15 yıllık evli çift, 2008 yılında dondurulan embriyonun 2014 yılında transferiyle evlat sahibi oldu

İZMİR'de çocuk sahibi olmak için başvurdukları tüp bebek yönteminden umudunu kesmeyen 15 yıllık evli, 33 yaşındaki Gaye Lengerli ve 36 yaşındaki Mehmet Lengerli çifti, 2008'de dondurulan embriyolarının 6 yıl sonra transfer edilmesiyle...

09 Mart 2015 Pazartesi 10:56
15 yıllık evli çift, 2008 yılında dondurulan embriyonun 2014 yılında transferiyle evlat sahibi oldu






İZMİR'de çocuk sahibi olmak için başvurdukları tüp bebek yönteminden umudunu kesmeyen 15 yıllık evli, 33 yaşındaki Gaye Lengerli ve 36 yaşındaki Mehmet Lengerli çifti, 2008'de dondurulan embriyolarının 6 yıl sonra transfer edilmesiyle bebekleri 'Mira'ya kavuştu. Yapılan 8'inci uygulamadan sonra kızını kucaklayan anne Gaye Lengerli, “Bizim çocuğumuz olduysa herkesin olur, denemekten hiç vazgeçmeyin" dedi. Embriyolog Dr. Tunç Pınar, "Mira'da ultra hızlı vitrifikasyon (dondurma) tekniğini kullandık. Ehil ellerde doğru teknikle dondurulan ve çözülen embriyolardaki başarı oranı taze sikluslarla aynı" dedi.
Tıp dünyasının çeşitli nedenlerle doğal yoldan anne baba olma olamayan çiftlere sunduğu tüp bebek yönteminde, çiftlere defalarca şans yaratan ve sürekli geliştirilip yenilenen 'Dondurma' tekniği İzmirli Lengerli çiftini de mutlu etti. İkisi de tekstil sektöründe çalışan Gaye- Mehmet Lengerli 15 yıl önce evlendi. Ancak, bazı sorunlar yüzünden çok istedikleri halde çocuk sahibi olamayan çift tedavi için 2005'te İzmir Kent Hastanesi'ne Tüp Bebek Merkezi'ne başvurdu. Gerekli tetkikler yapıldı, tedavi başlandı. İlk deneme taze embriyolarla 8 Mart 2005'de gerçekleşti. Aynı yıl Ağustos'ta yine deneme yapıldı, tutmadı, elde edilen embriyolar donduruldu. Ekim 2005'te bu kez dondurulup çözülen embriyo transferi yapıldı, yine sonuç alınamadı. Denemelere bir süre ara veren çift, Ocak 2008'de yeniden başvurdu. Taze embriyo transferiyle gebelik oluşmazken, 6 embriyo bu kez yeni uygulanmaya başlanan vitrifikasyon yöntemiyle donduruldu. 2005'te dondurulmuş embriyolarla 2010 ve 2011'deki 3 denemeden de sonuç alınamazken, 8'inci deneme ise Embriyolog Dr. Tunç Pınar tarafından ultra hızlı vitrifikasyon tekniğiyle dondurulan embriyo ile yapıldı. Çift heyecanla beklediği 'Gebelik' müjdesini bu transferden sonra aldı. Umutsuzluğa kapılmadan denemelerden vazgeçmeyen Lengerli çifti, 13 Kasım 2014 tarihinde özlemle bekledikleri bebeklerine kavuştu.
MİRA MUTLULUĞU
Doğumundan sonra 38 haftalıkken 49 santim boyunda, 2 kilo 950 gram ağırlığında dünyaya gelen kız bebeğe 'Mira' adı verildi. Boyu 60 santimetreyi, ağırlığı 6 kilogramı geçen Mira'nın hayatlarının merkezi haline geldiğini belirten anne Gaye Lengerli, şöyle dedi:
"Bir çocuğumuzun olmasını çok istiyorduk. O nedenle de denemekten hiç vazgeçmedik, olumsuzluklar bizi yıldırmadı. Bu mücadelemiz sonunda kızımıza kavuştuk. Bizim çocuğumuz olduysa herkesin olabilir. O nedenle bizim gibi çiftlere cesaretlerinin kırmamalarını öneriyoruz. Mira bizim her şeyimiz, çok mutluyuz." 
Baba Mehmet Lengerli de, "Mira ile dünyamız bambaşka oldu, mutluluğumuzu tarif edemiyorum" diye konuştu.
HÜCRE CAMLAŞTIRILARAK DONDURULUYOR
İzmir Kent Hastanesi Tüp Bebek Merkezi ekibinden embriyolog Dr. Tunç Pınar, bu sonucu almalarında vitrifikasyonun çok önemli bir yeri olduğunu belirterek şunları söyledi:
“İnsan hücrelerinin dondurulması ve çözülmesi tüp bebek tedavisinde çok önemli bir role sahip. Çiftimiz bize 2005 yılında başvurdu. Bu sabır isteyen neredeyse 10 yıllık süreçte tüp bebek laboratuarlarında çok önemli gelişmeler oldu. Bunlardan en önemlisi dondurma ve çözme teknikleri çok ilerledi. Yavaş ve kontrollü embriyo dondurma yerini ultra hızlı vitrifikasyon adı verilen tekniğe bıraktı. İşte mira bebek, Ocak 2008'de bu yöntemle dondurulduktan sonra 2014 yılında çözülerek sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi. Vitrifikasyon yönteminde hücreye dondurma işlemi esnasında zarar veren hücre içi cam kristallerinin oluşumuna izin verilmeden yüksek konsantrasyonlu dondurma sıvıları sayesinde hücre camlaştırılarak donduruluyor. Bu işlemde donma hızı 10000 derece/dakikadır. Bu teknik daha dünyada yeni yaygınlaşmaya başlamıştı ki biz bunu Mira'da kullandık. Ehil ellerde doğru teknikle dondurulan ve çözülen embriyolardaki başarı oranı taze sikluslarla aynı."

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.