2 Hastaya 'adrese Teslim' Böbrek Nakli

Erol AKKIR/ANTALYA, () - AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi'nde, 72 yaşındaki Ali Güven ile 34 yaşındaki Mehmet Özhan'a 6'da 6 uyumlu böbrek nakli yapıldı. Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Enstitüsü'nde, 2 hastaya '6'da 6...

07 Kasım 2014 Cuma 14:23
2 Hastaya 'adrese Teslim' Böbrek Nakli






Erol AKKIR/ANTALYA, () - AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi'nde, 72 yaşındaki Ali Güven ile 34 yaşındaki Mehmet Özhan'a 6'da 6 uyumlu böbrek nakli yapıldı.
Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Enstitüsü'nde, 2 hastaya '6'da 6 uyumlu' böbrek nakli yapıldı. Denizli Devlet Hastanesi'nde tedavi gördüğü sırada beyin ölümü gerçekleşen hastanın bağışlanan böbreği emekli Ali Güven'e, Ankara'da tedavi gördüğü sırada beyin ölümü gerçekleşen bir başka hastanın bağışlanan böbreği de Mehmet Özhan'a nakledildi.
Her iki naklin de 6'da 6 uyumlu olduğunu söyleyen Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, "Ali Güven'in hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği vardı. 10 yıldır diyalize giren hastamızın hipertansiyona bağlı by-pass olduğunu biliyorduk. Damarlarında anevrizma gelişmiş, damarlarında metal stent vardı. 1.5- 2 santimlik boşluk bulduğumuz damarına böbreği taktık. Denizli'den gelen böbrek 6'da 6 uyumluydu. Biz bu tür nakillere 'adrese teslim' böbrek diyoruz. Verici ve alıcı arasında bu uyum varsa, Sağlık Bakanlığı Ulusal Bekleme Listesi'ndeki hastanın adına böbrek çıkarılıyor. Böbrek alıcının bulunduğu merkeze gönderiliyor ve o merkezde nakil gerçekleştiriliyor. 28 Ekim'de ameliyat edilen hastamız, 10 gündür diyalize girmiyor" diye konuştu.
İkinci 6'da 6 uyumlu böbrek naklini ise 25 Ekim günü gerçekleştirdiklerini söyleyen Doç. Dr. Dinçkan, "Mehmet Özhan adlı hastamızın şekere bağlı böbrek yetmezliği vardı. Aynı zamanda pankreas bekleyen hastamıza 6'da 6 uyumlu böbrek nakli yaptık. Şimdi sırada pankreas nakli var. En kısa sürede bu nakli de gerçekleştirmeyi umuyoruz" dedi.

Nakil yapılan Ali Güven ile Mehmet Özhan ise organ bağışının önemini anlatmak ve yaygınlaştırmak için organ bağış gönüllüsü olduklarını belirterek, herkesi organ bağışına davet ettiklerini söyledi.

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.