Meclis Başkanlığı İçin Heyecanlı Bekleyiş Başladı

İhsanoğlu, Ahmet Davutoğlu ile görüştü destek istedi. Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti Genel Merkezi'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşerek TBMM başkanlık seçimlerinde destek istedi. Ak Parti TBMM Başkan adayı İsmet Yılmaz'dan CHP'ye destek ziyareti. CHP’nin TBMM Başkan adayı Deniz Baykal ise, Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nde basın mensuplarına açıklama yaptı...

29 Haziran 2015 Pazartesi 16:31
Meclis Başkanlığı İçin Heyecanlı Bekleyiş Başladı






 Meclis Başkanlığı İçin Heyecanlı Bekleyiş Başladı

İhsanoğlu, Ahmet Davutoğlu ile görüştü destek istedi. Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti Genel Merkezi'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşerek TBMM başkanlık seçimlerinde destek istedi. Ak Parti TBMM Başkan adayı İsmet Yılmaz'dan CHP'ye destek ziyareti. CHP’nin TBMM Başkan adayı Deniz Baykal ise, Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nde basın mensuplarına açıklama yaptı...

Ekmeleddin İhsanoğlu: TBMM yeni dönemde yeniden yapılandırılmalıdır

MHP'nin TBMM başkanı adayı MHP İstanbul 

Samimi, verimli bir görüşme olduğunu söyleyen İhsanoğlu, "TBMM yeni dönemde yeniden yapılandırılmalı yürütme karşısındaki yerinin belirlenmesi lazım. Bir tüzük çalışması yapılmıştı geçen dönem tamamlanmamıştı. Bunun tamamlanması lazım" dedi. 

"TBMM YENİ DÖNEMDE YENİDEN YAPILANDIRILMALIDIR"

TBMM'nin yeni dönemde yeniden yapılandırılması gerektiğini belirten İhsanoğlu, "Gayet samimi, verimli bir görüşme oldu. 7 Haziran tablosu, uzlaşma mesajını en başta taşıyan bir tablodur. Uzlaşma milletimizin arzusudur. Uzlaşmanın yapılacağı en önemli makam TBMM'dir. Milliyetçi Hareket Partisi'ndeki arkadaşlar bu görev için beni teşvik ettiler. TBMM yeni dönemde yeniden yapılandırılmalıdır. Birincisi toplumdaki itibarı, mevki güçlendirilmeli. Bu devleti, Cumhuriyeti kuran Meclis'tir" ifadelerini kullandı. 

"TBMM'NİN YÜRÜTME KARŞISINDAKİ YERİNİN BELİRLENMESİ LAZIM"

İhsanoğlu, "İkincisi TBMM'nin yürütme karşısındaki yerinin belirlenmesi lazım. Bu yürütme karşısında Meclis, yürütmeye tabi bir kurum haline değil, yürütme Meclis 'in denetimi altında olmalıdır. Yani böyle bir basmakalıp kanunların gelip mühürle 'evet' kabul edilmiştir şeklinde bir damganın basıldığı yer olmaması lazım. Tartışmaların olması lazım. Hukuk esaslarına uygun olması lazım" dedi. 

"TÜZÜK ÇALIŞMASININ TAMAMLANMASI LAZIM"

İhsanoğlu, "Meclis'in kendi çalışmalarını gözden geçirmesi lazım. Bir tüzük çalışması yapılmıştı geçen dönem tamamlanmamıştı. Bunun tamamlanması lazım" dedi. 

"HERKESİN VİCDANINA UYGUN BİR ŞEKİLDE KARAR VERECEĞİNE EMİNİM"

Meclis başkanlığı seçimlerinde herkesin vicdanına göre karar vereceğinden emin olduğunu belirten İhsanoğlu, "Salı ve çarşamba günü herkesin vicdanına uygun bir şekilde karar vereceğine eminim" diye konuştu. 

