MHP'ye bakanlık sözü; Başkanlık sisteminde kaç bakanlık alacak?

Başkanlık sistemi konusunda TBMM'de yürütülen çalışmalarda AK Parti'ye tarihi destek sunan MHP, ilk seçimlerde bu dayanışmanın karşılığını alacak. İlk seçimlerde başkanlık sistemi gelirse MHP'ye bakanlık verilecek.

19 Ocak 2017 Perşembe 08:40
MHP'ye bakanlık sözü; Başkanlık sisteminde kaç bakanlık alacak?






MHP'ye bakanlık sözü; Başkanlık sisteminde kaç bakanlık alacak?

Ankara'da TBMM'nin son bir aydır tek gündem maddesi olan Başkanlık Sistemi tartışmalarında AK Parti MHP işbirliğinin yol haritası da ortaya çıkmaya başladı. Yeni dönemde siyasetin nasıl şekilleneceği belirsizliğini korurken, Başbakan Binali Yıldırım, Başkanlık sisteminde kurulacak olan hükümette MHP'ye de bakanlık verilebileceğini söyledi. Yıldırım sürecin TBMM'ya gelmesinden önce MHP ile uzun süren bir müzakerenin yürütüldüğünü de sözlerine ekledi.

OYLAR SAĞ'DA KONSOLİDE OLACAK

MHP'li bakanlık; Başkanlık seçimlerinde izlenecek yolun ipuçları da Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamasında kendini gösterdi. Başbakan Yıldırım  Fox TV'de İsmail Küçükkaya'nın sorularını cevaplandırırken sağ ve muhafazakar oyların tek yerde konsolide olacağını belirterek bunun önemli bir avantaj olduğunu sözlerine ekledi.b

Başbakan Binali Yıldırım, "Başkanlık döneminde bakanlar dışarıdan atanırken MHP’ye yakın, MHP’li bakanlar atanabilir. Sonuçta siyaset toplumun dengelerine göre yapılır" dedi.

Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlayan Yıldırım özetle şunları söyledi:

BU KONUDAKİ KAYGILAR YERSİZ

"Bizim Cumhurbaşkanımızla aramız iyi. Ama yarın egosu güçlü iki isim olsa, bu iki başlılık sorun yaratır. Ülke yönetilemez hale gelir. Koca ülke iki başlılık nedeniyle kımıldayamaz hale gelir. Biz şimdi iki başlılığı ortadan kaldırıyoruz. Başkanlık benim projem. Üzerinde çok uzun süre sessiz ve derinden çalıştım. Sonra MHP ile diyaloğu kurduk. Bunu başarmak istiyorum.

Tek adam eleştirileri

Bu tür kaygılar yersiz. Kimsenin rejimle derdi yok. Bu yeni sistemde biz en çok iki dönem alırız. Sonra CHP kazanabilir. Ona göre çalışsınlar, ona göre aday bulsunlar. Hem Meclis hem de Cumhurbaşkanı birbirlerini karşılıklı seçime götürebilir. Bu giyotin sistemidir. Tek adamlığı önler. Uzlaşmayı zorunlu kılar.

MHP İLE ANLAŞTIK

Bu sistem başkanlıktır. Biz öteden beri başkanlığı savunuyoruz. Ama biz MHP ile anlaştık. Beraberce buna ‘Partili Cumhurbaşkanlığı’ diyoruz, ki bu da doğrudur. Adına takılmayın. Bu ülkeyi kurtaracak sistem. Devlet bey devleti düşünüyor. Ülkenin beka sorununu görüyor. Fiili durumun uzun sürmesini devlet için riskli buluyor. Devletin Cumhurbaşkanı’nın sürekli tartışma konusu yapılmasını istemiyor. Referandumdan sonra bu tartışmaların biteceğini biliyor. Çok sorumlu bir devlet adamı.
(MHP’nin itirazları gözetildi mi?) Evet. Teklif karşılıklı 3-4 kez gitti geldi. Yargı ve Cumhurbaşkanlığı’nın yetkileri hususunda MHP’nin hassasiyetleri oldu. Onları gözettik. Sonuçta müzakere ile yol aldık. Elbette bu süreç MHP’ye de yarayacak. Oylar sağ cenahta konsolide olacak. Başkanlık döneminde bakanlar dışarıdan atanırken MHP’ye yakın, MHP’li bakanlar atanabilir. Sonuçta siyaset toplumun dengelerine göre yapılır."

BAHÇELİ: KARANLIKTA GÖZ KIRPMIŞLAR BİZİM HABERİMİZ YOK

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Başbakan Yıldırım'ın, "yeni sistemde MHP'li bakanlar da olabilir" yönündeki sözlerine ilişkin, "Zannederim, karanlıkta göz kırpmışlar, bizim haberimiz yok" dedi.

CHP'nin siyasi rüşvet eleştirisini değerlendiren Bahçeli, "Şiddetle kınıyorum ve reddediyorum" dedi. Bahçeli ayrıca "Eğer kastedilen 2019'da bakanlık verileceği ise, daha 3 sene var. O zamana kim öle, kim kala" şeklinde konuştu.

Anayasa değişiklik teklifi hakkıdna konuşan Bahçeli, "Birinci turdaki genel eğilim ikinci turda da aynısı ile devam etmektedir. Bunun yorumu şudur: Anayasa değişikliği millet huzuruna çıkabilecek bir yola girmiştir. Referandum bu gidişatla kaçınılmaz olacaktır" yorumunda bulundu.
Son Güncelleme: 19.01.2017 18:51
Anahtar Kelimeler:
MHPye Bakanlık
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.