Çocuğa Doğru Zamanda Doğru İlaç Vermek Önemli

Deri, solunum sistemi, ürogenital sistem, ağız boşluğu ve en yaygın olarak sindirim sistemine yerleşen iyi ve kötü mikroplardan oluşan mikrobiyota sağlıkta önemli bir rol oynuyor.

18 Haziran 2018 Pazartesi 15:23
Çocuğa Doğru Zamanda Doğru İlaç Vermek Önemli






Çocuğa Doğru Zamanda Doğru İlaç Vermek Önemli

Deri, solunum sistemi, ürogenital sistem, ağız boşluğu ve en yaygın olarak sindirim sistemine yerleşen iyi ve kötü mikroplardan oluşan mikrobiyota sağlıkta önemli bir rol oynuyor. İbrahim Etem- Menarini sponsorluğunda gerçekleşen "Sağlıklı Çocuk İzleminde İdealler ve Öncelikler" toplantısında, Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Metehan Özen, insan mikrobiyotasının önemi ve çocuk enfeksiyonlarının takibi ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Özen, "Bebeklerde ve çocuklarda sarı-yeşil burun akıntısı görüldüğünde hemen sinüzit oldu deniliyor ya da ateşi 38 olan çocuklara hemen gereksiz ilaçlar verilmek isteniyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında çocuklar genel durum iyiyse, hastalar 2-3 gün izlenmeli ve hastalık kötüye gidiyorsa hekim tarafından muayene edilerek, gerekirse uygun tedaviye başlanmalı" dedi.

İbrahim Etem-Menarini'nin destekleriyle gerçekleştirilen "Sağlıklı Çocuk İzleminde İdealler ve Öncelikler" toplantısında konuşan Prof. Dr. Metehan Özen, akılcı antibiyotik kullanımının önemini vurgulayarak, insan mikrobiyotasının önemi ve denge bozulduğunda çocuk enfeksiyonlarına etkisi ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Sağlıklı çocuk izlemine değinen Prof. Dr. Özen, toplumlarda normal doğum, anne sütü ile beslenme ve antibiyotiklerin dikkatli/kısıtlı kullanılmasının insan florasını yani mikrobiyotayı destekleğini anlattı.

Anne sütü sağlıklı bir mikrobiyota için önemli

İnsan bağırsak florasının yüzlerce farklı bakteri türünden oluşan kompleks bir sistem olduğunu belirten Prof. Dr. Metehan Özen, anne sütünün yeni doğan için gerekli tüm besinleri sağlayan, kolayca sindirilebilen, sağlıklı bağırsak sindirimi ve gelişimi için en ideal gıda olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Özen, bunun yanı sıra, anne sütünde bulunan biyoaktif bileşenlerin bağışıklık sistemi gelişimini destekleyerek yeni doğan bebekleri enfeksiyonlara karşı koruduğunu da ekledi.

Çocuklar yılda sekizden fazla üst solunum enfeksiyonu geçiriyor

Çocukların birçoğunun özellikle kreşe veya okula başladığında yılda altı ile sekizden fazla solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğini aktaran Prof. Dr. Metehan Özen, "Bebeklerde ve çocuklarda ateşi 38 olana veya burun akıntısı sarıdan yeşile değiştiğinde sinüzit oldu denilerek hemen gereksiz ilaçlar verilmek isteniyor. Hasta iki – üç gün öksürdü veya ağzı kokuyor diye ağır ilaçlar kullanılmamalı. Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında hasta 2-3 gün boyunca ateş düşürücü ve buruna serum fizyolojik uygulama ile takip edilmeli, halen ateş ısrar ediyorsa veya ateş geçtiğinde bile bir haftanın sonunda genel durumda kötüleşme görülüyorsa, hekim tavsiyesi ile beraber uygun tedavi kullanılmalıdır" dedi. Antibiyotiklerin bakterileri öldürürken üst solunum yolu florasının da dengesini bozabileceğini hatırlatan Prof. Dr. Özen, antibiyotikle beraber probiyotik desteği başlanmasının mikrobiyota dengesinin sağlanmasına yardımcı olduğunu destekleyen çalışmaların arttığını belirtti. İkiden fazla zatürre ya da 3-4 kez orta kulak iltihabı geçiren çocuklara bağışıklık sistemine ilişkin testler yapılması gerektiğini önemle vurgulayan Prof. Dr. Özen, en çok doktora giden ülkeler arasında ise Kore, Japonya ve Türkiye'nin yer aldığını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.