Baykal: 17 Aralık'la İlgili Soruşturmaları Engelleniyor

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının engellendiğini savunarak, "Hırsızlık, yolsuzlukların takibi konusunda bugünkü Anayasa'nın getirdiği engel mi var ki o yolsuzluklar ile ilgili soruşturmalar...

26 Kasım 2014 Çarşamba 14:49
Baykal: 17 Aralık'la İlgili Soruşturmaları Engelleniyor






CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının engellendiğini savunarak, "Hırsızlık, yolsuzlukların takibi konusunda bugünkü Anayasa'nın getirdiği engel mi var ki o yolsuzluklar ile ilgili soruşturmalar engelleniyor. Ciddi bir hukuk problemi vardır. Yargı işlemiyor, adalet işlemiyor, yargıya müdahaleler birbiri ardından gidiyor" dedi.
CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Gaziantep'te Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileriyle düzenlenen söyleşide bir araya geldi. Baykal, 17 Aralık'ın vicdan ve adaleti kanattığını söyledi. Herkesin adalet önünde hesap vermesi gerektiğini belirten Baykal, bahanelerle bu konunun üzerine yürünmemesi ve engellenmesini izah ve örtbas etmek mümkün olmadığını söyledi. Baykal, şöyle konuştu:
"Bu çok büyük bir adalet yarasıdır. Kanıyor, kanamaya devam ediyor. 17 Aralık vicdanları, adaleti kanatıyor. Adaletin şanını, şerefini, onurunu, saygınlığını en ciddi şekilde tahrip ediyor. Bunun günümüzde yaşanıyor olması ne kadar düşündürücü, ne kadar acı, ne kadar üzüntü verici. Bu konuları konuşmaktan hoşlanmıyorum ama gereği yapılsın kardeşim. Biz konuşmak durumunda kalmayalım, adalet hükmünü versin. Adalet işlesin. Adaletin karşısına çıksın herkes hesabını sonuna kadar versin. Mevki, makamı ne olursa olun herkes yargının karşısına çıksın, hesap versin."
"SARAY YAPMAK ÜLKENİN İTİBARI DEĞİLDİR"
Türkiye’de yargı ve adalet sisteminde sorunların bulunduğunu ifade eden Baykal, şöyle konuştu:
 "Türkiye'de bunlar yaşanıyor, bir yandan da saraylar kuruluyor. Milyar dolarlık yatırımlar, inanılır gibi değil. Sorulduğu zaman ülkenin itibarıdır deniliyor. Saray yapmak ülkenin itibarı değildir. Saray yapmak iktidar sahiplerinin itibar açlığının ifadesidir. Onlar böylece ülkeye itibar kazandıramazlar. İtibar açlığını bina ile telafi edemezler, saray ile telafi edemezler. Sen yargının karşısına çıkıp hesabını vermekten kaçındığı sürece ortaya çıkacak itibar açığını saray inşa ederek kapatamazsın. Yargının karşısına çıkıp onurlu bir şekilde kapatabilirsin."
'TÜRKİYE’DE HUKUK, YARGI PROBLEMİ VAR'
Türkiye’de anayasa sorunu bulunmadığını, hukuk ve yargı problemi olduğunu savunan Baykal, şöyle devam etti:
"Hala değiştirilmesi gereken yönleri de var. Türkiye'de bir hukuk problemi var, bir yargı problemi var. Ama bu bir Anayasa problemi değil. Türkiye'de hukuk ve yargı problemini sadece vatandaşlar ya da muhalefettekiler dile getirmiyor, iktidar da bu kanıda. Bu amaçla bir referandum yapıldı. Ama bir süre sonra bu değişikliği yapan iktidar, bu değişikliğin tatmin edici olmadığını, istediği insanların seçilemediğini söyleyerek yeni değişiklik arayışına girdi. Şuanda bir yargı tartışması yaşanıyor. Yargıyı kullanma arayışı sürekli yargıya müdahaleyi beraberinde getiriyor. 3 defa Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nun seçtiği kadro beğenilmediği için süresi dolmadan iptal ediliyor, yeniden seçim dayatılıyor. Bu bir yargı problemidir."
"SORUŞTURMALAR ENGELLENİYOR"
Türkiye'de 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu soruşturmalarının engellendiğini öne süren Baykal, bugünkü Anayasa'nın uygulanıp-uygulanmadığını sorarken, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hırsızlık, yolsuzlukların takibi konusunda bugünkü Anayasa'nın getirdiği engel mi var ki o yolsuzluklar ile ilgili soruşturmalar engelleniyor. Ciddi bir hukuk problemi vardır. Yargı işlemiyor, adalet işlemiyor, yargıya müdahaleler birbiri ardından gidiyor. Sayın Cumhurbaşkanı geçenlerde televizyonlarda 'Adalet istiyorum, yargı istiyorum' diye bağırıyor. Adaleti ben istiyorum ben. Yargıyı ben istiyorum, millet istiyor adaleti. 'Adalete hesap vermesi gerekenler adalet istiyorum' diyor. Hem adaleti susturuyor hem adalet istiyor ve biz de bunları dinliyoruz. Ciddi olmak lazım."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.