Rusya'nın, Türkiye'ye uyguladığı yaptırımların listesi yayınladı. Bu listeye göre domates, turuçgillerden meyveler ve tavuk ürünlerinin Rusya'ya girişi yasaklanacak. Bunun üzerine seyehat acentelerinin de Türkiye'ye tur satışı yapma yasağı getiriliyor. Türk işçilerinin Rusya'da çalışmalarının sınırlanması da yasaklar listesinde yer alıyor. Bu yaptırımların yanında, Rus üniversiteler de Türkiye ile ilişkilerini keseceğini bildirdi. Yaptırımlara baktığımız zaman Rusya'nın, Türkiye'nin cari açığına yani mali disiplinine oyun oynadığını görebiliriz.
Görüldüğü gibi, Rus uçağının düşürülmesinden sonra Türkiye ile Rusya arasındaki gerilim hızlıca tırmanmaya devam ediyor. Her iki tarafın da geri adım atmaması, gerilimin tırmanmasını destekliyor. Aslında Türkiye ve Rusya'nın birbirlerinin türevleri olması, neden her iki tarafın da geri adım atmadığını bizlere açıklıyor.

Benim ilgilendiğim konu, Rusya'nın uyguladığı yaptırımlar ile Türkiye'nin cari açığına ve büyümesine zarar verecek olmasıdır.

2015 yaz sezonu Türkiye için zaten pek parlak geçmedi. Hükümetin seçilememesi ve bundan dolayı ülkede artan güvenlik problemleri gelen turist sayısını azalttı. Gelecek olanların da rezervasyonlarını iptal etmelerine neden oldu. Bu da Türkiye'nin kendini finanse etmek için kullandığı dövizin bir kısmını toplayamamasına yol açtı. Şimdi ise Rus turistin azalacağıda bir garanti. Peki Türkiye, kendini finanse etmek için kullandığı yabancı kaynağı nasıl bulacak ? Özellikle FED'in faizi artıracağı dönemde ? Bu sorunun cevabı oldukça basit. Türkiye yurt dışına yaptığı borçlanmaların faizini daha da yukarı çekerek kendine yabancı kaynak bulmaya çalışacak. Ne kadar mı yukarı çekecek ? O kısmını kestirmek zor, ama şu maddeleri sıralayarak ne kadar yukarı çekilebileceğini düşünebiliriz...

*ABD tahvillerinin daha iyi getiri sağladığı bir ortamda Türkiye tahvillerini çekici kılacak,

*Güvenlik ve hukuk sorunu yaşayan Türkiye'yi yabancıların gözünde cazip gösterecek,

getiri seviyesi olması gerekmektedir. Sonuç olarak Türkiye'nin yüksek faizden borçlanacağını ve ödenecek olan borç yükününde artacağını bunun da mali disiplini bozacağını düşünebiliriz.

2014 senesinde Dünya Turizm Konsey'in yayınladığı rapora göre Türkiye GSYİH'nın 96 milyar doları turizm sektöründen gelmektedir. Toplam GSYİH'nın 800 milyar dolar olduğunu düşünürsek, turizm sektörünün yaklaşık olarak %10'luk paya sahip olduğunu görebiliriz. Böylece turizmde yaşanacak düşüş, Türkiye'nin büyümesini de risk altına sokacaktır ve ekonomik olarak Türkiye daha büyük problemlerle uğraşmak zorunda kalacaktır.

Krizin büyümesi, Rusya ile beraber hedeflenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmini de sonlandırıyor. Bunun yanında ortak projeler de askıya alınıyor. Rusya'nın, Türkiye'ye uyguladığı ticaret yasaklarının da faturası ağır olacak gibi gözüküyor. Rusya, Türkiye'nin Avrupa'dan sonra ikinci büyük ticaret ortağı olduğunu düşünürsek Türkiye'nin ticaret dengesinde de bozulma gerçekleşeceğini görebiliriz. Türkiye'nin, Rusya'ya olan ihracatının kısılması demek Türkiye'nin yabancı kaynak bulma olasılığının da azalması demektir. Bu sebepten dolayı Türkiye'nin hem ticaret açığı artacak hem de yabancı kaynak için borçlanma maliyeti artacaktır. Böylece ilk yazmış olduğum sonucun yani yüksek faizden borçlanmanın etkileri de daha da büyüyecek ve Türkiye ekonomisinin cari açığı artarak mali disiplini ve büyümesi zedelenecektir.

Yukarıda yazmış olduklarıma bir de enerjinin kesilme ihtimalini yani enerji fiyatlarının yükselme potansiyelini de eklersek Türkiye'yi zor bir dönemin beklediğini anlayabiliriz.

Unutmadan bir kitapta okuduğum cümleyi sizlere aktarmak istiyorum;

Rusya'nın en iyi iki subayı vardır. Bunlardan biri Ocak diğeri de Şubat aylarıdır.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.