Başbakan Yıldırım'dan esnafa müjde

Başbakan Yıldırım, esnaf ve sanatkarların kullanacağı işletme kredisi sınırının 150 binden 200 bin liraya çıkarılacağını bildirdi.

17 Ekim 2017 Salı 14:29
Başbakan Yıldırım'dan esnafa müjde






TBMM (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, esnaf ve sanatkarların kullanacağı işletme kredisi sınırının 150 binden 200 bin liraya çıkarılacağını bildirdi.

AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin TBMM Grup toplantısında, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Polonya ziyareti nedeniyle kendisinin grup toplantısında partililerle bir araya geldiğini söyledi. Başbakan Yıldırım, tedavisi süren eski CHP Genel Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'a "geçmiş olsun" temennisinde bulundu.

Binali Yıldırım, dün Kuzey Irak bölgesinde düzenlenen operasyonlarda el yapımı patlayıcı düzeneğinin infilak etmesi sonucu şehit olan 4 askere Allah'tan rahmet diledi.

Somali'de yüzlerce insanın hayatını kaybettiği bombalı terör saldırısını hatırlatan Yıldırım, terörü lanetle ve şiddetle kınadıklarını söyledi. Terörün insanlığın başbelası ve ortak tehdit olduğunu ifade eden Yıldırım, şu değerlendirmede bulundu:

"Teröre karşı farklı standartlar, iki yüzlü davranışlar terörü yok etmeye değil, terörün daha fazla azmasına vesile olmaktadır. 40 yıldan fazla süredir terörle büyük mücadele yapmış ve terörden büyük zarar görmüş ülke olarak hep söylediğimiz bir şey var, hiçbir ülke, hiçbir şehir, hiçbir yer kendisini güvende hissetmesin. Terör her zaman, her yerde kapıyı çalabilir. Onun için mutlaka bu mücadelede ortak akılla birlikte hareket etmek mecburiyeti vardır."

Esnafın kullanacağı işletme kredisi sınırı 200 bin liraya çıkarıldı

Yıldırım, esnafı, büyüyen, güçlü Türkiye'nin ana belkemiği olarak gördüklerini belirten Yıldırım, böyle gördükleri için 15 yıldır esnafa desteklerinin artarak devam ettiğini söyledi.

Kredi kullanan esnaf sayısının 15 yıl önce 63 bin olduğuna işaret eden Yıldırım, bugün bu sayının 450 bine ulaştığını söyledi.

Yıldırım, 2002'de kredi üst sınırının 5 bin lira ve faizin yüzde 47 olduğunu anımsatarak, "Tam bir soygun." dedi. Yıldırım, şimdi üst sınırın 150 bin liraya çıktığını, faizin ise sıfır ile 4,5 arasında olduğunu, üzerini Hazine'nin karşıladığını anlattı.

Kefalet kooparatiflerinden ancak 402'sinin, yapılan denetlemelerde kredi alabilir onayı alırken, şimdi bu sayının 900 olduğunu ifade eden Yıldırım, TESKOMB, Halkbankası ile hükümetin yeni bir adım attığını bildirdi.

"Esnafa yeni müjde" diyen Yıldırım, esnaf ve sanatkarların kullanacağı işletme kredisi sınırının 150 binden 200 bine çıkarıldığını açıkladı.

Esnaf, sanatkarın bulunduğu iş yerini satın almak istiyorsa 500 bin lira krediyi, 10 yıl vadeyle alabileceğini bildiren Yıldırım, eğer iş yerinde yeni araç almak istemesi halinde taşıt edindirme kredisi de kullabileceğini kaydetti. Yıldırım, bunu da 5 yıl vadeyle 500 bin lira olacağını ifade ederek, "Bunların faizi piyasa faiziyle değil, özel, Hazine'nin desteklediği düşük oranlı faizle olacak. Bu yenilikler esnafımıza hayırlı, uğurlu olsun." değerlendirmesinde bulundu.

'OHAL keyfiyet değil mecburiyet dolayısıyla alındı'

Yıldırım, dünkü MGK'da olağanüstü halin uzatılmasına yönelik tavsiye kararı çıktığını anımsatarak, OHAL'in keyfiyet değil mecburiyet dolayısıyla alındığını söyledi.