İhsanoğlu'nun Başbakan Davutoğlu ile olan görüşmesine oğlu Orhan İhsanoğlu da eşlik etti

'MHP, HDP'yi bir türlü hazmedemiyor'

HDP'nin TBMM başkanı adayı HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti Genel Merkezi'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşerek TBMM başkanlık seçimlerinde destek istedi. Görüşmenin uzun ve faydalı bir görüşme olduğunu belirten Fırat, Geniş tabanlı koalisyona ilişkin, "O zaman geniş tabanlı olmuyor. Dar tabanlı oluyor. Milliyetçi Hareket Partisi'ni anlamak mümkün değil. Herhalde çok zorlarına gidiyor. 80 milletvekili ile yani kendileri kadar HDP'nin milletvekili almış olmasını bir türlü hazmedemiyorlar. Ama süreç uzundur. Bu süreç içerisinde hazım mekanizmaları çalışıp hazmedecekleri kanısındayım" dedi.

Fırat, "Yasama Meclisi'nin bundan sonraki dönemde itibarının yükseltilmesi TBMM'nin bir yasa fabrikası halinde çalışmaması konusunda gerekli olan özellikle yasama, yürütme arasındaki ilişkinin karşılıklı saygıya dayanan ve bir koordinasyon içerisinde yürümesi gerektiği konusunda fikirlerimizi söyledim. Desteklerini istedim. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin de Meclis başkan adayı bulunmaktadır. Birinci ve ikinci turda bugünkü Meclis aritmetiğinde belki Meclis başkanı seçilemeyecek. Ama üçüncü turda ümit ediyorum ki başkan seçilmiş olur. Dördüncü turda mutlak surette netice alınacak bir süreçtir" diye konuştu.

"GENİŞ TABANLI OLMUYOR DAR TABANLI OLUYOR"

Geniş tabanlı koalisyona ilişkin değerlendirme yapması istenen Fırat, "O zaman geniş tabanlı olmuyor. Dar tabanlı oluyor" dedi.

MHP'NİN HERHALDE ÇOK ZORUNA GİDİYOR KENDİLERİ KADAR HDP'NİN MİLLETVEKİLİ ALMIŞ OLMASINI BİR TÜRLÜ HAZMEDEMİYORLAR"

Fırat, "Milliyetçi Hareket Partisi'ni anlamak mümkün değil. Herhalde çok zorlarına gidiyor. 80 milletvekili ile yani kendileri kadar HDP'nin milletvekili almış olmasını bir türlü hazmedemiyorlar. Ama süreç uzundur. Bu süreç içerisinde hazım mekanizmaları çalışıp hazmedecekleri kanısındayım" ifadelerini kullandı. 

"HALKIN OYUNUN DEĞERİNİ TAKDİR NE DEVLET BAHÇELİ'NİN HADDİNEDİR NE DE MHP'NİN HADDİNEDİR"

Fırat, "Bir kere şunu bilsinler ki HDP'ye oy veren halkın oyu, Milliyetçi Hareket Partisi'ne oy verip Meclis'e gönderen vatandaşın oyu ile eşittir. Bunun değerini, takdir de ne sayın Devlet Bahçeli'nin haddinedir, ne de MHP'nin haddinedir. Siyasi nezaket kuralına aykırıdır. Anlamak mümkün değil" dedi.

"NORMAL PSİKOLOJİK DEĞERLERE SAHİP BİR İNSANIN BARIŞTAN YANA OLMAMASINI DÜŞÜNMEK BENİM İÇİN ÇOK ZOR"

MHP'nin barış sürecine ilişkin açıklamalarını eleştiren Fırat, "Herhalde barış sürecinden dolayı rahatsızlar. Normal bir insanın, normal psikolojik değerlere sahip bir insanın barıştan yana olmamasını düşünmek benim için çok zor. Mümkün değil hatta. İnsanların ölmesini bir insanın arzu edebileceğini ben şahsen düşünmüyorum" dedi.

AK PARTİ'NİN HDP'NİN MECLİS BAŞKAN ADAYINI DESTEKLEYECEĞİ İDDİALARI

"İlk iki turda Ak Parti'nin kendi adayını, üçüncü turda sizi destekleyeceğine dair gazetelerde bazı iddialar var" şeklindeki iddiayı değerlendirmesi istenen Fırat, "Teşekkür ederim o zaman. Belki devam eder ondan sonra başkanlık yolu böylece bize açılmış olur. Çünkü fazla fırsat verdiğiniz zaman o devam eder. Onu geri döndürmek zordur siyasette. Onu da bilir herhalde Ak Partililer" diye konuştu.

