Davutoğlu : Kıdem tazminatı sistemindeki sorunların çözümü için istişare içinde gerekli mevzuat düzenlemeleri yapacağız

ANKARA, () - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yapısal Dönüşüm 10. Kalkınma Öncelikli Dönüşüm Programı'nı açıkladı. Kıdem tazminatı ile ilgili olarak Davutoğlu, "Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla ilgili...

28 Ocak 2015 Çarşamba 15:44
Davutoğlu : Kıdem tazminatı sistemindeki sorunların çözümü için istişare içinde gerekli mevzuat düzenlemeleri yapacağız






ANKARA, () - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yapısal Dönüşüm 10. Kalkınma Öncelikli Dönüşüm Programı'nı açıkladı. Kıdem tazminatı ile ilgili olarak Davutoğlu, "Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla ilgili sosyal taraflarla istişare içinde gerekli mevzuat düzenlemeleri yapacağız. Bununla ilgili etkin ve herkesle istişare içinde bir politika gerçekleştireceğiz. İşçi ve işverenlerin karşılıklı çıkarların çatıştığı bir alan olmaktan kıdem tazminatını çıkarıp, işverenlerimizin yükünü hafifleten ama işçilerimizin de en yaygın şekilde bundan istifade etmesini ve bir anlamda gelecek garantisi gibi gördükleri hususlarda bu imkandan istifade etmelerini devam ettirecek arayış içindeyiz" dedi.



Davutoğlu, "İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarını esnetmek ve yararlanma sürelerini artırmak için mevzuat çalışmaları yapacağız. Mevcut esnek çalışma sistemlerini daha güvenceli hale getirecek, yeni esnek çalışma sistemlerini içeren mevzuat çalışması yapacağız" dedi.

KIDEM TAZMİNATI SİSTEMİ



Davutoğlu, "Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla ilgili sosyal taraflarla istişare içinde gerekli mevzuat düzenlemeleri yapacağız. Bununla ilgili etkin ve herkesle istişare içinde bir politika gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

"KADINLARIN İSTİHDAM ORANLARINI HER YIL ORTALAMA 1 PUAN ARTIRMAYI PLANLIYORUZ "



İş Gücü Piyasasının Etkinleştirilmesi Programı ile ilgili olarak Davutoğlu, "Program döneminin sonunda, yani 2018 sonunda, kadınların iş gücüne katılımı ve istihdam oranlarını her yıl ortalama 1 puan artırmayı, esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştırmayı ve istihdam teşviklerinin etkinliğini artırmayı planlıyoruz" dedi.

"SANAT VE SPOR GENELDE EĞİTİMİN BİR PARÇASI GİBİ GÖRÜNMÜYOR"



Davutoğlu, "Eğitim müfredatını her gence en az bir sanat veya spor dalında performans becerisi kazandıracak şekildegüncelleyeceğiz. Sanat ve spor genelde eğitimin bir parçası gibi görünmüyor. Üniversitelerde, bir dönem uygulamalı, iki dönem akademik eğitim içeren 'three master', yani iki sömestr yerine üç sömestr uygulamalarını yaygınlaştıracağız" diye konuştu.

"YURT DIŞINDA İYİ EĞİTİM GÖRMÜŞ İNSAN UNSURUMUZ TÜRKİYE'YE DÖNMEYE ÇALIŞIYOR"



Davutoğlu, "Şimdi tersine, yurt dışında iyi eğitim görmüş insan unsurumuz Türkiye'ye dönmeye çalışıyor. Ortadoğu ülkelerindeki, Ukrayna'daki istikrarsızlık da yine Türkiye'ye dönük kaliteli insan unsurunun, sadece mülteciler şeklinde değil, kaliteli insan unsuru 'daha iyi şartlarda bilim hayatını, nasıl varlığımı sürdürebilirim' kaygısını taşıyor" dedi.

"TEMEL AMACIMIZ ÜLKEMİZDEN BEYİN GÖÇÜNÜ ENGELLEMEK"



Davutoğlu, "Bu programla başta yurtdışındaki vatandaşlarımız olmak üzere yerli ve yabancı nitelikli insan gücü için ülkemizi cazibe merkezi haline getireceğiz. Üniversite, sanayi, kamu ve araştırma merkezi arasındaki işbirliğini geliştireceğiz. Temel amacımız ülkemizden beyin göçünü engellemek ve ülkemizi başka ülkelerin beyinlerini cezbeden bir ülke haline getirmek. Bu çerçevede de 45 adet eylem var" dedi.