"Hesabı kararı verenler ödeyecek"

Yanlış yöneticilerin, hesabını masum insanlardan soramayacaklarını kaydeden Yıldırım, "Hesabı bu kararı verenler ödeyecek. İş bu kadar basit ve nihayet ödemeye de başladılar. Burnunun doğrultusunda karar verirsen işte olacaklar budur. Irak Merkezi Yönetimi ile bu konuda yakın çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

Pazarı pazartesiye bağlayan gece Kerkük'te Merkezi Irak Yönetimi'ne ait güçlerin bir operasyon başlattığını hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Kerkük'ün tamamen PKK ve peşmergelerden temizlendiği bilgisi geliyor. Yıllar boyunca işin tarihi derinliğine baktığımızda orada sistematik olarak demografik yapıyı fiili durumlarla değiştirme gayretlerinin olduğunu görüyoruz. Hatırlayın, birkaç yıl önce bütün kayıtlar yakıldı ve bir oldu bittiyle orada 'Kerkük bir Kürt şehridir' diye bir fiili durum yapıldı. Bunu Türkiye olarak asla kabul etmedik. Şimdi, Kerkük'ün tekrar Irak Merkezi Yönetimi tarafından kontrol altına alınmış olması müspet bir gelişmedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, bölgenin tarihi derinliğine uygun olarak, bozulmaya çalışılan demografik yapıyı tekrar tesis edecek bir yönetim tarzını uygulamaya koymaktır. Aksi halde sorunlar tekrar devam eder."

'2018 yılı tasarruf yılı tasarruf yılı olacak'

Başbakan Binali Yıldırım, 2018 yılının tasarruf yılı olacağını, yeni araç alımı yapılmayacağını belirterek, şunları söyledi:

"Bu sene tasarruf yapacağız, 2018 yılı tasarruf yılı. Ama tasarrufa biz önce kamudan başlayacağız. Yeni araç alımı yok, kapattık dükkanı. Hiçbir şekilde güvenlik ve acil konular dışında devlete, belediyelere, oraya buraya yeni araç alımı yok. Yüksek silindir hacimli araç kullanımına sınırlama getiriyoruz. Daha birçok tasarruf tedbirini hayata geçireceğiz, önce kendimizden başlayacağız. Önce çuvaldızı kendimize batıralım ki iğneyi de vatandaşa yönelttiğimizde o da makul görsün. 'Ya bunlar önce kendinden başlıyor, onun için bu fedakarlığa biz de katkı verelim.' Şaşa, debdebe bitiyor artık. Herkes normal şartlarda işine gücüne bakacak, vatandaşın işleri ile daha fazla meşgul olacak."

'Cep telefonu görüşmesinde vergiyi yüzde 7,5'a düşürüyoruz'

Başbakan Yıldırım, turizm bölgelerinde yapılan oteller bulunduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rahmetli Özal döneminde başladı bu iş. Sahillerde üst kullanım hakkı ile 49 yıllığına verildi. O günden bugüne zaman geçti, süre azaldı. Bu sefer, 'acaba bu süre dolunca biz ne yapacağız, elimizden mi alacaklar, devam edecek miyiz?' Bilmiyorlar, dolayısıyla yatırım yapmıyorlar, hiçbir şey yapmıyorlar, böyle bekliyorlar. Bu da bizim turizmimize, ekonomimize zarar veriyor. Bu belirsizliği de ortadan kaldırmak için tesislerin kira süresini tekrar 49 yıl artırıyoruz. Yani başa alıyoruz, 49 yıla tekrar çıkarıyoruz.

Bununla da yetinmiyoruz, burada isteyen olursa parasını verip bunları alabilecek. 'Ben kira olarak uzatmıyorum, satın almak istiyorum' derse alabilecek. Cep telefonu görüşmesinde yüzde 25 olan vergiyi yüzde 7,5'a düşürüyoruz, hayırlı uğurlu olsun. Ev telefonunda görüşmenin vergisi de yüzde 15, bunu da yüzde 7,5'a düşürüyoruz. Telefon şirketleri, vergiler düşmesine rağmen eğer düşürmezse biz de onları düşürürüz. Öyle yağma yok, biz düşüreceğiz, onlar düşürmeyecek. Düşüyorsak da beraber kalkıyorsak da beraber."

