Gergedan virüsü nedir? Gergedan virüsü gerçek mi?

Son günlerde halk arasında sıkça adı duyulan Gergedan Virüsü hakkında önemli bilgiler veren Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar "Böyle bir virüs ismi yok' dedi.

17 Ocak 2019 Perşembe 08:32
Gergedan virüsü nedir? Gergedan virüsü gerçek mi?






Gergedan virüsü nedir? Gergedan virüsü gerçek mi?

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar, "Son günlerde pek çok insanı hastanelik eden üst solunum yolu enfeksiyonlarına 'Gergedan Virüsü'nün sebep olduğu söyleniyor, böyle bir virüs ismi yok. 'Rhinovirüs' ismi son zamanlarda medyada görüldüğü üzere gergedandan değil virüsün doğası gereği yerleşmeyi sevdiğinden dolayı 'burun' anlamına gelen 'Rhino' kelimesinden geliyor" dedi..

Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar, üst solunum yolu enfeksiyonları hakkında bilgi verdi...

'GERGEDAN' DEĞİL 'BURUN' ANLAMINDA

"Üst solunum yolu enfeksiyonları (soğuk algınlığı); çeşitli virüsler tarafından oluşturulan, üst solunum yollarına ait hafif seyirli semptomlar ile seyreden hastalık tablosuna verilen addır. Hastalığa 200'den çok virüs türü neden olur. En sık etken rhinovirüslerdir. Birkaç aydır çok sık görülen 'Rhinovirüs' ismi, medyada görüldüğü üzere 'gergedan'dan değil virüsün doğası gereği yerleşmeyi sevdiğinden dolayı burun anlamına gelen 'Rhino' kelimesinden gelir. Yani 'Gergedan Virüsü' isminde bir virüs türü bulunmamaktadır."

GRİP ÖLÜMCÜL OLABİLİR

"Parainfluenza virüs, respiratuar sinsityal virüs, enterovirüs gibi virüsler birbirinden ayırt edilemeyen hastalık tablosu oluşturabilirler" diyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar, "İnfluenza virüs ise grip olarak da adlandırılan, epidemi ve pandemilere yol açan ve komplikasyonları ile ölümcül seyredebilen daha ağır bir klinik tablo oluşturur" dedi.

BOL SU İÇİLMELİ VE DİNLENİLMELİ

"Soğuk algınlığında etken virüslerin aktiviteleri için uygun ısı ve nem ihtiyacı, hastalığın mevsimsel dağılımını oluşturur. Genel olarak olgular sonbaharda ortaya çıkar" diyen KBB Uzmanı Dr. Denizhan Dizdar, "Rhinovirüs enfeksiyonları sonbahar ve ilkbaharda, coronavirüs enfeksiyonları ise kışın daha sık görülür. Bol su içilmesi, istirahat ve semptomların kontrolü; bu hastalıkların çoğunda tedavi sağlamaktadır. Ancak yeni doğanlar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlarda bu hastalıklarla beraber gelişen ek hastalıklar problem yaratabilir. O yüzden yakın takibi gerekmektedir" diyerek uyardı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.