Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu: Arakan bu bayrama gölge düşüren bir yer oldu

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, "Arakan son günlerde ortaya çıkmış olması nedeniyle de aslında bu bayrama gölge düşüren bir yer oldu." dedi.

01 Eylül 2017 Cuma 11:30
Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu: Arakan bu bayrama gölge düşüren bir yer oldu






BURSA (AA) - Merkez Osmangazi ilçesinde bulunan tarihi Ulu Cami'de bayram namazını kılan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, namazın ardından cemaatle bayramlaştı.

Çavuşoğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, bayramların hem sevinç hem coşku hem de birlik ve beraberliğin zirve yaptığı günler olduğunu söyledi.

Kurban Bayramı'nın birlik ve beraberliğe vesile olmasını dileyen Çavuşoğlu, "Kurban Bayramı sılairahim yaptığımız ve aynı zamanda fakirin fukaranın gözetildiği, mazlumun ve mağdurun yanında olunduğu, ihtiyaç sahiplerinin bulunmaya çalışıldığı, çocukların sevildiği, büyüklerin sayıldığı müstesna günlerden bir tanesi. Allah bize bugünleri hakkıyla idrak edebilmeyi nasip etsin." diye konuştu.

'Etnik, dini ve mezhep farklılığı gözetmeksizin'

Çavuşoğlu, bugün İslam coğrafyasında kan, gözyaşı ve feryatların yükseldiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Suriye, Irak ve son olarak Arakan'daki Müslüman kardeşlerimizin maruz kaldığı davranışlar ve durumlar hakikaten bizi ziyadesiyle üzüyor. Türkiye olarak medeniyetimizden tevarüs ettiğimiz değerlerle yüzyıllarca bu dünyaya ışık saçmış bir medeniyetin sancaktarı olduğumuzu bilerek hareket ediyoruz. Dolayısıyla bu coğrafyalarda ve sair coğrafyalarda etnik, dini ve mezhep bakımından hiçbir farklılık gözetmeksizin nerede bir mazlum ve mağdur varsa onlara dokunmaya, onların ihtiyacını karşılamaya, onlarla birlikte olmaya gayret ediyoruz. Hakikaten bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu siyaset felsefesi anlayış, bizim yol göstericimiz oluyor."

Çavuşoğlu, Türkiye'nin yapmış olduğu yardımlar dolayısıyla son üç seneden beri dünyada cömert ülke konumunda bulunduğunu ifade etti.

Dünyanın ilk 5 ekonomisine sahip devletleri, bir mazluma, mağdura yardım etme durumu söz konusu olduğunda onları bu sıralamada göremediklerini dile getiren Çavuşoğlu, "Önemli olan edindiğini paylaşabilmek, paylaştıkça zenginleştiğini bilmek ve bu şekilde hareket edebilmek. Bayram paylaşmadır. Kurbanımızı ve diğer kazanımlarımızı ihtiyaç sahipleriyle paylaşmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

'Palyatif tedbirlerle huzurun, barışın gelmeyeceğini biliyoruz'

Çavuşoğlu, Arakan'da yaşananlara da değinerek, şunları kaydetti:

"Arakan son günlerde ortaya çıkmış olması nedeniyle de aslında bu bayrama gölge düşüren bir yer oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız dün İslam coğrafyasının liderleriyle bu konuda bir telefon görüşmesi yaptı. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız başta olmak üzere yapılan bütün çağrıların uluslararası camiada makes bulduğunu görüyoruz. Orada bir girişimin, çalışmanın başladığını görüyoruz ama bunun süreklilik arz etmesi ve sorunların kalıcı bir şekilde çözümüne vesile olmasını diliyoruz. Yoksa palyatif tedbirlerle, sadece göstermelik davranışlarla huzurun, barışın gelmeyeceğini biliyoruz. Sorunların, meselelerin köküne inerek muhtevasını bilerek çözmek gerekiyor. Dünya çok büyük, hepimize yeter. Devletlerin eşit ve onurlu bir devlet olarak yaşaması için her şey mümkün. Herkesin insanca yaşadığı, herkesin onurlu ve haysiyetli yaşam sürdüğü dünya olması gerekiyor. Bizim ilkelerimiz, değerlerimiz en başta adaleti, mazluma ve mağdura sahip çıkmayı gerektiriyor. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz."

Muhabir: Cem Şan

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.