Acemi kasaplara uyarılar

KONYA'da Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Başar Cander ve Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi Ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı...

21 Eylül 2015 Pazartesi 15:31
Acemi kasaplara uyarılar






KONYA'da Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Başar Cander ve Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi Ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Korucu Kurban Bayramı'nda acil servislere akın eden acemi kasaplara uyarılarda bulundu. 
Kurban Bayramı'nda hastanelerin acil servisleri, kurbanlık keserken yaralanan acemi kasaplarla dolup taşıyor. Prof. Dr. Başar Cander de, Kurban Bayramları'nda, trafik kazası, hayvan kesimi sırasında yaralanma ve normal gündeki beslenme oranına göre bayramlarda daha fazla et ve tatlı tüketimi nedeniyle rahatsızlanan hastalar nedeniyle acil servislerde yoğunluk olduğunu belirtti.
''AĞIR YEMEKTEN SONRA KALP KRİZİ ARTIYOR''
Meram Tıp Fakültesi olarak, bayramda oluşacak yoğunluk için şimdiden önlem aldıklarını hatırlatan Cander, ''Her yıl, her bayram tatillerinde, özellikle tatil süresi uzun olan dönemlerde en çok sık karşılaştığımız durum trafik kazalarıdır. Trafik kazaları için çok dikkatli olunmalı ve aşırı hız yapılmamalıdır. Trafik kazaları dışında acil servislerde kurbanlık kesimi sırasında oluşan kesi ve yaralanmalarla da çok sık karşılaşıyoruz. Bunun dışında diyet bozulmasına bağlı kalp, şeker hastaları, aşırı yağlı beslenmeyle oluşan gastroenterolojik ve safra kesesiyle ilgili şikayetlerle bize geliyorlar. Ağır yemeklerden sonra kalp krizi artıyor. Mide ve safra kesesi şikayetleri artıyor. Bunların oluşmaması günlük normal beslenme oranı dışında tüketimden kaçınılmalıdır'' diye konuştu.
Acemi kasapları da oluşan kesi ve yaraları temiz tutması konusunda uyaran Cander, ''Kurbanlık kesimi sırasında oluşacak herhangi bir kesi ve yaralanmalarda, yara temiz tutulup, kanama en aza indirecek şekilde kanayan bölgeye baskı ve tampon yapılmalıdır'' dedi.
''KOPAN UZUVLAR BUZLU PAKETE KONMALI''
Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi Ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Korucu da, en basit cilt kesişinde dahi hemen hastaneye başvurulması gerektiğine dikkat çekti. Kurbanlık kesimi sırasında basit yaralanmaların yanı sırada ciddi yaralanmalarında oluştuğunu hatırlatan Korucu, ''Basit bir cilt kesisinden tutun da çok hayati damarlara zarar verecek ya da çok derin uzuv kayıplarına yol açabilecek ciddi yaralanmalara sonuçlanacak kazalara dikkat edilmeli. Basit bir hadise olarak görmemeli. Ufak bir cilt kesisinde bile hastanemize ya da tam teşekküllü hastanelere başvurulmalıdır. Zaman zaman kopan uzuv vakalarıyla da karşılaşıyoruz. Parmak kopması ya da bilek ve kol seviyesinden kopmalar görebiliyoruz. Kopan uzuv tamamen temizlenmesi, soğuk buz dolu bir pakete konulması gerekir. Uzvun, paketi soğutan suyla temas etmemesini sağlamamız gerekir. Fazla zaman kaybetmeden de hastanelere müracaat edildiğinden o uzuv yeniden dikilmesi olasılığı vardır ''dedi.
Korucu, Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde de mikro cerrahi işlemlerle kopan uzuvların yerine dikildiğini hatırlattı.

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.