Diş teli kullananlar nelere dikkat etmeli

Çarpık diş gelişiminin önüne geçilmek için sıklıkla kullanılan diş tellerinin kullanımı sırasında neler dikkat etmeli.

12 Kasım 2015 Perşembe 10:30
Diş teli kullananlar nelere dikkat etmeli






Diş teli kullananlar nelere dikkat etmeli

Çarpık diş gelişiminin önüne geçilmek için sıklıkla kullanılan diş tellerinin kullanımı sırasında neler dikkat etmeli.

Clinic Plus Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt. Sevgen Eralp, dişlerin uzun dönem ağız içinde sağlıklı bir şekilde fonksiyon görebilmeleri için, düzenli ağız hijyeninin sağlanmasının çok önemli olduğunu belirterek, diş teli takacaklara önemli uyarılarda bulundu.

FIRÇA HER BÖLGEYE ULAŞMALI

Fırçanın dişlerin her bölgesine ulaşabilmesi ve temizleyebilmesi için dişlerin düzgün bir dizide sıralanmış olmasının gerektiğini kaydeden Dt. Eralp, “Çapraşık dişler hiçbir zaman tam temizlenemediği gibi, estetik ve fonksiyon olarak da görevlerini tam yerine getiremezler. Restoratif yöntemler ya da ortodontik tedavi, dişlerin doğal ve düzgün bir şekilde dizilmesine yardımcı olacaktır. Burada tercih yaparken tabii ki ilk olarak diş doktorunuzun size tavsiye edeceği yöntemin hangisi olduğu önemlidir. Mümkünse ortodontik tedavi ile doğal dişlerin dizilmesi öncelikli tercih olacaktır.” dedi.

Ortodontik tedaviden önce ağız içinde var olan bütün gerekli tedavilerin bitirilmesi gerektiğini söyleyen Clinic Plus Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt. Sevgen Eralp, şöyle konuştu:
”Çürükler varsa öncesinde dolguları yapılmalıdır. İltihaplı aşırı çürük dişler çekilmelidir. Diş etlerinin sağlıklı kalabilmesi için, öncesinde mutlaka diş taşı temizliği yapılmalıdır. Nasıl olsa diş teli takacağım, estetik olarak bir kaygım yok diye düşünmemek gerekir. Öncelikle estetik kaygı yaratmayacak ortodontik tedavi yöntemlerinden de faydalanabiliriz. Fakat burada önemli olan hangi çeşit tedavi olursa olsun, ortodontik tedavi sırasında ağız hijyeni ister istemez azalmaktadır.

Diş üzerine yapıştırılan braketler yüzünden, diş üzerinde gıda artıklarının tutunacağı alan artar ve temizlenmesi oldukça zorlaşır. Bazı durumlarda profesyonel temizlik yapmak gerekebilir. Günlük ağız temizliğinin optimum düzeyde yapılabilmesi için çürük ya da diş taşı varlığı olmamalıdır. Yine doktorunuzun önerdiği günlük diş fırça ve ara yüz temizliğinde kullanılan ekipmanların düzenli bir şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Bunun yanı sıra, ortodontik tedaviye karar verildiği takdirde, varsa 20 yaş dişleri mutlaka değerlendirilmelidir. Yer darlığı olan bir vakada, öncesinde 20 yaş dişlerinin çekilmesi gerekebilir. Çekilmediği takdirde, ortodonti tedavisi bittikten sonra çıkmaya çalışan 20 yaş dişleri, bütün emeğinizin boşa gitmesine ve dişlerin tekrar çapraşık hale gelmesine sebep olabilir. Diş eksiklikleri olan bir vakada, ortodonti tedavisinden önce yapılacaksa eğer implant ya da kuron/köprü planlamalarının tam olarak yapılması gerekir.
Çünkü ortodonti tedavisinde, varsa bu planlamaya bağlı kalarak, dişlerin dizilimi sonlanacaktır. Teller söküldükten sonra kısa süre içinde planlamaya bağlı kalarak tedavileri bitirilmelidir. Kısacası ortodontik tedaviye başlamadan önce bütün ağız planlaması ve tedavileri planlamaya bağlı kalarak yapılmalıdır. Böylece kendi doğal dişlerinizi kullanarak, hayat standardınızı oldukça arttıracak şekilde estetik ve sağlıklı bir gülüşe kavuşabilirsiniz.”
Son Güncelleme: 12.11.2015 10:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.