Damla sakızının faydalarını duyan aktarlara koştu

Faydası saymakla bitmiyor. Astım, bronşit başta olmak üzere bronşit ve bazı akciğer hastalıklarına iyi gelen damla sakızının fiyatı bin 700 liraya fırladı...

07 Mart 2019 Perşembe 08:39
Damla sakızının faydalarını duyan aktarlara koştu






Damla sakızının faydalarını duyan aktarlara koştu


Ege bölgesinde ve Sakız Adası'nda kendi adıyla anılan ağaçtan elde edilen Damla Sakızı'nın faydaları çok sayıda hastalık için umut olurken, kozmetik ve ilaç sektöründe hammadde olması fiyatının da artmasına neden oldu. Geçtiğimiz yıl kilosu 600 liraya kadar bulunabilen Damla Sakızı bu yıl bin 700 liraya kadar yükseldi. Fiyat artışı konusunda görüşünü aldığımız aktarlar 'TV vi internette çıkan haberler yüzünden talep patlaması yaşandı. Geçen yıl Yunanistan'dan ithalat çok fazlaydı, ancak bu yıl hem üretim düştü, hem de ithalat az. Talep yüksek olunca fiyatlar da aldı başını gidiyor" yorumunu yaptı.
Bazı doktorların TV programlarında damla sakızının faydaları anlata anlata bitiremediğini söyleyen aktarlar ise "Biz daha çok kahvede ve tatlılarda kullanılmasını tavsiye ediyoruz, ama akciğer hastaları da gelip alıyor, astım bronşit rahatsızlığı olanlar da" dedi.


DAMLA SAKIZI NASIL KULLANILIR?

Sakız ağacından elde edilen damla sakızı ilk başta sıvıdır ve güneşte kurutulması sonucu sert ve saydam damlacıklar haline dönüştürülür. Ağza alıp çiğnendiğinde de hemen yumuşar. Antiseptik özelliğinden dolayı diş macunu üretiminde kullanılmaktadır. Damla sakızının en önemli özelliği antiseptik olmasıdır. Sakız olarak ağızda çiğnenmesi ağız sağlığını korur. Ayrıca çiğnenmesi dişlerin beyazlamasını sağlar. Toz olarak su ile gargara şeklinde de kullanılabilir. Bir diğer önemli faydası mide üzerinedir. Midede oluşan yanma, ekşime, alevlenme durumlarını giderir. Yemeklerden yarım saat önce çiğnemek yeterli olur. İdrar söktürücü özelliği de bulunan bu sakız, böbrek sağlığını da korur. Karaciğere faydalı olduğu gibi göğüs hastalıklarının iyileştirilmesinde de etkilidir. Nefes darlığı çekenler toz haline getirip su ile içmeleri gerekir. Havanda dövülüp bal ile karıştırılarak astım hastalarınca da kullanılabilir. Dondurma, muhallebi çeşitlerinde, kahvede kullanılır ve katıldığı gıdalara güzel bir tat katar. Ambalaj içerisinde şeffaf kaya tuzuna benzeyenleri damla sakızı reçinesidir ve dövülerek kullanılacak olanları bunlardır. Tatlı yapımlarında ezilerek toz halinde kullanılır.

ASTIM VE BRONŞİTİ OLANA İYİ GELİYOR

Akciğer, mide, astım, bronşit başta olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi gelen, tatlı ve kahvelerde kullanılan, kozmetik sanayi ile tıbbi ilaç yapımında yararlanılan damla sakızın fiyatı görenleri şaşırtıyor. Geçen yıl kilosu 1.200 liradan satılan damla sakızı, bu yıl ise 1700 liradan satışa sunuluyor.

Türkiye'ye daha çok Yunan adalarından getirilen damla sakızından almak için aktarlara gelenler, fiyatını duyunca, genelde 5 veya 10 gram satın almayı tercih ediyor. Menteşe ilçesinde aktarlık yapan Şeref Barut, Son 2 yıldır döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle damla sakızının fiyatında artış oldu. Şu an kilo fiyatı 1700 lira. Bazı yerlerde ise 1900 liraya satıldığını duyuyoruz. Damla sakızını, astım, bronşit rahatsızlığı bulunan kişiler daha çok tercih ediyor. Alan kişiler zeytinyağı ile karıştırıp tükettiklerini söylüyor. Kullananların dönüşü olumlu oluyor. Ürünün pahalı olması nedeniyle müşterilerimiz daha çok gramla alıyor dedi.

Müşterilerden Mithat Kaplan da Damla sakızının solunum yolu rahatsızlığına iyi geldiğini söylediler. Astım, bronşit rahatsızlığım var. O nedenle damla sakızını kullanacağım. Ancak pahalı olması nedeniyle sadece 10 gram alabildim dedi.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.