlandıracağız" dedi.
Bakan Eroğlu, Kahramanmaraş'ta bal üretim potansiyelinin bulunduğunu ve kenti bal üretim ihracat üssü haline getirmeyi amaçladıklarını da ifade ederek, şunları söyledi:
"Mesela burası bal açısından, şifalı bitki açısından çok önemli. Biz burayı bal üretimi ihracat üssü haline getirmeyi arzu ediyoruz. Onun için örnek olmak üzere üç tane bal ormanı kurduk. Vatandaş balın çok halis olduğuna inanırsa ona çok para veriyor. Şu anda 600-700 liraya satılan anzer balı var. Niye nzer balı? Çünkü sertifikalı. Daha önce ormanlara girilmezdi, Orman Kanunu vardı. Girdiğiniz zaman aracınız bile teslim alınır, verilmezdi yani. 2007 yılında o zaman yeni Çevre ve Orman Bakanı olmuşum. Bizim de işimiz çok, arıcılar 'İllaki sizinle görüşeceğiz' dediler. Yahu benimle ne işiniz var kardeşim dediysem de neyse dedik geldiler. Nedir derdiniz dedim? 'Biz ormancılardan kaçacak delik arıyoruz. Ormanlara arı kovanı sokamıyoruz' dediler. Nasıl olur, bizim sizin davet etmemiz lazım dedim. Neyse o zaman ki Genel Müdürü çağırdım, dedi ki 'Efendim kanun var.' Ne kanunu dedim? Hayvanlar ormana giremez diye kanun var. Hakikaten vardı yani onu değiştirdik. Burada maksat ormana zarar veren büyükbaş hayvanlardan kastediyor. Bir genelgeyle madem bundan sonra ceza var, bal ormanı kurma vazifesi verdim. Bal ormanı dediğimiz şey şu; özel alanlarda, organik ortamlarda ve zirai ilaçlara maruz kalmayacak yerlerde, gübrelerden azade alanlarda ne istiyorsa kestane balı, çiçek balı, çam balı onları dikiyoruz, hazırlıyoruz."
Bakan Eroğlu, daha sonra Valilik bahçesinde kendi adına çam fidanı dikti ve cansuyu verdi. Bakan Eroğlu, Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret ettikten sonra İl Koordinasyon Toplantısı'na katıldı.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.