"EKMELETTİN BEYİN HDP'Yİ ZİYARET ETMEK İSTEMEMESİ HERHALDE PARTİSİNİN KARARIDIR KENDİSİ ÜZGÜNDÜR"

MHP'nin Meclis Başkan adayı Ekmelettin İhsanoğlu'nun destek ziyaretleri kapsamında HDP'yi ziyaret etmemesine ilişkin bir soruya Fırat, "Ekmelettin beyin bu düşüncede olduğu kanısında değilim. Bu siyaset maalesef bazen insanlara arzu etmedikleri davranışların içerisine sürüklüyor. Ekmelettin bey benim bildiğim kadarıyla kibar, siyasetin ve diplomasinin kuralarını iyi değerlendiren birisin. Ama ne yaparsınız ki partisinin herhalde böyle bir kararı var. Ondan dolayı ziyaret etmiyor. Ama ben inanıyorum ki kendisi üzgündür" diye yanıt verdi.

Davutoğlu ile olan görüşmesinin Meclis başkanlığı üzerine yapıldığına vurgu yapan İhsanoğlu, MHP'nin adayı içeride Ekmelettin İhsanoğlu ile içeride karşılaşmadığını da söyledi

Baykal kararını açıkladı

CHP milletvekillerince Meclis Başkanlığı'na aday gösterilen TBMM Geçici Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, hukuki bir engel bulunmamasına rağmen etik problem anlayışı, siyasi tereddüt ortaya çıkmaması için yarınki oturumda oy kullanmayacağını, ancak Meclisi yöneteceğini söyledi.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaretinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Deniz Baykal, 7 Haziran seçimlerinden sonra siyasal hareketlenmenin giderek hızlandığını söyledi. Hareketliliğin yarın TBMM başkanlık seçimi ve başkanlık divanının oluşmasıyla devam edeceğini kaydeden Baykal, yemin edemeyen birkaç milletvekilinin de yemin etmesiyle seçimlerin amacına ulaşmış olacağını söyledi. 

EN ERKEN DOĞMUŞ ÜYE

Bu sürecin kritik bir aşamasında olduklarını kaydeden Baykal, bu çalışmalar sırasında kendisinin de 'en yaşlı üye' sıfatıyla geçici başkanlık görevini üstlendiğini aktardı. Baykal, 'en yaşlı üye' tanımlamasını 'Seçilmiş milletvekilleri arasında en erken doğmuş üye' diye ifade etmeyi tercih ederken, üstlendiği bu görevi bir onur olarak gördüğünü dile getirdi. 

İKİ BOYUTLU TARTIŞMA

Mecliste seçimlerin yapılacağı oturumları da geçici başkan olarak yöneteceğini kaydeden Baykal, şunları söyledi:

"Ben de hem adayım, hem geçici başkanım, hem de milletvekili olarak TBMM başkanlık seçimine bir aday olarak yarınki toplantıda ben de oy isteyeceğim. Bu çok sık görülen bir tablo değil. Hem geçici başkan, hem aday olma tablosu bazı sorunların doğmasına neden oldu. Konunun iki boyutu var. Aday olan geçici başkanın oturumu yönetmemesi konusu, öbürü de aday olan geçici başkanın seçimde milletvekili sıfatıyla oy kullanıp kullanmaması. Geçici başkanların kalıcı başkanlığa aday olması durumu çok sık rastlanan bir durum değil."

İNCELEMEDEN ÇIKAN SONUÇ

Hem Meclis içinden hem de dışardan yaptırdığı hukuki inceleme sonucunda TBMM'de eski İstanbul Milletvekili ve Devlet Bakanı Süleyman Arif Emre'nin böyle bir girişimiyle karşılaştıklarını aktaran Baykal, Emre'nin geçici başkan olduğu Mecliste başkan adayı olduğunu ve oturumu da onun yönettiğini söyledi. Buna kimsenin itirazı olmadığını, hiçbir tartışma yaşanmadığını dile getiren Baykal, "Çok az ol aldı sayın Emre ve daha sonraki oturumlarda başkanlıktan çekildi" dedi. 

