Disleksinin belirtileri? Çocukların sinsi düşmanı Disleksi 

Şarkı, türkü, basit tekerlemeleri ezberlemekte zorluk çeken, el ve ayak becerileri konusunda sorun yaşayan çocuğunuz varsa bu haberi iki kere okuyun!

05 Mart 2019 Salı 18:42
Disleksinin belirtileri? Çocukların sinsi düşmanı Disleksi 






Disleksinin belirtileri? Çocukların sinsi düşmanı Disleksi 


Öğrenmeyi zorlaştıran Disleksi'nin belirtileri konusunda uzmanından önemli uyarılar var. Çoğu ebeveyn disleksiyi bir 'Zeka sorunu' olarak gördüğünü belirten Dr Figen Karaceylan Çakmakçı ailelerin daha 'Dikkatli' olmasını istiyor..


Disleksi, çocuğun öğrenmesini olumsuz yönde etkileyen, bir zekâ sorunu olmamasına rağmen okuma yazma becerilerinin kazanımını engelleyen ya da zorlaştıran, nöropsikiyatrik gelişimsel bir sorundur. Disleksinin genellikle çocuğun okula başlayıp okuma yazma öğrenmesiyle birlikte fark edildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, disleksinin 12 belirtisini şöyle sıraladı:


1 – Çocuğunuz sağ elini kullanıyor ama sol ayağıyla topa vuruyor ya da sol elini kullanıp sağ ayağıyla topa vuruyorsa bu durum öğrenme sorunlarının belirtisi olabilir.

2 – Çarpım tablosunu öğrenememek öğrenme sorunlarının habercisi olabilir.

3 – Birinci sınıfı bitirmiş çocukların ikinci dönem sonunda duydukları cümleleri rahatlıkla yazabiliyor olmaları gerekir.

4 – Normal ve sağlıklı gelişen bir çocuğun kullandığı baskın el tercihi en geç 3 yaşa kadar belirginleşmelidir. 3 yaş sonrası el tercihinin belirginleşmemesi okul hayatında yaşanabilecek sorunların habercisi olabilir.

5 – Şarkı, tekerleme, şiir ezberleyememe öğrenme sorunlarının habercisi olabilir.

6 – Yedi yaşından sonra haftanın günlerini sırasıyla saymakta zorlanan bir çocuğun öğrenme sorunları olabilir.

7 – Sağlıklı gelişen bir çocukta 3 yaşına kadar kendini ifade edebilecek düzeyde dil becerisi gelişmelidir. Konuşma gecikmesi öğrenme sorunlarının habercisi olabilir.

8 – Birinci sınıfı bitirmiş olan çocukların yaz tatiline girerken dakikada en az 60 sözcüğü akıcı ve anlayarak okuyabilmesi gerekir.

9 – Çocukların en geç 6 yaşına kadar rakamları öğrenmesi gerekir. Rakamları 5'e kadar saymayı öğrenmeme okul yaşantısında karşılaşılabilecek sorunların habercisi olabilir.

10 – Çocukların en geç 6 yaşına kadar renkleri öğrenmesi gerekir. Renkleri öğrenememe okul hayatında yaşanabilecek sorunların habercisi olabilir.

11 – 9 yaş sonrası çocukların saat kavramını öğrenmesi gerekir. Saati öğrenmede zorluk yaşama öğrenme sorunu belirtisi olabilir.

12 – Saat çizmekte ve okumakta zorlanan bir çocuğun öğrenme sorunları olabilir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.