Bilinçsiz İlaç Tüketimi, Karaciğeri Vuruyor

KAYSERİ,()– HEPATİT, bilinçsiz ilaç tüketimi, protein tozlarının kullanımı ve yanlış beslenmenin karaciğer yetmezliğine götüren nedenler arasında bulunduğunu beliurten Prof.Dr. Yalçın Polat, "Ülkemizde yaklaşık 8-10 bin kişi...

05 Kasım 2014 Çarşamba 11:37
Bilinçsiz İlaç Tüketimi, Karaciğeri Vuruyor






KAYSERİ,()– HEPATİT, bilinçsiz ilaç tüketimi, protein tozlarının kullanımı ve yanlış beslenmenin karaciğer yetmezliğine götüren nedenler arasında bulunduğunu beliurten Prof.Dr. Yalçın Polat, "Ülkemizde yaklaşık 8-10 bin kişi karaciğer yetmezliği ile mücadele ediyor ve bu hastaların önemli bir kısmı yeterli takip ve tedaviler uygulanmadığı için hayatını kaybedebiliyor’’ dedi.
Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. K. Yalçın Polat, 3-9 Kasım'ın 'Organ ve Doku Bağışı Haftası' olduğunu, hatırlatarak organ bağışının önemine dikkat çekti. Prof.Dr. Polat, Sağlık Bakanlığı’nın 2014 verilerine göre 21 bin 767 böbrek, 2 bin 132 karaciğer, 537 kalp, 250 pankreas, 38 akciğer, 4 kalp kapağı, 1 ince bağırsak hastasının kadavradan nakil olmak için beklediğini, bir o kadar da listeye kayıtlı olmayan hasta bulunduğunu söyledi. Prof.Dr. Polat Türkiye’de bugüne kadar toplam 31 bin 783 organ nakli yapıldığını; bu nakillerin 8 bin 666'sının kadavradan, 23 bin 117’sinin ise canlı vericiden gerçekleştirildiğinihatırlattı.
YAŞAMIN DEVAMI İÇİN KARACİĞER SAĞLIĞI ŞART
Vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 2’sini oluşturan karaciğerin; metabolizmanın beyni, aynı zamanda vücudun fabrikası olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yalçın Polat, ‘’Karaciğer 500’ün üzerinde biyokimyasal işlem yapmaktadır. Vücutta birçok önemli görevi yerine getiren karaciğerin sağlığını korumak organizmanın hayatiyetini devam ettirmesi için oldukça önemlidir’’ diye konuştu.

BİLİNÇSİZ İLAÇ TÜKETİMİNE DİKKAT
Prof. Dr. Polat, akut karaciğer yetmezliğinin, daha önce karaciğer rahatsızlığı olmadığı bilinen bir kişide aniden gelişen bir klinik tablo olduğunu kaydederek, "Bu süreç çok tehlikelidir ve ölüme yol açabilir. Bir takım ilaçları bilinçsizce kullanmak, toksik maddeler, mantar zehirlenmeleri, nedeni bilinmeyen bazı durumlar, spor ve diyet için kullanılan protein ekstreleri (protein, tozları, ilaçlar) kişinin akut karaciğer yetmezliğine girmesine sebep olabilir’’ dedi.
Sağlığın korunmasına dikkat çeken Prof.Dr. Polat,  "Hepatit A ve B aşılarınızı yaptırın. Hijyenik şartlarınızı sağlayın. Bilinçsiz ilaç tüketiminden kaçının. Mantar tüketimine dikkat edin. Spor ve zayıflama için protein ekstresi ve ilaç kullanmayın. Alkol tüketimini sınırlandırın. Fazla kiloluysanız diyetinizi uzman kontrolünde uygulayın. Kendi yaşam koçunuz olun. Sağlıklı beslenin ve düzenli spor yapın’’ önerilerinde bulundu.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.