Çocuklar kaç yaşında sünnet ettirilmeli?

Üsküdar Üniversitesi Hastanesi Çocuk Ergen Psikoloğu Özge Özkan, çocuklarda sünnetin, yapılan araştırmalar sonucu 7 yaş öncesinde ve mümkünse doğumdan sonraki ilk üç yıl içerisinde yapılmasının önerildiğini söyledi.

01 Ağustos 2016 Pazartesi 17:59
Çocuklar kaç yaşında sünnet ettirilmeli?






Çocukların soyut düşünme yeteneğinin henüz gelişmediği dönemlerde sünnet edilmelerinin daha az travma etkisi oluşturabileceğine dikkat çeken uzmanlar, sünnet korkusunun oluşmaması için de ebeveynlere “Asla penisi konusunda olumsuz şakalar yapmayın. Hatta olumlu da yapmayın” tavsiyesinde bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi Hastanesi Çocuk Ergen Psikoloğu Özge Özkan, çocuklarda sünnetin, yapılan araştırmalar sonucu 7 yaş öncesinde ve mümkünse doğumdan sonraki ilk üç yıl içerisinde yapılmasının önerildiğini söyledi.

SOYUT DÜŞÜNME YETİSİNDEN ÖNCE SÜNNET DAHA AZ TRAVMA ETKİSİ YARATIR

Yapılacak büyük karşılaştırmalı çalışmalarla ideal sünnet yaşının daha fazla aydınlatılacağını belirten Özkan, çocukların soyut düşünme yeteneğinin henüz gelişmediği dönemlerde sünnet edilmelerinin daha az travma etkisi oluşturabileceğini kaydetti.

OKUL ARKADAŞLARIYLA ETKİLEŞİM BAŞLAMADAN YAPTIRIN

Sünnetin mümkün olan en erken dönemde yapılması gerektiğini belirten Özge Özkan, “Çocukta soyut düşünme yeteneğinin gelişimi tamamlanmadan ve özellikle okul arkadaşlarıyla etkileşim başlamadan sünnet gerçekleştirilmelidir” diye konuştu.

Çocuklar kaç yaşında sünnet ettirilmeli?

ÇOCUKLAR OKUL DÖNEMİNDE KORKUYA DAHA FAZLA KAPILABİLİR!

“Sünnet, çocuklarda az ya da çok psikolojik bir travmaya yol açar” diyen Özge Özkan, şunları söyledi:
“Okula giden ve gitmeyen çocukların sünnet tepkileri arasında son derece büyük farklılıklar vardır. Okulda duyduğu sünnet hikâyeleri veya balta şakaları çocukları son derece korkutur. Şunu asla unutmamak gerekir ki sünnet çocuklarda az ya da çok psikolojik bir travmaya yol açar. Bu etkilenmenin hangi yaşta ne düzeyde olduğu veya kalıcı olup olmadığı net olarak bilinmemektedir. Tüm bu tartışmalardan uzak kalmak isteyen ve psikolojik etkilenme açısından risk almak istemeyen ailelere önerim, sünnet için bebeklik dönemini tercih etmeleri yönünde olacaktır.”

SÜNNET ÖNCESİ VE SONRASI NASIL DAVRANILMALI?

Çocuk Ergen Psikoloğu Özge Özkan, çocuğu kaygılandıracak, korkutacak detayların kontrol altına alınması ve sünnetin çocuk için travmatik olmaktan çıkması için dikkat edilmesi gereken hususları ise şöyle sıraladı:

1. Asla penisi konusunda olumsuz şakalar yapmayın. Hatta olumlu da yapmayın.

2. Çocuğun cinsel organını kaybetme endişesine kapılmaması için sünnet normal bir doktor kontrolü gibi sunulmalıdır. Hatta sünnet kelimesi geçmemelidir. Çünkü sünnet kavramı arkadaşları tarafından “penisin kesilecek” olarak kafasında
oluşturulmuş olabilir.

3. Sünnetin kültürel olarak törenle kutlanması konusunda çocuğa yapılacak açıklama, “aynı ilk dişin çıktığında yaptığımız kutlama gibi bir kutlama yapacağız” olabilir.

4. Doktora giderken durum abartılmamalı ve normal bir doktor kontrolüne gider gibi gidilmelidir. Çocuk bu operasyondan sonra acı ve rahatsızlık duyarsa doğru şekilde teselli edilmelidir. Örneğin, duyacağı acının çabucak geçeceği söylenebilir.

5. Çocuk eve döndüğünde cinsel organıyla ilgili olumsuz şakalar kesinlikle yapılmamalı ve sünnet sonrası bakımına dikkat edilmelidir.

Son Güncelleme: 01.08.2016 18:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.