Başbakan Yıldırım: Adı ne olursa olsun bu bir vahşettir

Başbakan Yıldırım, ABD'nin Las Vegas şehrindeki silahlı saldırıya ilişkin, "Neresinden bakarsanız, adı ne olursa olsun, bu bir vahşettir, bu bir cinnettir. Şunu bilin ki Türk halkı, Amerikan halkının acılarını en yürekten paylaşıyor" dedi.

03 Ekim 2017 Salı 17:38
Başbakan Yıldırım: Adı ne olursa olsun bu bir vahşettir






ESKİŞEHİR (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde Alp Havacılık Helikopter İş Merkezi Tesisleri'nin açılış töreninde konuştu.

Başbakan Yıldırım, ABD'nin Las Vegas şehrindeki silahlı saldırıya ilişkin, "Neresinden bakarsanız, adı ne olursa olsun, bu bir vahşettir, bu bir cinnettir. Bu vesileyle hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. Şunu bilin ki Türk halkı, Amerikan halkının acılarını en yürekten paylaşıyor." dedi.

"543 proje üzerinde çalışıyoruz"

Başbakan Yıldırım, AK Parti hükümetleri olarak 15 yılık sürede sanayileşmeyi, katma değeri yüksek teknolojik ürünleri kendi imkanlarıyla üretmeyi sağlayacak çalışmalara hem hız verdiklerini hem de destek olduklarını dile getirdi.

Bu konuda her dönemde ciddi teşvikler verdiklerini, bugün bunların karşılığını görmekten de mutluluk duyduklarını anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uydularımızla sinyallerimizi Asya, Avrupa ve Afrika'da 118 ülkede 3 milyar insana ulaştırabiliyoruz. Aynı zamanda uydu üzerinden internet ve veri akışını gerçekleştirebilir hale geldik. Yerli yer gözlem uydumuz Göktürk-2'yi uzaya gönderdik ve çok güzel görevler ifa ediyor. Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın üretimi Uzay Sistemleri ve Entegrasyon Test Merkezi'nde başladı. 2020 yılında inşallah tamamlanarak uzayda yerini alacak.

Teknolojide derinleşmeyle beraber savunma ve havacılık sanayiinde de araştırma geliştirmeye önemli paylar ayırıyoruz. Savunma ve havacılık Ar-Ge bütçemiz 2016 yılı itibarıyla 1 milyar doları aşmıştır. İhracatımız 15 yıl önce havacılıkla ilgili sadece 250 milyon dolarken bugün 2 milyar doları buldu. Ciro 1 milyar dolarken bugün 6 milyar doların üzerine çıktı. 2002'de sadece savunma sanayi ile alakalı 66 proje üzerinde çalışırken bugün 543 proje üzerinde çalışıyoruz. Bu projelerin toplam bütçe büyüklüğü 60 milyar dolar. Savunma ve havacılık sanayii projelerine odaklanan teknoparklar açtık. Bugün İstanbul'da teknoparkta 170 Ar-Ge firması ve toplam 2 bin 750 teknik vasıflı personel çalışıyor. Aynı şekilde Ankara Kahramankazan'da 80 milyon avro bedelle uydu test ve entegrasyon merkezi yaptık. Kendi uydularımızı tasarladığımız gibi üretimine de başlamış bulunuyoruz."

"Bu yasama döneminde Türkiye Uzay Ajansı kurulmuş olacak"

Uzay ve havacılık teknolojilerinden ülke kalkınması ve milli güvenliğin sağlanması, doğal kaynakların tespiti ve bunun halkın refahı için kullanılması adına Türkiye Uzay Ajansı'nı kurma kararını aldıklarını hatırlatan Başbaka Yıldırım, "Bu kararı da tasarı, taslak olarak Meclise gönderdik. Bu yasama döneminde inşallah Türkiye Uzay Ajansı da kurulmuş olacak." şeklinde konuştu.

"Yukarıda yanlış adımların atılmaması için katkı koymalısınız"

ABD'nin Türkiye'nin müttefiki olduğunu anımsatan Yıldırım, işbirliğinin sorgulandığı dönemlerin de var olduğuna dikkati çekti.

