Genel Seçimlere 3. kez 'Başkanlık Sistemi' tartışmasıyla giriliyor...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Afrika gezisi dönüşü Başbakan Ahmet Davutoğlu'na seçim meydanlarında yeni bir sorumluluk yüklemeyi ihmal etmedi.

27 Ocak 2015 Salı 08:59
Genel Seçimlere 3. kez 'Başkanlık Sistemi' tartışmasıyla giriliyor...






Genel Seçimlere 3. kez 'Başkanlık Sistemi' tartışmasıyla giriliyor...


Türkiye yeni bir seçime daha 'Başkanlık Sistemi' tartışmasıyla gündeme giriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Afrika gezisi dönüşü Başbakan Ahmet Davutoğlu'na seçim meydanlarında yeni bir sorumluluk yüklemeyi ihmal etmedi. Muhalif gazeteci ve yazarları yurtdışı gezilerinde yanında bulundurmaktan özenle kaçınan Erdoğan 2015 milletvekili seçimlerinin 'Başkanlık Sistemi' odaklı olmasını istiyor.

DAVUTOĞLU'NUN ÜSTÜNÜ ÇİZDİ AMA GÖREV VERMEKTEN KAÇINMADI

Bir süre önce Cumhurbaşkanlığı Köşk'ünde AK Parti yöneticileriyle yaptığı toplantı sırasında Davutoğlu'nun açıtladığı Şeffaflık Paketi'ni sert bir dille eleştiren ve kendisine bilgi verilmeden bu tür açıklamaların yapılmasından rahatsızlığını dile getiren Erdoğan, Başbakan'ın 'Üstünü Çizdiği' iddiaları kendini hissettirdi. Erdoğan gazetecilere yaptığı açıklamada Davutoğlu'nun adını 'Ahmet Bey' diyerek anması dikkat çekti..

Türkiye'nin prangalarından kurtulması için başkanlık sistemine ihtiyacı olduğunu söyledi: Ahmet Bey'in de seçimlerde savunacağı en önemli tezdir. Seçimlerin de üzerinde konuşulacak konulardan biri olacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika gezisi dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başkanlık Sistemi’nden Çözüm Süreci’ne, Paralel Yapı’dan Dink cinayetine kadar çarpıcı açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başkanlık tartışmaları bu seçimlerin de üzerinde konuşulacak konularından biri olacaktır diye düşünüyorum” dedi. Erdoğan açıklamalarında şunları söyledi:

PRANGALARI KIRIP BİRLİKTE KOŞALIM

Öncelikle gündemi belirlenen bir Türkiye ile gündem belirleyen bir Türkiye noktasında, gerçekten ben Başkanlık Sistemi’nin bu sürece güç katacağına inanıyorum. Başkanlık sisteminin sağlayacağı en büyük avantaj, çok başlılığı ortadan kaldırması olacaktır. Şimdi burada bazı şeyler tartışılıyor; Amerikan sistemi mi, Fransa’daki gibi yarı başkanlık sistemi mi, yoksa diğer ülkelerin başkanlık sistemleri mi? Şunu çok açık net ortaya koymak lazım; gelişmiş ülkelere bakalım, acaba bu gelişmiş ülkelerin ne kadarında başkanlık sistemi var, ne kadarında yok? Görüyoruz ki tamamına yakınında başkanlık sistemi var. Bu neyi gösteriyor?.. Demek ki buradan netice alınıyor. Buradan netice alındığına göre, biz niye hâlâ ayaklarımıza prangaları bağlayalım, gitmemek, koşmamak için buna devam edelim.

ÇOKBAŞLILIK ZAAFINI GİDERECEK

Ahmet Bey gerek Başdanışmanlık yaptığı dönem, gerek dışişleri bakanlığı yaptığı dönemde yine Başkanlık sistemini meydanlarda hep konuştuk. Yine Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Başkanlık Sistemi’ni yine aynı şekilde konuştuk, dolayısıyla bu göreve böyle geldik.  Öyle zannediyorum ki, Ahmet Bey’in de Yeni Anayasa’da bile bizim üzerinde durduğumuz konulardan biriydi. Savunulacak en önemli tezlerden bir tanesidir. Bu seçimlerin de bence bu seçimlerin de üzerinde konuşulacak konularından biri olacaktır diye düşünüyorum. Çünkü önemli bir argümandır, önemli bir başlıktır, çünkü Türkiye’nin sistemdeki zaafını giderecek olan bir anlayıştır.

İKİLİ DEĞİL TEK SİSTEM

Obama Temsilciler Meclisi’nde gücünü kaybetti, Senato'da kaybetti. Eğer gücü olsaydı rahat olacaktı, istediği yetkileri oradan alabilecekti. Ama şimdi o yetkileri alamama durumuyla karşı karşıya. Başkanlık sisteminde güçlü bir iktidar olduğu zaman Temsilciler Meclisi veya Senato’nun engellemesi söz konusu olmayacak ki. Ben şunu da savunuyorum; ikili bir sistem değil tek sistem.. Şu anda bizim Parlamento nasıl, tek sistem olmalı ve tek sistemle gidilmeli diye düşünüyorum. Orada da zaman kaybı olmamalı. İkiliyi ileri sürenler de var, o işi geciktirir. Tekli sistemde çok daha seri karar almak mümkün olur. Güçlü bir iktidarsanız, güçlü bir iktidar olarak da Başkan’a yetkisini verecektir, verdikten sonra da denetleyecektir.

Seçim barajının değişmesi söz konusu değil

Samimi değiller. Yalan söylüyorlar. Çözüm süreci için, kesinlikle şu anda hükümetimizin kararlı bir şekilde yoluna devam etmesi lazım. Yüzde 10 barajı bir defa ülkemizin istikrarı için çok çok önemlidir. Koalisyon hükümetlerinin olduğu dönemlerde hiçbir zaman yükseliş gelmemiştir, hep çöküş gelmiştir. Onun için bu dönemde de buradaki istikrar yüzde 10 barajındadır. Zaten şu anda değişmesi söz konusu değildir.

AB bizi oyalıyor, her fasıl en çok  iki ayımızı alır

AB noktasında biz görevi aldığımızda ben 15 gün firesiz ülke ülke dolaştım. O günkülerin yaklaşım tarzı çok daha olumluydu. Şu anda Türkiye’ye desinler ki, bu fasılları ne kadar zamanda bitirirsiniz? Bizim bu fasılları bitirmemiz, her fasıl için taş çatlasın iki ay vaktimizi alır. Hâlâ oyalama. Bitmiş olanlar var, enerji mesela. Oyalıyorlar. Nabuko’ya yapalım dedik, imzaları attık Ankara’da. Onlar para bulamadılar, biz Azerbaycan ile TANAP’ı başlattık. Çok açık net; Türkiye Avrupa Birliği sürecinde aynı kararlılığını devam ettirir, ama bunlar ileride “Artık biz Türkiye’yi almıyoruz’ gibi bir yaklaşım içine girerlerse, Türkiye de o zaman artık kendi yoluna devam eder.



Son Güncelleme: 27.01.2015 09:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.