CHP'li vekillerden Erivan'daki Ermeni Soykırım Anıtı fotoğrafı tepkisi

Burak GEZEN/ÇANAKKALE, () - DIŞİŞLERİ Bakanlığı'nca Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıldönümü için 'Çanakkale Kahramanlık ve Ebedi Dostluk Anısına' başlığıyla bastırılan ajandada Ermenistan'ın Başkenti Erivan'daki Ermeni...

30 Ocak 2015 Cuma 17:21
CHP'li vekillerden Erivan'daki Ermeni Soykırım Anıtı fotoğrafı tepkisi






Burak GEZEN/ÇANAKKALE, () - DIŞİŞLERİ Bakanlığı'nca Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıldönümü için 'Çanakkale Kahramanlık ve Ebedi Dostluk Anısına' başlığıyla bastırılan ajandada Ermenistan'ın Başkenti Erivan'daki Ermeni Soykırım Anıtı fotoğrafının yer aldığını söyleyen CHP'li Çanakkale milletvekilleri Serdar Soydan ile Ali Sarıbaş, bunu 'utanç verici' bulduklarını belirterek tepki gösterdi.
CHP Genel Merkezi tarafından 22 ilde düzenlenen ortak basın açıklamasının bir ayağı da Çanakkale kent merkezine bağlı CHP'li Kepez Belde Belediyesi'nin nikah salonunda gerçekleştirildi. Açıklamaya; CHP Çanakkale milletvekilleri Serdar Soydan ve Ali Sarıbaş, Parti Meclisi üyesi gazeteci- yazar Tuncay Özkan, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, Kepez CHP Belde Başkanlığı üyeleri ile partililer katıldı.
AK PARTİ'YE ELEŞTİRİ
Basın açıklamasını yapan Tuncay Özkan, AK Parti'yi eleştirerek sözlerine başladı. Yolsuzlukla suçlanan AK Partili dört bakanı hatırlatan Özkan, "Türkiye Büyük Millet Meclisi yolsuzluklara örtü oldu. Dört eski bakanla ilgili kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu'nun 22 Aralık 2014'de yapması gereken oylamanın AKP'li üyelerce 5 Ocak 2015'e ertelenmesi, 5 Ocak'ta da Yüce Divan'a gerek olmadığı kararının verilmesi talihsizliktir" dedi.
AJANDA TEPKİSİ
Toplantının ardından Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıl dönümü için Dışişleri Bakanlığı tarafından bastırılan 'Çanakkale Kahramanlık ve Ebedi Dostluk Anısına' başlıklı Çanakkale Özel Ajandasını hatırlatan CHP Çanakkale Milletvekilleri Serdar Soydan ve Ali Sarıbaş; ajandada yer alan Ermeni Soykırım Anıtı fotoğraflarına tepki gösterdi. CHP'li Milletvekili Serdar Soydan, bu konuyu meclis gündemine taşıyacağını da ifade etti.

'ÖZGÜRLÜKLER YOK EDİLMİŞTİR'
Durumu utanç verici bulduğunu, hükümetin görevinin rivayete göre hareket etmek olmadığını dile getiren CHP'li Milletvekili Soydan, şunları söyledi:
"Hükümetin görevi diyeceğim ama hükümeti artık Recep Tayyip Erdoğan temsil etmektedir. Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlık rolünü çok iyi oynayamadığı ve bu rolü Recep Tayyip Erdoğan'ın üstlendiğini biliyoruz. O dönemde soykırım olup olmadığına ne Recep Tayyip Erdoğan karar verebilir ne de bir başkası karar verebilir. Yıllardır söylediğimiz şudur, arşivler açılsın. Buyrun buna tarihçiler karar versin. Soykırım var mı yok mu gelin bunu o konunun uzmanları karar versin. Şimdi burada hükümetin yaptığı şudur: Geçen yıl ki kutlamalarda o eşkıyaların bayrağını asmıştı; Özgür Suriye Ordusu dedikleri, besledikleri. IŞİD'in de en üst sahada içinde olduğu o canilerin bayrağını asmışlardı. Bu bir utanç kaynağıdır. Aynı utancı bir kez daha yaşıyoruz. Burada Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı etkinlikleri çok farklı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Çünkü 100'üncü yıl kazanılan bir savaş değildir. Sadece Mustafa Kemal Atatürk'ün kazandığı savaşın ötesinde bu savaşın ruhu çok önemlidir. Bizim anlatmamız gereken budur. Dünyanın birçok yerinde savaşlar olmuştur. Savaşın galibi yoktur. Savaşın mağlubu yoktur. Ama Çanakkale Savaşları'nda askerlerimiz karşı tarafın yaralılarını alıp karşı siperlere kadar götürüp, teslim edebilme sevgisini içinde barındıran insanların olduğu bir savaştır. Savaşırken bile dostluğu ve barışı düşünen insanların o anlayışın olduğu savaştır. Mustafa Kemal Atatürk'ün o dönemde yokluk içinde dünyanın en ilkel silahlarıyla dünyanın en modern silahlarına karşı kazanılmış bir zafer ve ruh vardır. Bizim bütün dünyaya anlatmamız gereken budur. Sadece savaş değil o savaş içindeki barış ruhunu da ortaya çıkarmalıyız. Ama bizim bu güzel ülkemiz maalesef o barıştan, demokrasiden uzaklaştırılmıştır. Özgürlükler yok edilmiştir."
'ERMENİ SOYKIRIMI KONUSUNDA, HASSASİYETİMİZ BELLİDİR'
Soykırım meselesinin ciddi bir mesele olduğunu vurgulayan CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, herkesin yüzeysel olarak soykırım olduğunu iddia etmesinin basit olmadığını belirtti. Ermeni olaylarının tarihi açıdan derin bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Sarıbaş, "Bundan önce de Türkiye Cumhuriyeti bu konuda hassas davranarak, açıklamalar yaptı. Bu anlamda da soykırım iddialarını masaya yatırıp, gerçekçi tarihi bilgilerle ortaya koymaya çalıştı. Ermeni soykırımı konusunda, hassasiyetimiz bellidir. Bunu bir kez daha kabul etmediğimizi belirtmek istiyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.