İşbirliğine, stratejik ortaklığa, müttefikliğe zarar verecek unsurların ortadan kaldırılması gerektiğine işaret eden Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bunun kararını verecek, bu adımı atacak Amerikan yönetimidir. Ancak sizler Amerika'nın lokomotifleri olarak, Amerika'nın teknolojisini, sanayisini, elindeki imkan ve kabiliyetleri sağlayan firmalar olarak bu güzel işbirliklerinin zarar görmemesi için elinizden gelen her türlü gayreti göstererek yukarıda yanlış adımların atılmaması için katkı koymalısınız. Bunu yaptığımız zaman, 15 Temmuz acısını bu ülkeye yaşatan alçaklara karşı Amerikan hükümetinin, yönetiminin bakışını değiştirdiğimiz zaman, Suriye'de DEAŞ'la mücadele ederken Türkiye'nin canını yakan, sivil insanlarına zarar veren ve Amerika'dan aldığı silahları bizim insanımıza çeviren bu terör güruhlarıyla ilişkileri sınırlandırdığı zaman Amerika'yla olan ilişkilerimiz daha gelişecek, sizin için sadece Türkiye'de değil, bütün bu coğrafyada çok daha kapsamlı bir işbirliğinin önü açılmış olacaktır."

"Türkiye için milli güvenlik meselesi"

Başbakan Yıldırım, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki gayrimeşru referanduma da değindi.

"İstiyorsan sulhu sükun, hazır ol cenge daima." atasözünü hatırlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bizim amacımız kimseyle kavga etmek, kimseyle savaşmak değil ama ülkemizin birliğine, beraberliğine, bölünmez bütünlüğüne, ulusal güvenliğimize herhangi bir tehdit olursa buna en iyi şekilde hazır olmamız gerekir. Bugünlerde Suriye'de ve Irak'ta, güney sınırlarımızda birtakım operasyonlar yapılıyor. Bir yerde referandum öbür tarafta PKK'nın yeğenleri, kuzenleri, PYD, YPG orada bir devlet kurma sevdasına girmiş. Bunlar asla ve asla hiçbir şekilde bizim tarafımızdan hoş karşılanmaz. Orada yaşayan Kürt kardeşlerimize daha fazla gözyaşı, daha fazla ızdırap, daha fazla sorun çıkarır. Yöneticilerin, ihtirasları uğruna bölgedeki insanları ateşe atmalarına ve onların geleceğini karartmalarına izin veremeyiz. Irak, Suriye, bölge ülkeleri ve dünya kamuoyuyla beraber hareket ederek, burada zaten var olan otorite boşluğu, krizi, kaosu daha da derinleştirecek, küresel terör örgütlerini daha da teşvik edecek adımlara asla izin vermemeliyiz. Bu konuda duruşumuz çok nettir."

Irak ve Suriye'de yeni devlet oluşturma çabalarının, kimden gelirse gelsin Türkiye için milli güvenlik meselesi olduğuna dikkat çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

"Milli güvenlik meselesinde de Türkiye, gereken her türlü adımı atma hakkını saklı tutmaktadır. Bunu bütün dünya bilmelidir. Kimseye düşmanlığımız yok, kimseye husumetimiz yok ama bizim birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi bozmaya çalışanlar bunu bilmelidir ki buna karşı da gereken cevabı verecek gücümüz her zaman vardır. Bunu anlamak istemeyenler Çanakkale'yi hatırlasın, İstiklal Savaşı'mızı hatırlasın, en son 15 Temmuz'u hatırlasın. Bu millet istiklaline, bağımsızlığına yediği ekmekten, içtiği sudan daha fazla düşkündür. Bu bayrağa, bu vatana, bu millete, bu devletin bekasına yönelecek her türlü iç ve dış saldırı, eldeki bu güzel imkanlarla beraber en şiddetli şekilde karşılığını bulacaktır. Amacımız, bölgede ve dünyada dostlukları artırmak, düşmanlıkları azaltmaktır. Esas budur, bunun için müttefiklerimizle, dostlarımızla daha fazla iş birliği içinde çalışma prensibimizi muhafaza ediyoruz."

Anahtar Kelimeler:
PolitikaLas Vegas
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.