OTURUMU YÖNETECEK

Uygulama olarak geçici başkan olan bir başkan adayının oturumu yönettiğine dair örnek bulunmasına rağmen yasa ve iç tüzükte durumu aydınlatacak bir düzenleme bulunmadığını aktaran Baykal, "'Oturumu yönetir' diye bir hüküm de yok 'Yönetemez' diye de bir hüküm yok. 'Oy kullanabilir' diye bir hüküm de yok 'oy kullanamaz' diye de bir hüküm de yok" dedi. Bu tablo içinde geçici başkanın aday olması halinde oturumu yönetmesine engel olacak ne hukuki ne de siyasi ne de teamülden kaynaklanan bir örnek olduğunun altını çizen Baykal, konuşmasına şöyle devam etti:

"Oturumu aday olan geçici başkanın yönetebileceği hususunda hiçbir tartışma işareti gözükmüyor. Çünkü bu bir görev olarak, yaşımdan dolayı, Anayasa tarafından verilmiştir ve yaşanan süreçle ilgisi de yoktur. Oy sayım ve tasnifi hiçbir şekilde meclis geçici başkanının müdahil olduğu bir çalışma değil. Kimlerin oyu sayıp, tasnif edip, rapora bağlayacağı kurayla belirlenir. Kurayı da başkanın seçme zorunluluğu yoktur. Oturumu yönetmede, geçici başkanın bu çalışma sırasında muhtemel etkisi, yönlendirmesi söz konusu olamayacağı için hem hukuki, hem siyasi değerlendirme açısından hem de geçmiş uygulama açısından sorun görünmüyor."

TURLARDA OYLAMAYA KATILMAYACAK

Bu nedenle oturumu kendisinin yöneteceğini belirten Baykal, oy verme konusunda yapılan hukuki araştırmalarda başkanın oy kullanmayacağıyla ilgili düzenleme olmadığını açıkladı. Meclis başkanın oy kullanamamasına ilişkin düzenlemenin seçilmiş başkana yönelik olduğunu kaydeden Baykal, "Geçici olarak görevlendirilen başkanın oy kullanmayacağına ilişkin herhangi bir ifade yoktur. Pekala geçici başkan görevi başkan vekiline devreder, iner ve aşağıdan oyunu kullanır. Buna engel bir durum da yoktur" diye konuştu. Ancak Baykal, tablo böyle olmasına rağmen meclis başkanlık seçimlerinde oy kullanmayacağını açıkladı. Baykal, "Meclisi yöneteceğim ama turlar sırasında oy kullanmayacağım" dedi.

'BİR OYLA KAYBEDERSEM HELAL OLSUN DİYORUM'

TBMM başkanının belirleneceği oturumu yönetmenin kendisinde yarattığı mutluluk duygusu ve onurunu kullanmayacağı bir oy karşılığında feda etmeye niyeti olmadığını dile getiren Baykal, "Bu bir oydan çok daha fazlasıdır" dedi. Baykal, seçimleri 1 oyla kaybetmesi halinde ise hissedeceği duyguları "Olabilir hiç önemli değil. 'Helal olsun' diyorum. Hiçbir şekilde bu konuda gözüm arkada değil. O oyun peşinde değilim" diye anlattı. 

YILMAZ'IN İSTİFASI GEREKMİYOR

Baykal, Ak Parti'nin meclis başkanı adayı Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a ilişkin bir istifa sürecinin yaşanıp yaşanmaması gerektiğine ilişkin sorusu üzerine buna ilişkin yasalarda ve hukukta bir düzenleme olmadığını söyledi. Baykal bundan sonrası için bakanların meclis başkanlığına adaylıkları konusunda istifa edip etmeyeceğinin iç tüzükte düzenlenmesi gerektiğini savundu. 

KOALİSYON AYRI, BAŞKANLIK AYRI

Deniz Baykal, kendisinin adaylığının oluşturulacak olası koalisyonla ilişkilendirilmesine ilişkin değerlendirmelere ise net bir şekilde "Hayır" yanıtını verdi. Baykal, "Hükümetle ilgili hiçbir somut ilerleme yoktur. Peşrev çalışmaları yapılmaktadır. Esasa yönelik hiçbir çalışma yoktur" dedi. Hükümetin kurulması ve meclis başkanlık seçimlerinin birbirinden ayrı dinamikleri olduğunun altını çizen Baykal, bu ikisinin birbirinden ayrı olduğunu kaydetti. 

