Bitki çaylarından yararlanılarak astım hastalarında şikayetler kontrol altına alınabilir

ANKARA, () - SOLUNUM güçlüğü ve çeşitli uyarılara karşı solunum sisteminde aşırı hassasiyetle seyreden kronik ve yangılı (iltihaplı) bir solunum yolu hastalığı olan Astımı, her gün karşı karşıya kalınan bakteri, virüs ve hava kirliliği...

06 Mayıs 2015 Çarşamba 11:20
Bitki çaylarından yararlanılarak astım hastalarında şikayetler kontrol altına alınabilir






ANKARA, () - SOLUNUM güçlüğü ve çeşitli uyarılara karşı solunum sisteminde aşırı hassasiyetle seyreden kronik ve yangılı (iltihaplı) bir solunum yolu hastalığı olan Astımı, her gün karşı karşıya kalınan bakteri, virüs ve hava kirliliği gibi etkenler tetikliyor. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, bu hasarı engellemede tüketilen besinlerin içeriğinde yer alan polifenoller, flavonoitler, karotenoitler, C, E ve A vitaminleri gibi zengin antioksidan bileşenlerin büyük önem taşıdığını belirtti. Yeşilada, "Antioksidanlar bakımından zengin meyve, sebze ve bitki çaylarından yararlanılarak astım hastalarında şikâyetler kontrol altına alınabilir" dedi.

Prof. Dr. Erdem Yeşilada; "Yürütülen bilimsel (klinik ve saha çalışmaları) araştırmalar, yediğimiz ve içtiğimiz bitkilerin antioksidan özelliğinin astım hastalarının kullandıkları ilaçlara olan gereksinimi azalttığını ortaya koyuyor. Astım hastalarının kullanmak zorunda kaldıkları ilaçların olası yan etki ve riskleri nedeniyle genellikle endişeli oldukları biliniyor. Bu durumda, bitki çaylarının antioksidan etkisinden yararlanılması akılcı bir çözüm olarak düşünülebilir. Bitki çayları içilerek vücuda yapılan antioksidan desteği ile astım ilaçlarının kullanılan miktarında belirgin bir azalma sağlanabilir" dedi.


YEŞİL ÇAY VE MELİSA - NANE ÇAYI EN BELİRGİN ANTİOKSİDANLAR ARASINDA

Çay olarak yararlandığımız bitkilerin içerisinde bulunan antioksidan etkili polifenoller, flavonoitler gibi bileşenlerin sıcak suda kolaylıkla çözündükleri biliniyor. En zengin antioksidan etkili bitki çayları 'Beyaz Çay' ve 'Yeşil Çay' ve ardından 'Siyah Çay' dır. Yine 'Melisa - nane' çayının da belirgin bir antioksidan etkisi bulunduğu yapılan araştırmalarda bildirilmektedir. Yeşilada, yapılan çalışmalarda bu çaylara tatlandırıcı olarak gerçek bal ilavesinin antioksidan etkiyi 8 - 10 misli artırabildiğini gözlemlediklerini belirtti. Yeşilada, "Antioksidanlar bakımından zengin meyve, sebze ve bitki çaylarından yararlanılarak astım hastalarında şikâyetler kontrol altına alınabilir" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.