TURKUAZ KART SİSTEMİ




'Turkuaz Kart' sistemi ile ilgili olarak Davutoğlu, "Nitelikli insan gücü için çalışma izni sürecini hızlandıracak ve bu amaçla özel bir 'Turkuaz Kart' sistemi geliştireceğiz. Turkuaz Kart sistemi ile özellikle gelmelerini arzu ettiğimiz kişiler için bir ara alan oluşturacağız, Türkiye'de rahat kalacaklar, ikamet edecekler, vatandaş olmadan belli haklardan istifade ederek, böylece en kaliteli insan unsurunun Türkiye'ye gelişini temin edeceğiz" diye konuştu.

"DİYABETİN ERKEN DÖNEMDE TEŞHİS EDİLME ORANINI ARTTIRACAĞIZ"



Davutoğlu, "Diyabetin erken dönemde teşhis edilme oranını arttıracağız ve diyabetli bireylere yönelik bakım hizmetlerini geliştireceğiz. Tütün ve alkol bağımlılığından kurtulmak isteyen vatandaşların hizmete erişimlerini kolaylaştıracağız" diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANLARINDA HAKLARIN DEVREDİLMESİ



Davutoğlu, "Kentsel dönüşüm alanlarında hakların devredilmesine imkan sağlayacak şekilde gayrimenkul sertifikası modeli geliştireceğiz. Bu da devrim mahiyetinde bir adım. Bu yolla imar değişikliği esnasında değer kaybına uğrayan bir yerden veya kamulaştırmalarda başka bir alana, bu gayrimenkul değerin menkul değer haline dönüştürülerek aktarılması ve disipline edilmesi" dedi.

"GÜVENSİZ İTHAL YAPI MALZEMELERİNİN KULLANILMASINI ENGELLEYECEĞİZ"



Davutoğlu, "Yenilikçi ve çevreye duyarlı ürün ve çözümlerin uluslararası standartlarda yerli üretimini sağlamak için AR-GE ve yatırım destek mekanizmaları oluşturacağız. Piyasaya arz edilen uygunsuz ya da güvensiz ithal yapı malzemelerinin kullanılmasını engelleyeceğiz" diye konuştu.

"BAŞÇI'NIN DÜN YAPTIĞI AÇIKLAMA DOĞRU YÖNDE ATILAN BİR ADIMDIR"



Davutoğlu toplantının ardından basın mensunlarının sorularını yanıtladı. Davutoğlu: "Önümüzdeki günlerde, haftalarda yapılacak toplantılarla faiz oranlarının daha aşağı inme, daha aşağı bir trende doğru yönelmesi beklentisi hepimiz için söz konusudur. Bu yönde bir eğilim ve bu yönde bir karar alınacağı düşüncesindeyim ama Merkez Bankası kendi çalışma sistemini bu anlamda uygulayacak. Son faiz indirim kararı doğru bir karardır, Sayın Başçı'nın dün yaptığı açıklama doğru yönde atılan bir adımdır" dedi

KONUT ALIMINDA PEŞİNAT HESABINA YÜZDE 15 DEVLET DESTEĞİ



Konut alımında peşinat hesabına yüzde 15 devlet desteği ile ilgili Davutoğlu, "Birisi derse ki ben 5 yıl için yatırdım ama 4. yılda, 3. yılda evi almak istiyorum. 4 ve 3. yıllar için de kademelendirilmiş bir teşvik uygulaması olacak. 5 yıl için yüzde 15 ise, diyelim ki 4 yıl için yüzde 12, 3 yıl için yüzde 10 gibi kademelendirilmiş bir şekilde düzenleme getireceğiz" diye konuştu.

"İŞÇİLERİMİZİN DE EN YAYGIN ŞEKİLDE BUNDAN İSTİFADE ETMESİNİ SAĞLAYACAK ARAYIŞ İÇİNDEYİZ"



Davutoğlu, "İşçi ve işverenlerin karşılıklı çıkarların çatıştığı bir alan olmaktan kıdem tazminatını çıkarıp, işverenlerimizin yükünü hafifleten ama işçilerimizin de en yaygın şekilde bundan istifade etmesini ve bir anlamda gelecek garantisi gibi gördükleri hususlarda bu imkandan istifade etmelerini devam ettirecek arayış içindeyiz" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.