Sultan Alparslan'ın mezarı nerede? Halaçoğlu 'Biliyorum ama..'

Sultan Alparslan'ın mezarı nerede? Halaçoğlu 'Biliyorum ama açıklamayacağım'

20 Ekim 2014 Pazartesi 09:37
Sultan Alparslan'ın mezarı nerede? Halaçoğlu 'Biliyorum ama..'






Sultan Alparslan'ın mezarı nerede? Halaçoğlu 'Biliyorum ama açıklamayacağım'
Tarihçi Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu 2009 Türkmenistan gezisi sırasında Selçuklu Sultanı, Malazgirt Savaşı'nın efsane komutanı Alparslan'ın mezar yerini bulduğunu ancak açıklamayacağını söyledi. Türkmenistan'ın Merv şehri yakınlarında yaptığı tarihi keşif sonrası hiçbir yetkilinin kendisini arayıp sormadığını, tarihi keşifle ilgili kimsenin merak edip ilgilenmediğini söyleyen Halaçoğlu devam eden kazı çalışmalarının da yanlış yerde yapıldığını söyledi.
MHP'li Yusuf Halaçoğlu yeni bir tartışmanın pimini çekti: Alparslan’ın mezarının yerini biliyorum, açıklamayacağım.

Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Eravşar, Prof. Dr. Haşim Karpuz ile Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Halit Çal’ın eşbaşkanlığında Türkmenistan’ın Merv kentinde kazı çalışmaları sürerken Türk Tarih Kurumu (TTK) eski başkanı MHP Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, kazı çalışmasının yanlış yerde yapıldığını savundu.

HALAÇOĞLU: MEZAR YERİNİ SORAN OLMADI

Halaçoğlu, “Sultanın mezarını yanlış yerde arıyorlar. Gerçek mezar yerini TTK başkanlığından ayrıldıktan hemen sonra, 2008 yılında tespit etmiştim. O dönem Kültür Bakanlığı Müsteşarı olan İsmet Yılmaz’la bölgeye gitmiştik. Sultan Alparslan’ın mezar yerini yüzde 99 oranında tespit etmiştim. Türkmenistan’la protokol imzalanıp, arkeolojik kazılar yapılacaktı. Ancak imza aşaması uzadı. Ben de siyasete girip MHP’den milletvekili oldum. Sonrasında da beni arayıp, gerçek mezar yerini soran olmadı” dedi.

MEZAR YERİNİ AÇIKLAMAYACAĞIM

"Samimi olsalar beni arayıp davet ederlerdi. Bana gelip ‘Hocam bu konuda yardımcı olun deseler’ bilgileri paylaşırım." diye açıklama yapan Halaçoğlu, asıl mezar yerini siyaseten istismar etmemeleri için açıklamayacağım, ifadelerini kullandı.

DAHA ÖNCE TALAN EDİLMESİN DİYE AÇIKLAMAYACAĞIM DEMİŞTİ

Prof.Dr. Halaçoğlu 5 yıl önce yaptığı bir açıklamada , Sultan Alparslan'ın mezar yerinin yerle bir edildiği için kayıp olduğunu, ancak 3 yıl süren bir araştırma sonucunda mezar yerini tespit ettiğini söyledi. Halaçoğlu, “Şu anda yerini tam olarak açıklamak istemiyorum, çünkü talan edilmesin istiyorum. Ben Çağrı Bey'in mezar yerlerini inceleyerek yeri tespit ettim. Krokisini çizdim. Türbenin temellerine ulaştım” diye konuştu.

Son Güncelleme: 20.10.2014 09:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.