CHP’Lİ KALELİ, BURSA’DA HAVA KİRLİLİĞİNİ MECLİS’E TAŞIDI

CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclis üyesi Sena Kaleli, 22- 24 Aralık tarihlerinde yapılan ölçümler doğrultusunda, Bursa’daki hava kirliliği oranının, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği günlük sınırın 17 katına kadar...

28 Aralık 2014 Pazar 13:57
CHP’Lİ KALELİ, BURSA’DA HAVA KİRLİLİĞİNİ MECLİS’E TAŞIDI






CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclis üyesi Sena Kaleli, 22- 24 Aralık tarihlerinde yapılan ölçümler doğrultusunda, Bursa’daki hava kirliliği oranının, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği günlük sınırın 17 katına kadar çıkarak, insan sağlığını tehdit ederek boyuta ulaşmasını soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. CHP Milletvekili Turhan Tayan da yaptığı yazılı açıklamada, 'sosyal yardım' adı altında yerli, kalitesiz kömür dağıtarak hava kirliliği teşvik edildiğini savundu.
Sena Kaleli, Geçen sene yapılan ölçümlerde de, de kirliliğe bağlı olarak hava içindeki partiküler madde açısından Bursa’nın, İstanbul ve Dilovası’ndan sonra 3’üncü sırada yer aldığına dikkat çekti. Kaleli, Bursa’daki hava kirliliğinin nedenlerinin ve çözümlerinin açıklanması Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yazılı olarak yanıtlanması istedi.
Kaleli, Bakan Güllüce’ye şu soruları yöneltti:
"Bursa’da hava kirliliğinin tespiti doğrultusunda düzenli ve yeterli ölçümler yapılmakta mıdır? Ölçümlerin sonuçları kamuoyuyla paylaşılmakta mıdır, Son 10 yılın denetim raporlarına göre Bursa’da hava kirliliği değerlerinin yıllara göre değişimi nasıldır, Bursa’da hava kirliliği oranlarına göre ilçeler nasıl sıralanmaktadır, Bu kirliliğin insan sağlığına yönelik etkilerini azaltmak konusunda hangi önlemler alınmaktadır, Bursa’daki hava kirliliğinin nedenleri ve çözümü konusunda ölçümler dışında bakanlığınızca geniş kapsamlı bir araştırma yapılmakta mıdır, Hava kirliliğini önleme adına hangi adımlar atılmaktadır, Hava kirliliğine yol açan uygulamalar nedeniyle bugüne kadar hangi denetimler yapılmış ve hangi yaptırımlar uygulanmıştır, Bakanlığınıza bağlı il müdürlüğünce geçen yıl açıklanan 'Temiz Hava Eylem Planı' doğrultusunda bugüne kadar hangi adımlar atılmış, hangi projeler yaşama geçirilmiştir, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün de açıkladığı gibi, Bursa’nın Birinci Derece kirli il statüsünde değerlendirilmesi ve bu doğrultuda acil çözümler geliştirilmesi konusunda bakanlığınızca neler yapılması düşünülmektedir?"
TAYAN’DAN YAZILI AÇIKLAMA
CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan da hava kirliliği ile ilgili yazılı açıklama yaptı. 22 yıl önceki il yöneticilerinin aldığı önlemlerle Bursa’da hava kirliliğinin önüne geçildiğini dile getiren Tayan, "Şimdi ise AKP yönetimi oy avcılığı için vatandaşa 'sosyal yardım' adı altında yerli, kalitesiz kömür dağıtarak hava kirliliği teşvik ediliyor" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçe müzakerelerinde resmen açıklanmış rakamlara göre AK Parti iktidarının 2014 yılında Türkiye’de 2 milyon 68 bin aileye hane başı 1 ton olmak üzere kömür dağıttığını ifade eden Tayan, "İl yöneticilerinin hava kirliliği ile ilgili sorunları, gaileleri, düşünce ve üzüntüleri yoktur. Olay meydanda, sebepler ortada, çare belli iken 'Kim yapacak?' sorusuna cevap arıyoruz. Oy avcılığı için kömür ocaklarında 301 işçinin ölümüne sebep olan iktidar, önlem yerine ölümleri teşvik ediyor. Kimi kime şikayet edeceğiz? Halkı fakirleştirmek, iktidara mahkum ve muhtaç etmek politikasının çaresizliğine son vermeliyiz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.