Dengir Mir Mehmet Fırat: MHP'yi anlamak mümkün değil

Ümit KOZAN - Hakime TORUN / ANKARA () - HDP'nin TBMM başkanı adayı HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti Genel Merkezi'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşerek TBMM başkanlık seçimlerinde destek istedi. Görüşmenin uzun...

29 Haziran 2015 Pazartesi 15:21
Dengir Mir Mehmet Fırat: MHP'yi anlamak mümkün değil






Ümit KOZAN - Hakime TORUN / ANKARA () - HDP'nin TBMM başkanı adayı HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti Genel Merkezi'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşerek TBMM başkanlık seçimlerinde destek istedi. Görüşmenin uzun ve faydalı bir görüşme olduğunu belirten Fırat, Geniş tabanlı koalisyona ilişkin, "O zaman geniş tabanlı olmuyor. Dar tabanlı oluyor. Milliyetçi Hareket Partisi'ni anlamak mümkün değil. Herhalde çok zorlarına gidiyor. 80 milletvekili ile yani kendileri kadar HDP'nin milletvekili almış olmasını bir türlü hazmedemiyorlar. Ama süreç uzundur. Bu süreç içerisinde hazım mekanizmaları çalışıp hazmedecekleri kanısındayım" dedi.

Fırat, "Yasama Meclisi'nin bundan sonraki dönemde itibarının yükseltilmesi TBMM'nin bir yasa fabrikası halinde çalışmaması konusunda gerekli olan özellikle yasama, yürütme arasındaki ilişkinin karşılıklı saygıya dayanan ve bir koordinasyon içerisinde yürümesi gerektiği konusunda fikirlerimizi söyledim. Desteklerini istedim. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin de Meclis başkan adayı bulunmaktadır. Birinci ve ikinci turda bugünkü Meclis aritmetiğinde belki Meclis başkanı seçilemeyecek. Ama üçüncü turda ümit ediyorum ki başkan seçilmiş olur. Dördüncü turda mutlak surette netice alınacak bir süreçtir" diye konuştu.

"GENİŞ TABANLI OLMUYOR DAR TABANLI OLUYOR"

Geniş tabanlı koalisyona ilişkin değerlendirme yapması istenen Fırat, "O zaman geniş tabanlı olmuyor. Dar tabanlı oluyor" dedi.

MHP'NİN HERHALDE ÇOK ZORUNA GİDİYOR KENDİLERİ KADAR HDP'NİN MİLLETVEKİLİ ALMIŞ OLMASINI BİR TÜRLÜ HAZMEDEMİYORLAR"

Fırat, "Milliyetçi Hareket Partisi'ni anlamak mümkün değil. Herhalde çok zorlarına gidiyor. 80 milletvekili ile yani kendileri kadar HDP'nin milletvekili almış olmasını bir türlü hazmedemiyorlar. Ama süreç uzundur. Bu süreç içerisinde hazım mekanizmaları çalışıp hazmedecekleri kanısındayım" ifadelerini kullandı.

"HALKIN OYUNUN DEĞERİNİ TAKDİR NE DEVLET BAHÇELİ'NİN HADDİNEDİR NE DE MHP'NİN HADDİNEDİR"

Fırat, "Bir kere şunu bilsinler ki HDP'ye oy veren halkın oyu, Milliyetçi Hareket Partisi'ne oy verip Meclis'e gönderen vatandaşın oyu ile eşittir. Bunun değerini, takdir de ne sayın Devlet Bahçeli'nin haddinedir, ne de MHP'nin haddinedir. Siyasi nezaket kuralına aykırıdır. Anlamak mümkün değil" dedi.

"NORMAL PSİKOLOJİK DEĞERLERE SAHİP BİR İNSANIN BARIŞTAN YANA OLMAMASINI DÜŞÜNMEK BENİM İÇİN ÇOK ZOR"

MHP'nin barış sürecine ilişkin açıklamalarını eleştiren Fırat, "Herhalde barış sürecinden dolayı rahatsızlar. Normal bir insanın, normal psikolojik değerlere sahip bir insanın barıştan yana olmamasını düşünmek benim için çok zor. Mümkün değil hatta. İnsanların ölmesini bir insanın arzu edebileceğini ben şahsen düşünmüyorum" dedi.

AK PARTİ'NİN HDP'NİN MECLİS BAŞKAN ADAYINI DESTEKLEYECEĞİ İDDİALARI

"İlk iki turda Ak Parti'nin kendi adayını, üçüncü turda sizi destekleyeceğine dair gazetelerde bazı iddialar var" şeklindeki iddiayı değerlendirmesi istenen Fırat, "Teşekkür ederim o zaman. Belki devam eder ondan sonra başkanlık yolu böylece bize açılmış olur. Çünkü fazla fırsat verdiğiniz zaman o devam eder. Onu geri döndürmek zordur siyasette. Onu da bilir herhalde Ak Partililer" diye konuştu.

"EKMELETTİN BEYİN HDP'Yİ ZİYARET ETMEK İSTEMEMESİ HERHALDE PARTİSİNİN KARARIDIR KENDİSİ ÜZGÜNDÜR"

MHP'nin Meclis Başkan adayı Ekmelettin İhsanoğlu'nun destek ziyaretleri kapsamında HDP'yi ziyaret etmemesine ilişkin bir soruya Fırat, "Ekmelettin beyin bu düşüncede olduğu kanısında değilim. Bu siyaset maalesef bazen insanlara arzu etmedikleri davranışların içerisine sürüklüyor. Ekmelettin bey benim bildiğim kadarıyla kibar, siyasetin ve diplomasinin kuralarını iyi değerlendiren birisin. Ama ne yaparsınız ki partisinin herhalde böyle bir kararı var. Ondan dolayı ziyaret etmiyor. Ama ben inanıyorum ki kendisi üzgündür" diye yanıt verdi.

Davutoğlu ile olan görüşmesinin Meclis başkanlığı üzerine yapıldığına vurgu yapan İhsanoğlu, MHP'nin adayı içeride Ekmelettin İhsanoğlu ile içeride karşılaşmadığını da söyledi.

 

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.