Mhp'den Ortadoğu Yol Haritası

ANKARA, () - MİLLİYETÇİ Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, "Milliyetçi Hareket Partisi'nin Ortadoğu Siyaset Belgesi" başlığıyla yaptığı yazılı basın açıklamasında MHP'nin Ortadoğu...

24 Ekim 2014 Cuma 17:43
Mhp'den Ortadoğu Yol Haritası






ANKARA, () - MİLLİYETÇİ Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, "Milliyetçi Hareket Partisi'nin Ortadoğu Siyaset Belgesi" başlığıyla yaptığı yazılı basın açıklamasında MHP'nin Ortadoğu politikalarına ilişkin bilgiler verdi. Açıklamada, "İran'ın nükleer programı ile ilgili endişelere dikkat çekilen açıklamada, "Partimiz; IŞİD ve 'Ayn el-Arap' ('Kobani' veya 'Compagnie') meselesinden çok ileriye dönük olarak İran'ın nükleer programı ile ilgili endişeler duymaktadır. Nükleer bir İran'ın bölgedeki dengeleri tehdit edeceğini ve Türkiye'nin uluslararası platformda bu doğrultudaki kaygılarını daha gür bir sesle dillendirmesi gerektiğini düşünür. Partimiz; Hükümetin 'İhvan' endeksli ideolojik bir dış politika yürütmesini doğru bulmaz. Esas olan, Türkiye'nin millî menfaatleri ve evrensel insan hakları ile demokratik ilkeler doğrultusunda bir siyaset izlenmesidir" denildi.

Yapılan açıklamada MHP'nin Irak, Suriye ve İran'ın toprak bütünlüğünden ve birliğinden yana olduğu vurgusu yapılarak, "Partimiz; Ortadoğu'daki tüm devletlerin toprak bütünlüğüne, bölünmezliğine ve sınır güvenliğine inanır. Partimiz; Ortadoğu'da barış, huzur ve istikrara hizmet edecek yegâne değerlerin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkeleri olduğuna inanır. Partimiz; Ortadoğu halklarının radikal ideolojilerin tahakkümünden arındırılmış meşru demokratik taleplerine nispetle duyarlı ve hassastır. Partimiz; kimin güdümünde olursa olsun, bölgedeki tüm otoriter ve totaliter yaklaşımlara, eğilimlere ve usullere karşıdır. Partimiz; komşularımız Irak, Suriye ve İran'ın toprak bütünlüğünden ve birliğinden yanadır. Bu anlamda söz konusu bütünlüğü zedeleyebilecek tüm teşebbüslere ve yapılanmalara muhaliftir" ifadelerine yer verildi.

"SIĞINMACILARIN MALİ YÜKÜ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER VASITASI İLE PAYLAŞILMALI"

Türkiye'nin millî menfaatlerini doğrudan tehdit eden tüm din, dil, mezhep ve etnik grup temelli terör odaklarıyla mücadele edilmesi gerektiği belirtilerek, "Partimiz, Türkiye'nin millî menfaatlerini doğrudan tehdit eden tüm din, dil, mezhep ve etnik grup temelli terör odaklarıyla mücadele edilmesi gereğine inanır. Partimiz; Irak ve Suriye'de savaşın zulmüne muhatap kalan ve kimliği-aidiyeti ne olursa olsun her insana Türkiye'nin yardım elini uzatmasını doğru ve gerekli görür. Partimiz; savaşın yıkıcılığından kaçan ve Türkiye'ye sığınan insanlara sınır kapılarında yalnızca sıkı bir denetimin ardından (biyometrik verilerin toplanması vb.) ülkeye giriş izni verilmesi taraftarıdır. Partimiz; Irak ve Suriye'yi sarsan savaşın bir uluslararası sorun olduğuna inanır. Sorunun uluslararası niteliği, getirilecek çözümün de uluslararası olması gerekliliğini ortaya koyar. Bu anlamda sığınmacılar meselesinin malî yükünün Birleşmiş Milletler vasıtası ile paylaşılması gereğine inanır" denildi.

"MÜTTEFİKLERİMİZ GAYRI-MEŞRU VE YASADIŞI GRUPLARLA DİYALOG KURDU"

Türkiye'nin NATO'daki konumunun güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapılarak, "Partimiz, Türkiye'nin NATO'daki konumunun bugün olduğu gibi zayıflatılmasına değil, güçlendirilmesine taraftardır. Mevcut Hükümetin bu sahadaki yanlış adımlarının müttefiklerimizin gayrı-meşru ve yasadışı gruplarla diyalog kurmasına vesile olduğu kanaatindedir" açıklamasına yer verildi.