'TEZGAH KURULURSA ÇOK ŞAŞIRIRIM'

Baykal, meclis başkanlığı seçimlerinde Ak Parti içinden 60 milletvekilinin HDP adayı Dengir Mir Mehmet Fırat'a destek vererek son iki tura Ak Parti adayı Yılmaz ve Fırat'ı bırakacağına yönelik iddialara ise "7 Haziran'dan sonra siyaset yeni bir noktaya geldi. Kurnazlıklar, oyunlar, tuzaklar, arkadan dolanıp açmaza alma çabaları prim yapmıyor. İtibar görmüyor" dedi. Bunun siyasi liderler tarafından da anlaşıldığını gördüğünü kaydeden Baykal, "Bu tip taktik, ters çapraz bağlantılar kurarak farklı sonuçlar elde etme gibi kamuoyunun güvenini sarsacak, partilerin güvenilirliğini sorgulatacak davranışların ortaya çıkacağına hiç ihtimal vermiyorum. Arkadan dolanma, oyun, tezgah. Bunlar artık yok. Böyle bir şey beklemiyorum. Çok şaşırırım. Öyle bir yaklaşımın siyasi şartlarını hiç görmedim" diye konuştu.

TABLOYU SİNDERECEĞİZ

Benzer şekilde milletvekili transferlerinin de gündeme geldiğini, ancak itibar görmediğini, kimsenin meşgul olmadığını kaydeden Baykal, "'Şu kadar eksik var.' Kimse 'Kumar borcu olmayan arıyoruz' falan demedi. Bunlar güzel şeyler. Gereğini yapacağız. Bunda da bir hayır vardır canım. Bozmaya çalışmayacağız" dedi. Bunun kendisinin başından bu yana savunduğu düşünceler olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la gerçekleştirdiği görüşmenin özünün de bu olduğunu aktaran Baykal, "İçimize sindireceğiz, götüreceğiz. Yeni bir siyaset anlayışına ihtiyaç olduğu, koalisyonunun içtenlikle denenmesi gerektiği, 'hemen erken seçime gidelim' arayışının doğru olmadığı, içimize sindirip işletmeyi denememiz gerektiği" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞINA GİDEN YOL MU?

Deniz Baykal, meclis başkanlığının 2019'da olası cumhurbaşkanlığı adaylığının ön hazırlığı olup olmadığına ilişkin bir soruya ise "Onu bırakalım bir tarafa. Böyle bir şey mümkün değil" diye karşılık verdi. Ancak seçimlerden sonra ortaya çıkacak parlamentonun çok zorlu bir parlamento olacağını belirten Baykal, "İşler bir düzen kurmanın çok güç olacağı, başarılamazsa tekrar bir erken seçimin ortaya çıkacağı ve böyle bir parlamentoda belli bir birikim sahibi herkesin görev yapmasının bir ihtiyaç olduğu kanaatindeyim. Bu parlamentonun bir seçime tekrar gidebileceği, parlamentonun çok güç kararlar almak zorunda olacağı, tek parti rahatlığının kalmayacağını görmüştük" diye konuştu.

İNCE DEMOKRASİ ÇAĞI

Bu çalkantılar ve dalgalanmalar içinde kimin nereye hangi görevle geleceğinin belli olmayacağını, kendisine meclis başkanlığı sorumluluğunun birdenbire düştüğünü anlatan Baykal, "Önemli olan Türkiye'nin çalkantılı süreci işleyen bir demokrasiye dönüştürmesidir. Demokrasiye yeni bir aşama kazandırması. Buna ben ince demokrasi diyorum. İnce demokrasiye mecbur olduğumuz bir dönem. Şimdi ince demokrasi çağı geldi" dedi.

TBMM Başkan adayı İsmet Yılmaz'dan CHP'ye destek ziyareti

CUMHURİYET Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Milli Savunma Bakanı, Ak Parti TBMM Başkan adayı İsmet Yılmaz, Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay ve Grup Başkanvekili Ahmet Aydın'ı CHP Genel Merkezi'ndeki makamında kabul etti. Görüşmede CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak da hazır bulundu.

Son Güncelleme: 29.06.2015 16:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.