TÜRGEV Meclis gündeminde

  ANKARA () - CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM'ye sunduğu soru önergesinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a "HSYK üyesi konumunda olan bir kişinin, TÜRGEV Üyeliğini sürdürmesi, en başta hem mesleki etik ve hem de ahlaki olarak...

27 Şubat 2015 Cuma 12:15
TÜRGEV Meclis gündeminde






 





ANKARA () - CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM'ye sunduğu soru önergesinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a "HSYK üyesi konumunda olan bir kişinin, TÜRGEV Üyeliğini sürdürmesi, en başta hem mesleki etik ve hem de ahlaki olarak başlı başına bir zaafiyettir ve sorgulanması gereken bir haldir. Anayasal ihlâl niteliğinde olan, HSYK'nın kurumsal kimliğini ve saygınlığını zedeleyen bu ihlal hakkında görevinizin gereğini yapacak mısınız? Yoksa, Cumhurbaşkanının tasarrufu olması sebebiyle, bu anayasal ihlâlin sürdürülmesine göz mü yumacaksınız?" diye sordu.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e sunduğu soru önergesinde, HSYK'ya Cumhurbaşkanı tarafından atanan Aysel Demirel'in aynı zamanda TÜRGEV'in de Genel Kurul Üyesi olduğunu bunun kabul edilemeyeceğini belirterek, "AKP İktidarlarında keyfilik ve hukuk tanımazlık; artık aleniyet kazanmış, sorumsuzluk ve Anayasa ihlali boyutlarına ulaşmıştır. Bu durum, Yargı'yı yönetme konumunda bulunan HSYK bünyesine de sirayet etmiş durumdadır. Sözcü Gazetesinden Ali Ekber Ertürk'ün haberine ve kamuoyuna yansıyan kayıtlara göre; HSYK'ya Cumhurbaşkanı tarafından atanan Aysel Demirel, aynı zamanda TÜRGEV'in de Genel Kurul üyesidir. TÜRGEV'in, 17 - 25 Aralık Yolsuzluk suçlamalarının merkezinde yer aldığını; kamu ihaleleri ve imar rantı konularında en hafif deyimiyle ifade ediyoruz Hükümet ilişkilerini ve Devlet nüfuzunu kötüye kullanarak haksız çıkar sağladığını; sağduyu ve sorumluluk sahibi olan herkes kabul etmekte ve tepki göstermektedir. Elbette , Devlet nüfuzu kötüye kullanılarak ve örgütlü bir şekilde gerçekleştirilen bu haksız çıkar yapılanmasının fail ve sorumluları hakkında; Cumhurbaşkanı ve Siyasi İktidarın engellemelerine rağmen, hukukun ve demokrasinin gereği olarak yargısal sürecin başlamasının kaçınılmaz olduğunu yeri gelmişken ifade ediyoruz" açıklamasında bulundu.

"HSYK ÜYESİ KONUMUNDA OLAN BİR KİŞİNİN, TÜRGEV ÜYELİĞİNİ SÜRDÜRMESİ ZAAFİYETTİR"



Atilla Kart, "Hal böyle iken; HSYK Üyesi konumunda olan bir Kişinin, TÜRGEV üyeliğini sürdürmesi, en başta hem mesleki etik ve hem de ahlaki olarak başlı başına bir zaafiyettir ve sorgulanması gereken bir haldir. Aynı zamanda Hakimler ve Savcılar Kanununun 68. maddesinde düzenlenen ve "Yer değiştirme cezasını" gerektiren ; "….görevini doğru ve tarafsız yapamayacağı…… hatır ve gönüle bakarak veya kişisel duygulara kapılarak görev yaptığı…. Kusurlu veya uygunsuz hareket ve ilişkileriyle mesleğin şeref ve nüfuzunu veya şahsi onur ve saygınlığını yitirmek…." ihlâllerinin gerçekleştirildiği görülmektedir. Bu durumun, aynı zamanda Anayasanın 159/6. maddesine de açıkça aykırı olduğu bilinmektedir. Tüm bu aykırılıklara ve ihlâllere rağmen; HSYK Üyeliğinin sürdürülmesi en başta HSYK'nın Kurumsal kimliği için zaafiyetten öte, şaibe boyutlarına ulaşan bir haldir. Böyle bir durumun sürdürülmesi kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

"HSYK'YA DA TARAFIMIZDAN BAŞVURUDA BULUNULACAK"



Atilla Kart, "AKP İktidarlarının; Yargı'yı , "eş-dost-akraba" ilişkileriyle ve hiyerarşik ilişkilerle sürdürme anlayışını gösteren bu yapılanmanın, hukuk ve demokrasi rejimlerinde yeri olamaz. Anayasal ihlal boyutlarındaki bu ihlalin sona erdirilmesi için, ayrıca HSYK'ya da Tarafımızdan başvuruda bulunulacağını ifade ediyoruz. Açıklanan sebeplerle, Anayasal ihlâl niteliğinde olan, HSYK'nın kurumsal kimliğini ve saygınlığını zedeleyen bu ihlal hakkında görevinizin gereğini yapacak mısınız? Yoksa, Cumhurbaşkanının tasarrufu olması sebebiyle, bu anayasal ihlâlin sürdürülmesine göz mü yumacaksınız?" diye sordu.

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.