Böbrek taşları nasıl oluşur: Uzmanından atık madde uyarısı

Böbrek Taşları Oluşumunda Atık Maddelerin Atılamaması Önemli Rol Oynuyor…

22 Temmuz 2015 Çarşamba 11:08
Böbrek taşları nasıl oluşur: Uzmanından atık madde uyarısı






Böbrek taşları nasıl oluşur: Uzmanından atık madde uyarısı

Böbrek Taşları Oluşumunda Atık Maddelerin Atılamaması Önemli Rol Oynuyor…

Böbrek taşının yetersiz sıvı alımı, genetik faktörler, tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonları, bazı bağırsak hastalık-ameliyatları, metabolik rahatsızlıklar, idrarda kalsiyum, sistin, ürik asit ve oksalat miktarının fazla olması, beslenme alışkanlıkları gibi birçok farklı nedenden oluşabileceğini açıklayan Op. Dr. Eyüp Coşar, özellikle yaz aylarında terleme sebebiyle yaşanan sıvı kaybının giderilmemesi durumunda böbrek rahatsızlıklarının kaçınılmaz olduğunu belirtti. İhtiyaç duyulan sıvının alınmamasından dolayı vücutta biriken atıkların idrar yoluyla dışarı atılamayacağını ve özellikle kalsiyum, fosfat gibi bazı minerallerin kristalleşmesinin böbrek taşı oluşumunu tetikleyeceğini söyledi.  

Böbrek Taşı Belirtileri Bulunduğu Yere ve Büyüklüğüne Göre Değişir…

Medicana Sivas Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Eyüp Coşar, böbrek taşlarının durdukları yerde ağrıya neden olmayacağını fakat idrar yolunda hareket etmeye başladığında büyük bir ağrıya, bulantı ve kusmaya sebep olacağını belirtti. Böbrek ağrısının kasığa doğru yayılan, nöbetli, kişiye acı veren, kanamaya neden olacak tehlikeli bir ağrı olduğunu, taş hareket ettiğinde ve kasılmalar meydana geldiğinde böbrek ağrısı ataklarının yaşanacağını ifade etti. Ayrıca böbrek taşlarının bazen belirti hissettirmeden, böbreğe geri dönüşü olmayan zararlar verinceye kadar büyüyebileceğini, böbrek taşı hastalarında bakterilerden kaynaklanan enfeksiyon yaşama ihtimalinin yüksek olduğunu sözlerine ekledi. 

Yaz Sıcakları Böbrek Taşı Üzerinde Etkili…

Yaz sıcaklarında fazla hareket edilmesi, terleme gibi sebeplerle vücudun çok fazla su kaybettiğine dikkat çeken Op. Dr. Eyüp Coşar, dengenin sağlanması ve böbreklerin sağlıklı çalışması için vücudun ihtiyacı olan su ve sıvının tüketilmesi gerektiği konusunda uyardı. Günde 2-3 litre su alınmaması durumunda böbreklerin temizlik görevini yerine getiremeyeceğini, idrar miktarının azalacağını dolayısıyla da idrarla vücuttan atılması mümkün maddelerin birikmesiyle taş oluşacağını belirtti.

Yazın Böbrek Sağlığı için Bol Su Tüketilmeli…

Medicana Sivas Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Eyüp Coşar, böbrek taşı sorunu yaşamamak için bol su tüketilmesini, içerdiği oksalatın böbrek taşı riskini artırması sebebiyle az çay içilmesini ve mümkünse limonlu çay içilmesini öneriyor. Doğal gıdalardan alınan kalsiyumun böbrek taşı oluşumunu azalttığı, ilaç olarak alınan kalsiyumun böbrek taşına neden olduğu bilgisini verdi. Ayrıca, sulu meyve ve sebzelerin bolca tüketilmesini, sıcak saatlerde zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamasını, hafif ve açık renkli kıyafetler giyilmesini tavsiye etti.

 
Bazı Hastalar ise Fazla Su Tüketmemeli…

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Eyüp Coşar, “Böbrek yetmezliği olanlar, diyalize bağlı olanlar, ileri kalp yetmezliği yaşayanlar, yaz aylarında böbrekleri yeterli idrar üretemediği için tükettikleri fazla sıvı vücutta birikerek solunum yetmezliği, şişlik gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu tip rahatsızlıkları olanlar, 1 litreden fazla su tüketmemelidir.” dedi


Son Güncelleme: 22.07.2015 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.