Soma'daki Müfettişleri 'kusursuz' Bulan Ön İnceleme Raporu Meclis Gündeminde

ANKARA, () - CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Soma Eynez'de 25 Mart 2014 tarihinde yapılan denetimde görevli olan ve soruşturma izni verilmeyen müfettişleri 'kusursuz' bulan ön inceleme raporuna...

30 Eylül 2014 Salı 16:29
Soma'daki Müfettişleri 'kusursuz' Bulan Ön İnceleme Raporu Meclis Gündeminde






ANKARA, () - CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Soma Eynez'de 25 Mart 2014 tarihinde yapılan denetimde görevli olan ve soruşturma izni verilmeyen müfettişleri 'kusursuz' bulan ön inceleme raporuna ilişkin soru önergesi verdi.

Özel'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istemiyle sunduğu TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesi şöyle;  "13 Mayıs faciasının hemen ardından en çok tartışılan konulardan birisi kazadan kısa süre önce ocakta iş sağlığı ve iş güvenliği açısından hiçbir sıkıntı bulunmadığını belirten 25.03.2014 tarihli teftiş raporu olmuş ve söz konusu incelemeyi yapan müfettişlerin yargılanıp yargılanmayacağı ise merak konusu olmuştu. Bu sürede Savcılık aralarında bu müfettişlerin de bulunduğu kamu görevlilerinin soruşturulması için izin talebinde bulunmuştu. Kazadan 4 ay sonra, geçtiğimiz haftalarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından söz konusu müfettişlerin soruşturulması için izin verilmediği bilgisi basına yansıdı. Bakanlığınız bürokratlarının hazırladığı, tarafınızdan imzalanan 23 sayfalık ön inceleme raporundan sonra 12 müfettiş ile İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü Kasım Özer hakkında soruşturma izni verilmedi.  Müfettişleri hiçbir şekilde suçlu görmeyen, denetimlerin aslında işlevsiz olduğunu kabul eden bu raporda; 'teftiş ve denetimin iş kazaları ve meslek hastalıklarını ortadan kaldırmayacağı, iş teftişinin, noksanı bulunmayan iş yerinin bir dakika sonrası için garanti teşkil etmeyeceği' belirtilmektedir. Yine aynı raporda hayretle okuduğumuz bir örnek verilmiş ve iş kazaları ile trafik kazaları bir tutularak adeta tüm sorumluluktan kaçınılmıştır. Devletin 'etkin denetim' görevi yok sayılarak iş kazalarında önceden yapılacak tam ve etkin denetimlerin rolünün hiçe sayan, ve bu alanın tamamen özel sektörün inisiyatifine bırakıldığını açıkça ortaya koyan raporda bu anlayış ‘denetim iş kazaları ve meslek hastalıklarını ortadan kaldırmayacağı gibi, aksi değerlendirmede her iş kazasında ilgili müfettişi, işlenen her adli olayda emniyet mensuplarını, her trafik kazasında trafik polislerini suçlamak gibi bir sonucu doğuracaktır’ cümleleri ile karşımıza çıkmıştır. Bu bağlamda;

Söz konusu ön inceleme raporunu kimler hazırlamıştır? Bu kişilerin görevi nedir?


Rapordaki anlayış ile düşünüldüğünde gerekli önlemleri almak işyerine ait ise, denetimlerden iş kazalarını önlemesi beklenmiyorsa, müfettişlerden planlı bir denetimde ne gibi sonuçlar beklenmektedir? Bu planlı denetimler neden yapılmaktadır?

Müfettişlerden insanüstü bir yetenekle görmesini beklemediğimiz ancak bilimsel veriler ışığında hazırlanmış bir mevzuat sayesinde mutlaka görmesini beklediğimiz madenlerdeki eksikliklerin, denetimlerde tespit edilebilmesi için yeni bir mevzuat çalışması düşünülmektedir?

23 sayfalık ön inceleme raporunda bahsi geçen örnekten yola çıkarak, trafikteki alkol muayenesinde 'alkol tespit edilemedi' denildikten 1 kilometre sonra gerçekleşen ve şoförün hayatını kaybettiği bir kazada otopsi sonucu yüksek alkol tespit edildiğinde alkol kontrolü yapan trafik ekibinin suçlanamayacağı ya da sorumlu olmayacağından bahsedilebilir mi?"

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.