Yıldırım, engellilerin araçlarıyla ilgili yeni bir düzenlemeye gideceklerini, fiyatı, vergisiyle 150 bin liraya kadar olan araçların artık hiçbir vergiye tabi tutulmayacağını söyledi. Yıldırım, "Fiyatı 150 bin liraya kadar olan araçlar artık hiçbir vergiye tabi tutulmayacak. Bu düzenlemeler hayata geçtiğinde hem piyasalarda bir canlanma olacak hem de vatandaşın yıllardan beri birikmiş sorunları tamamen ortadan kalkmış olacak." dedi.

"Sayın Bahçeli'nin önerisi üzerinde düşünülebilir"

Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında memleket meselelerinin yanında değir meselelere değindiğini söyledi.

Devlet Bahçeli'nin, üniversiteye giriş sınavlarının kaldırılması önerisine değinen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Üniversitelerde yeni bir sınav düzenlemesi yapılacak bu sene. Sınavlar aynı günde başlayıp bitecek. Sayın Bahçeli bir adım ileri giderek 'Bu yetmez üniversiteye giriş sınavını kaldıralım' dedi. Sayın Bahçeli akademisyendir, bu işlerden anlar. Değerlendirmeleri için teşekkür ediyorum. Ancak bir şey söylemekte fayda var, AK Parti iktidarından önce Türkiye'de 76 üniversite vardı. Şu anda 185 üniversitemiz var. Burada bir sonuç var, üniversitelerin aldığı gençlerimizin sayısı 900 bin. Liselerden mezun olup da üniversiteye gitmek isteyen gençlerin sayısı da bir milyon 100 bin. Eskiden bu sayı arasında 10 kat fark vardı. Şimdi bu rakam hemen hemen birbirine yaklaştı. Sorun, geçmiş yıllardan gelen 2,5 milyon gencimiz var. Önce bu gençlerimizi üniversiteli yapmak. Ondan sonra zaten doğal olarak mezun olan öğrenci ile üniversitelerin alacağı sayı aynı olacağı için Sayın Bahçeli'nin önerisi üzerinde düşünülebilir, çalışılabilir. Dolayısıyla Sayın Bahçeli'nin gündeme getirdiği bu meseleyi dikkate alıyoruz ancak bütün bu sorunları çözmek suretiyle dikkate alınabilir."

'Biz gittiğimiz yerlere hesap kitap için gitmiyoruz'

Türkiye üzerinde oynanan oyunları bozma noktasında AK Parti hükümeti olarak canla başla çalıştıklarına değinen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Birbirimizi daha çok seveceğiz, mecburuz. Farklılıklarımızı değil benzer yanlarımızı daha çok gündeme getireceğiz. Cumhurbaşkanımızın her zaman tekrarladığı gibi bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, birlikte Türkiye olacağız. Sadece 80 milyon için değil dünyanın her köşesinde umudunu Türkiye'ye bağlayan mazlum insanlar için de güçlü olmaya mecburuz. Allah bu aziz milletin yar ve yardımcısı olsun. Artık dünyanın dört bir yanına uluşabilecek imkana, kabiliyete sahibiz. Somali'de yüzlerce insan patlamada hayatını kaybetti, saatler sonra orada sadece Türkiye vardı, sadece Türkiye'nin bakanı vardı, sağlık ekibi vardı, biz vardık. Oradan refakatçileri ile birlikte 35 yaralıyı Türkiye'ye getirdik ve tedavilerine başlandı. Orada Türkiye'nin yaptığı hastane olmasaydı o terör olaylarında yaralananların tedavisi yapılamayacaktı. Biz gittiğimiz yerlere hesap kitap için gitmiyoruz, dolar için gitmiyoruz, para pul için gitmiyoruz; insanlık için, kardeşlik için gidiyoruz. Bizim farkımız bu."

Muhabir: Sinan Uslu, Meltem Öztürk, Yıldız Aktaş, Coşkun Ergül, İsmail Çimen

Anahtar Kelimeler:
Türkiye
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.