'Bir kez güneş yanığı geçirmek, cilt kanseri riskini iki kat artırır'

BÜLENT Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahsin Görgülü, "Bir kez bile ciddi güneş yanığı geçirmek, en ölümcül cilt kanseri...

06 Temmuz 2015 Pazartesi 11:35
'Bir kez güneş yanığı geçirmek, cilt kanseri riskini iki kat artırır'






BÜLENT Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahsin Görgülü, "Bir kez bile ciddi güneş yanığı geçirmek, en ölümcül cilt kanseri olan melanom riskini 2 kata kadar arttırmaktadır" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Tahsin Görgülü, cildine çok dikkat edip "Her türlü bakımı yaptırıyorum, en pahalı ürünü kullanıyorum" gibi iddialı cümleler kuranlara güneş koruyucu krem kullanıp kullanmadıklarını sorduklarında çeşitli bahanelerle düzenli kullanamadıklarını ifade ettiklerini söyledi. Güneş ışığının cilt kalitesinde düşüşe ve kırışıklığa neden olan en önemli etken olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Görgülü, şöyle konuştu:
"Cilt kanserlerinin en önemli nedeni güneş maruziyeti ve güneş yanıklarıdır. Bir kez bile ciddi güneş yanığı geçirmek, en ölümcül cilt kanseri olan melanom riskini 2 kata kadar arttırmaktadır. Özellikle yüz cildini hem gelişecek kanser riskinden korumak hem de genç yapısını muhafaza etmek için güneş koruyucuların kullanılması gereklidir. Birçok pahalı kozmetik ürüne kıyasla çok daha etkili bir cilt koruması sağladığı bilinmektedir. Özetle 'Yüzüme iyi bakıyorum' demek için önce uygun şekilde uygun güneş koruyucuları kullanmak gerekir."
Güneş koruyucuların sadece yaz mevsiminde kullanılmaması gerektiğinin de altını çizen Yrd. Doç. Dr. Görgülü, "Güneş ışığı 4 mevsim vardır. Bu nedenle güneş koruyucuları bilinenin aksine 4 mevsim kullanmalıyız. Bulut veya sis olması güneş koruyucu kullanmamamızı gerektirmez. Güneş ışınları yine cilde temas eder. Güneş koruyucusu, özellikle karlı havalarda daha titiz kullanılmalıdır" dedi.

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.