Baş ağrısı yapan sahtekarlık: Sahte takılara dikkat

Çoğu Çin ve diğer uzak doğu ülkelerinden ithal, neden üretildiği tam olarak bilinmeyen, kaynağı atıklarla süslenen takılarla sağlığınızı riske atmayınr

19 Temmuz 2018 Perşembe 23:22
Baş ağrısı yapan sahtekarlık: Sahte takılara dikkat






Baş ağrısı yapan sahtekarlık: Sahte takılara dikkat

Yıllardır merdiven altı işletmelerde üretilen, son dönemde yoğun olarak Çin gibi uzak doğu ülkelerinden ithal edilen, gösterişli, imitasyon sahte takılar baş ağrılarına neden olabiliyor.


Sahte takıların sağlığınızı riske attığını biliyor muydunuz?


Her kadın takı takmayı sever. Özellikle yaz aylarında imitasyon takılara rağbet artar. Küpeler, yüzükler, kolyeler görüntüleriyle çok cazip gelebilir. Peki, fazlasıyla nikel içeren bu takıların sağlık açısından zararlarını biliyor musunuz? İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahu Çiler Çıkım önemli uyarılarda bulundu.

Kıyafetlerini takılarla tamamlayarak şık olmak isteyen birçok kadın, imitasyon takıları tercih ediyor. Ancak imitasyon takıların dayanıklı olması için fazlasıyla kullanılan nikel, alerjiye, baş ağrısına, halsizliğe hatta ABD'de yapılan bir araştırmaya göre kansere bile sebep olabiliyor.

İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahu Çiler Çıkım, imitasyon takıların zararları konusunda kadınları uyardı.


MADENİ PARADA DA VAR, ÇİKOLATADA DA...

Günlük hayatta kullanılan pek çok metal üründe nikel vardır. Bu durum nikel maddesine alerjisi olan kişiler için önemli sorunlara yol açabilir. Madeni paralar, musluklar, metal mutfak gereçleri, makas, çanta sapları, gözlükler, çatal bıçak takımları, tencereler, yiyeceklerden kakao, sarımsak, fındık, badem, çikolata, ıspanak, konserve gıdalar, kabuklu deniz ürünleri nikel içerir. Eğer nikel alerjisiniz varsa bu ürünler ile temas veya bu yiyecekleri tüketme halinde vücudunuz bazı olumsuz sinyaller verecektir.

Nikel ile temas sonrası alerjiniz var ise temas yerinde kızarıklık, kaşıntı, içi su dolu kabarcıklar oluşur. Temas devam ederse kuru, kepekli, çatlak bir görünüm ortaya çıkar. Hatta temasın olmadığı alanlarda da yeni lezyonlar oluşmaya başlar. Ayrıca, alerjik döküntünün nikelin hiç temas etmediği bölgelerde görülmesi de mümkündür.Nikel içerikli bir nesneye dokunduğunuzda kulak memelerinde daha önce gelişmiş olan alerjik döküntü yineleyebilir.

TERLE KARIŞINCA EGZAMA YAPIYOR

Nikel, gümüş veya altın ile karşılaştırıldığında, daha dayanıklı bir metaldir. Bu nedenle metal takılarda çok sık kullanılmaktadır. Çok sık kullanıldığı için alerjik temas egzamasına da en çok sebep olan metaldir. Nemli ortamlar alerji gelişme ihtimalini arttırır. Ter metalin cilt tarafından emilmesini kolaylaştırır.

Nikel alerjisine dair bazı belirtiler şunlardır;

Kızarıklık, kaşıntı, içi su dolu kabarcıklar
Kas ve eklem ağrıları

Halsizlik

Baş ağrısı

EN İYİSİ 24 AYAR ALTIN VEYA SOM GÜMÜŞ

İmitasyon takıların içerisinde bulunan maddelere cildiniz reaksiyon vermeye başlarsa, takınızı çıkarmanız gerekir. Fakat takınızı vücudunuzdan uzaklaştırsanız bile, tekrar kullanma durumunda aynı tabloyu yeniden yaşarsınız. Nikel duyarlılığı olan kişilerde altın duyarlılığı olma olasılığı düşüktür. Ama yine de altın takılar yapılırken daha sert olması için bir miktar nikel ile karıştırılmaktadır. 24 ayar altın ve som gümüş nikel içermediği kabul edildiğinden güvenle kullanılabilir. Fakat dokuz ayar altında yüksek, 18 ayar altın düşük miktarda nikel bulunduğundan az da olsa alerji yapma olasılığı vardır.

NİKEL ALERJİSİ TESTİ İLE TEŞHİS EDİLİYOR

Nikel alerjisi, dermatoloji uzmanının yapacağı 'yama testi' ile teşhis ediliyor. Yama testinde, kişinin sırtına en yaygın alerjen maddelerini içeren, yama şeklinde bir bant yapıştırılıyor. Bu bant hastanın sırtında iki gün durduktan sonra sökülüyor. Eğer kişide nikel alerjisi söz konusu varsa, bandın yapıştırıldığı bölgede, bozuk para büyüklüğünde kızarık bir egzama lekesi görülür. Bu sayede hastada bu alerjinin olduğu kesinleşmiş olur.

Anahtar Kelimeler:
Baş Ağrısı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.