Kanun çıkarmaya mı gittiniz, tedavi olmaya mı? 

Türkiye, Amerika'nın ekonomik saldırısına karşı topyekün direnirken milletvekillerimiz sağlık harcaması rekoru kırdı. 550 milletvekili yılın ilk 7 ayında 127 milyon liralık sağlık harcaması yaptı..

17 Ağustos 2018 Cuma 10:01
Kanun çıkarmaya mı gittiniz, tedavi olmaya mı? 







Kanun çıkarmaya mı gittiniz, tedavi olmaya mı? 


Kamu kurum ve kuruluşları, ekonomik krize, ABD kaynaklı finansal baskıya rağmen yılın ilk 7 ayında temsil, yeme içme gibi harcamalara 85 milyon lira harcadı. Kamunun araç saltanatındaki kira bedeli ise 299 milyon lira...

 
Türkiye ağır dış ekonomik baskıları aşmak için mücadele verirken, kamudaki savurganlık durmak bilmiyor. Yılın ilk 7 ayında kiralık araç saltanatına 299 milyon lira harcandı. İlk 7 ayda kamu kurumlarının sadece temsil ve tanıtma gideri 84.5 milyon lirayı buldu. Kamu binalarına 605 milyon, araçlara ise 299.1 milyon lira kira ödendi. Milletvekillerin sadece sağlık harcamaları dudak uçuklatacak cinsten. 550 Milletvekili 127 milyon liralık sağlık harcaması yaptı.. 


Kur şokuyla birlikte son günlerde sık sık gündeme getirilen “tasarruf” konusu bütçe rakamlarına yansımadı. Kiralanan binalar, düzenlenen toplantılar, temsil ve ağırlama giderleri yine devletin kasasından çıktı. Bu yılın ilk 7 ayında, kamu kurumlarının temsil ve tanıtma gideri 84 milyon 556 bin lirayı buldu. Kamunun kiraladığı binalara aktarılan tutar, 605 milyon 33 bin lira olurken, kiralık araçlara da 299 milyon 160 bin lira ödendi. Milletvekillerinin sağlık giderleri 7 ayda 7 milyon 138 bin lira, ilaç giderleri ise 493 bin liraya yükseldi. Vekillere bu süre içinde ödenen maaş tutarları ise 119 milyon 959 bin lira oldu. Maliye Bakanlığı'nın verilerinden yararlanarak SÖZCÜ'nün yaptığı belirlemeler şöyle:

TOPLANTI VE YEMEKLER

Bakanlıkların ve kamu kurumlarının temsil ve tanıtım giderleri, düzenledikleri toplantılar, yemekler, gönderilen çiçekler için harcanan tutar bu yıl temmuz ayına kadar geçen sürede 84 milyon 556 bin lirayı buldu.

7 AYLIK KİRA MASRAFI

Kamu kuruluşlarının hizmet amaçlı ve kiralık olarak kullandığı binaların ücretleri de el yakıyor. Bütçedeki hizmet binasının kira giderleri 7 ayda 605 milyon 33 bin lirayı buldu.

KİRALIK ARAÇ SALTANATI SÜRÜYOR

 Satın alınan makam araçlarından ayrı olarak kamunun kiraladığı araçlara da aynı süre içinde bütçeden aktarılan tutar 299 milyon 160 bin lira oldu.

VEKİLLERİN SAĞLIK MASRAFI 127 MİLYON LİRA


Temmuz ayına kadar geçen sürede bütçeden milletvekillerine 119 milyon 959 bin lira maaş ödemesi yapıldı. Vekillerin tedavi masrafları bu sürede 7 milyon 138, ilaç giderleri ise 493 bin lirayı buldu. Milletvekillerinin 7 aylık maliyeti 127 milyon 590 bin lira oldu.


12 YILDA ÖRTÜLÜ ÖDENEKTEN 16 MİLYAR LİRA HARCANDI

Örtülü ödenekten yapılan harcamalar 2006 yılından bu yana 13 milyar 660 milyon lirayı bulurken, yine bütçeden taşınmaz alımı gibi harcamalar için yapılan “gizli sermaye giderleri” de 2 milyar 281 milyon lira oldu. Toplam harcama ise 15 milyar 944 milyon lirayı buldu. Bu kalemden yapılan harcama 2006 yılında 343 milyon liraydı. Yıllar içinde katlanarak arttı. Sadece geçen yıl harcanan miktar 3 milyar lirayı aştı ve 2006'dan bu yana yapılan  en yüksek rakam oldu. Bu yılın ilk 7 ayında bu kalemden harcanan tutar ise 1 milyar 226 milyon 500 bin lira oldu.

Örtülü ödenek devletin milli güvenliği ile ilgili konularda kullanılabiliyor. Ancak bu harcamalar sorgulanamadığı için özellikle seçim dönemlerinde tartışma yaratmaya devam ediyor. Yasalar bu ödenekten sadece başbakanın harcama yapmasına yetki veriyordu. Ancak daha sonra kapsama Cumhurbaşkanı da alındı. Yeni sistemle birlikte başbakanlık makamı ortadan kalktı ve ödenek üzerindeki tek yetkili Cumhurbaşkanı oldu. KAYNAK SÖZCÜ GAZETESİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.