Diyetisyenden uyarı: Yaza girerken formunuzu koruyun

Akif ÖZDEMİR / ADANA, () - ADANA'daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde görevli diyetisyen Tuğçe Özakçaoğlu, yaz aylarına girerken doğal ve sağlıklı kolay yöntemlerle formu korumanın mümkün olduğunu söyledi. Havaların...

09 Mart 2015 Pazartesi 11:35
Diyetisyenden uyarı: Yaza girerken formunuzu koruyun






Akif ÖZDEMİR / ADANA, () - ADANA'daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde görevli diyetisyen Tuğçe Özakçaoğlu, yaz aylarına girerken doğal ve sağlıklı kolay yöntemlerle formu korumanın mümkün olduğunu söyledi.
Havaların ısınmasıyla birlikte beslenme ve sıvı tüketiminin önemine dikkat çeken diyetisyen Tuğçe Özakçaoğlu su kaybının baş ağrısı, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu ve bulantı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini anlattı. Beslenmenin hayati faaliyetlerin sürdürülebilmesi için zorunlu bir ihtiyaç olduğunu kaydeden Özakçaoğlu şöyle dedi:
"Yeterli ve dengeli beslenme vücudun yenilenerek çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin yeterli miktarlarda alınması ve kullanılmasıdır. Kış aylarında yavaşlayan metabolizma hızına ek olarak, yanlış beslenme uygulamaları ve artan hareketsizlik sonucu kilo almak kaçınılmaz. Yaz aylarına girerken doğal ve sağlıklı kolay yöntemlerle formunuzu korumak mümkün."
'SU TÜKETMEK İÇİN SUSAMAYI BEKLEMEYİN'
Yaz aylarında su kaybının fazla olması nedeniyle, günlük aktivite durumu da göz önünde tutularak su tüketiminin 2.5-3 litre olması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Özakçaoğlu şöyle devam etti:

"Su kaybının baş ağrısı, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu, bulantı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açması nedeniyle yeterli miktarda su tüketimi yaz aylarında önem kazanmaktadır. Su tüketmek için susama beklenmemelidir. Mevsim itibariyle sebze, meyve çeşitliliğin fazla olması, kolay ulaşılabilir olması, tüketimin artmasına katkı sağlamaktadır. Vitamin ve mineral içeriklerinin fazla olması ile artan sıvı kaybı sonucu kaybedilen mineralleri takviye ederek, sinir sisteminin düzenli çalışmasında önemli rol oynarlar. Şeftali, kayısı, üzüm, karpuz ve kavun gibi meyveler hem su hem de lif içerikleri ile sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlarlar. Cilt sağlığına olumlu etkisiyle birlikte yaşam kalitesini artırırlar. Kiraz, vişne, kırmızı erik gibi meyveler içerdiği antioksidanlar ile vücutta yenilenme sağlarlar. Mevsim sebzeleriyle yapılan sebze yemeği veya salata tüketimi, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, bazı kanser türleri gibi hastalıkların oluşma riskini azaltmaktadır."
KAHVALTI VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Uzun süreli açlıktan sonra metabolizmayı canlandırmak için kahvaltının ve fiziksel aktivitenin çok önemli olduğunu belirten Tuğçe Özakçaoğlu, dengeli beslenmenin yanı sıra eğer kişilerin herhangi bir sağlık sorunu yoksa haftada 3 ya da 4 gün 40- 45 dakikalık orta tempolu yürüyüş yapmalarında fayda olduğunu söyledi.

FOTOĞRAFLI  

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.