"TÜRKİYE DIŞINDA BİR 'GÜVENLİ BÖLGE' KURULMALI"

IŞİD tehdidine karşı Türkiye dışında bir 'güvenli bölge' kurulması gerektiği belirtilerek, "Partimiz; IŞİD tehdidine karşı ve farklı sebeplerle Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli'nin 2008'den bu yana ifade ettiği gibi, Türkiye dışında bir 'Güvenli Bölge' kurulmasını teklif eder. Söz konusu 'Güvenli Bölge'nin NATO veya uluslararası koalisyon himayesinde gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünür" denildi.

"PARTİMİZ TÜRKMENLERE YAPILAN İŞKENCEYİ VE ACIMASIZLIĞI KENDİNE YAPILMIŞ ADDEDER"

Açıklamada MHP'nin Türkmenlere yapılan işkenceyi ve acımasızlığı kendine yapılmış addeceği belirtilerek, "Partimiz; Bölgedeki Türkmen nüfusunun varlığını, güvenliğini, huzurunu ve refahını esas alır. Hükümet nezdinde ve basında şu veya bu gruba yönelik ve Türkmenlerin aleyhine olacak şekilde uygulanan 'pozitif ayrımcılığı' kesinlikle reddeder. Türkmen nüfusun yaşadığı sıkıntıları, çektiği çileleri ve uğradığı sistematik zulmü dikkate değer bulmayanlara inat ve ısrarla hatırlatır. Türkmenlere yapılan işkenceyi ve acımasızlığı kendine yapılmış addeder. Türkmen oluşumlar ve kuruluşlarla dayanışmayı daha ileri safhalara taşımayı teklif eder" açıklamasına yer verildi.

"PARTİMİZ İRAN'IN NÜKLEER PROGRAMI İLE İLGİLİ ENDİŞELER DUYMAKTADIR"

İran'ın nükleer programı ile ilgili endişelere dikkat çekilen açıklamada, "Partimiz; IŞİD ve 'Ayn el-Arap' ('Kobani' veya 'Compagnie') meselesinden çok ileriye dönük olarak İran'ın nükleer programı ile ilgili endişeler duymaktadır. Nükleer bir İran'ın bölgedeki dengeleri tehdit edeceğini ve Türkiye'nin uluslararası platformda bu doğrultudaki kaygılarını daha gür bir sesle dillendirmesi gerektiğini düşünür" ifadeleri kullanıldı.

"HÜKÜMETİN 'İHVAN' ENDEKSLİ İDEOLOJİK BİR DIŞ POLİTİKA YÜRÜTMESİNİ DOĞRU DEĞİL"

Yapılan açıklamada, "Partimiz; Hükümetin 'İhvan' endeksli ideolojik bir dış politika yürütmesini doğru bulmaz. Esas olan, Türkiye'nin millî menfaatleri ve evrensel insan hakları ile demokratik ilkeler doğrultusunda bir siyaset izlenmesidir" denildi.

"İSRAİL VE MISIR BÜYÜKELÇİLERİMİZ GÖREV YERLERİNE DÖNMELİ"

Yapılan açıklamada İsrail ve Mısır Büyükelçilerimizin görev yerlerine dönmeleri gerektiği belirtilerek, "Partimiz; Filistin halkının özgür ve bağımsız bir devlete olan hakkını sonuna kadar tanır ve savunur. Gazze'nin, Ramallah'ın aktif savunmasının İsrail ve Mısır ile ilişkilerimizin normalleştirilmesinden geçtiğine inanır. Bu kapsamda - her ne kadar belirgin anlaşmazlıklarımız olsa da - hem İsrail hem de Mısır Büyükelçilerimizin görev yerlerine dönmeleri gerektiğini düşünür. Partimiz; Türkiye'nin günlük meselelerle değil, uzun vadeli ve gerçekçi bir stratejinin kurulması ile ilgili devlet aklının çalıştırılmasının lüzumuna inanır. Partimiz; Ortadoğu'daki Türk dış politikasının evvela içerideki tüm Türk vatandaşlarının ve kamu düzeninin selametine odaklanması gerektiğine inanır. Her yerde ve her zaman birinci öncelik toplumun güvenliğidir" ifadelerine yer verildi.

 

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.