Bilgisayar ve klima 'kuru göz hastalığı'na neden oluyor

Erol AKKIR/ ANTALYA, () - UZMANLAR, uzun süre bilgisayar kullanımı ve klima karşısında oturmanın, 'kuru göz hastalığı'na neden olduğuna dikkati çekti. Antalya'daki özel bir hastanede göz hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Op. Dr....

20 Ocak 2015 Salı 11:08
Bilgisayar ve klima 'kuru göz hastalığı'na neden oluyor






Erol AKKIR/ ANTALYA, () - UZMANLAR, uzun süre bilgisayar kullanımı ve klima karşısında oturmanın, 'kuru göz hastalığı'na neden olduğuna dikkati çekti.
Antalya'daki özel bir hastanede göz hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Lütfiye Yaprak, gözlerinde batma, yanma, yabancı cisim hissi, görme bulanıklığı, yorgunluk, sabahları gözlerini açmada zorluk hissedenlerin zaman kaybetmeden en yakın göz doktoruna başvurmalarını önerdi.
Gözün normal fonksiyonunu devam ettirebilmesi için gözyaşının önemine dikkat çeken Op. Dr. Yaprak, "Gözyaşı göz yüzeyini nemlendirir, kaliteli görüş sağlar. Ayrıca mikroorganizmalara karşı gözü korur. Bu nedenlerle gözyaşına ihtiyaç vardır. Aşırı televizyon izlemek, uzun süre bilgisayar kullanmak, klimalar bazı insanlarda gözyaşı üretimini azaltır. Bu durum 'kuru göz' denilen rahatsızlığa yol açar" dedi.
GÖZ KIRPMA BEŞ KAT AZALIYOR

Günümüzde bilgisayar kullanımının artması ile göz kuruluğu şikâyetlerinin arttığını söyleyen Op. Dr. Yaprak, “Bilgisayar başında çalışırken göz kırpma hareketleri beş kat azalabilmekte, bilgisayar ekranının ısı etkisiyle de buharlaşma ve kuruma görülmektedir. Bu nedenle ofis çalışanlarına özellikle bilgisayar başında saatlerini geçiren hastalarımıza ara ara gözlerini dinlendirmelerini, sık sık göz kırpmasını ve bir göz hekimi kontrolünde lüzum halinde suni gözyaşı kullanmasını öneriyoruz" diye konuştu.
KONTAK LENSE DİKKAT
Kontak lensin gözyaşı buharlaşmasını artırarak, duyarlı hastalarda alerjiye ve göz kuruluğuna neden olabildiğini aktaran Op. Dr. Yaprak, "Bu nedenle kontak lens kullanıcısı hastalarımıza doğru lens seçiminin, doğru solüsyon seçiminin yanı sıra akşam saatlerinde lenslerini çıkarmalarını tavsiye etmekteyiz. Yine lüzum halinde suni gözyaşı takviyesi önermekteyiz" dedi.
KURU GÖZ KADIN VE ERKEKTE FARKLILIK GÖSTERİR
Kuru gözün kadınlarda özellikle de menopoz sonrası hormonal değişikliklere ve yaşa bağlı daha sık görüldüğünü kaydeden Op. Dr. Yaprak, “Kuru göz tedavisinde öncelik etkenin ortadan kaldırılmasıdır. Örneğin klima, rüzgâr gibi çevresel faktörlerden kaçınmak gerekir. Bol su içmek, sağlıklı beslenmek ve doktor kontrollerini aksatmamak önerilmektedir" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.