Kalp krizi geçiren futbolcu, vücudu soğutularak kurtarıldı

Yusuf BAŞTUĞ / ADANA, () - ADANA'da futbol maçı sırasında kalp krizi geçirip derin komaya giren amatör kulüp oyuncusu 18 yaşındaki Kenan Kalkan, vücut ısısı 34 dereceye düşürülerek yapılan tedaviyle kurtarıldı. Özel...

30 Nisan 2015 Perşembe 12:18
Kalp krizi geçiren futbolcu, vücudu soğutularak kurtarıldı






Yusuf BAŞTUĞ / ADANA, () - ADANA'da futbol maçı sırasında kalp krizi geçirip derin komaya giren amatör kulüp oyuncusu 18 yaşındaki Kenan Kalkan, vücut ısısı 34 dereceye düşürülerek yapılan tedaviyle kurtarıldı.
Özel Adana Reşha Anadolu Sağlık Meslek Lisesi 4'üncü sınıf öğrencisi olan ve kalbinde ritim bozukluğu bulunan Kenan Kalkan, 15 Nisan'da Kayhan Kaynak Stadı'nda Çukurova Gençlikspor formasıyla Çukurovaspor ile yapılan amatör futbol maçında sahaya çıktı. Orta sahada görev alan Kenan Kalkan, maçın ilk yarısında fenalaşarak yere yığıldı. Ambulansın bulunmadığı maçta yere düşen genç futbolcunun kalp krizi geçirdiği anlaşılırken, ilk müdahaleyi kulüplerin masörleri yaptı. Sahada suni teneffüs ve kalp masajı yapılan Kenan Kalkan, koma halindeyken çağrılan ambulansla Seyhan Uygulama Hastanesi'ne kaldırıldı.
TEDAVİ İÇİN SOĞUTULDU
Buradan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne sevk edilen Kenan Kalkan'a, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Murat Gündüz ve Prof. Dr. Dilek Özcengiz müdahale etti. Kalp krizi nedeniyle beynine oksijen gitmediği saptanan ve komaya giren Kenan Kalkan, yaşam destek ünitelerine bağlandı. Doktorlar beyin ve sinir sisteminin daha fazla zarar görmemesi için dünyada ve Türkiye'de de yaygın olarak kullanılan 'tedavi edici soğutma' denilen 'terapötik hipotermi' yöntemine başvurdu. İlaç tedavisiyle birlikte vücut ısısı özel bir odada 34 dereceye kadar düşürülen genç futbolcu, 48 saat boyunca izlendi. Tedavinin başarılı olmasıyla birlikte Kenan Kalkan, gözlerini açtı. Yapılan testlerde hiçbir nörolojik soruna rastlanmayan Kenan Kalkan, yoğun bakım ünitesinden alınarak servise çıkarıldı.
'UMUDUMUZ ÇOK YÜKSEK DEĞİLDİ'
Genç futbolcuya ilk müdahaleyi yapan Prof. Dr. Murat Gündüz, uyguladıkları tedaviyle ilgili şunları söyledi:
"Hastamızın dışarı ile irtibatı yoktu, nefes alışverişleri bozulmuştu ve yaşam destek ünitesine bağlı olarak derin komadaydı. Beyninde oksijensiz kalmasından kaynaklı çok ciddi şişlikler vardı. Dolayısıyla da ilk aldığımızda umudumuz çok yüksek değildi. Beynin korunması ve başka hasar oluşmaması için 36- 48 saat arasında tedavi edici soğutma uyguladık. Bu yöntem sonuç alma ihtimali olabilen durumlarda uygulanıyor. Ama her koşulda uygulanmayabiliyor. Dramatik tablosu olan hastamızda bizi de şaşırtacak derecede hızlı ve iyi sonuçlar aldık."
'MUCİZE OLDU'

Hastayı ilk gördüklerinde bilincinin kapalı olduğunu vurgulayan Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek Özcengiz de şu bilgileri verdi:
"Daha önce gördüğüm hastalardan edindiğim deneyimlere göre düzelmeyecek, muhtemelen bitkisel hayatta kalacak bir hastaydı. İlk izlenimim buydu. Hastanın ailesine de bu olumsuz durumdan söz ettik. Yeni tedavilerin klasik metodlarla desteklenerek uygun hastalarda, uygun koşullarda uygulanması oldukça iyi sonuçlar verebilir. Bu bir mucize gibi oldu gerçekten. Ekibimin bu işi başarmış olması bana büyük bir onur verdi" diye konuştu.
'ÇOK İYİ HİSSEDİYORUM'
Beşiktaş taraftarı olduğunu söyleyen ve bir daha futbol oynamayacağını vurgulayan Kenan Kalkan ise, şöyle konuştu:
"Sahada yere düşünce bir hocam kalp masajı yapıyor. Bir arkadaşım da suni teneffüs yapıyor. Sonra ambulans geliyor. Ondan sonrasını hatırlamıyorum. Şu an kendimi çok iyi hissediyorum. Beni kurtaranlara teşekkür ediyorum. Annemi öpeceğim. Yeniden futbol oynamayı düşünmüyorum. Kalbimde ritim bozukluğu var. Zaten 5 senedir vardı bu. 'Bir şey olmaz' diye devam ediyordum futbol oynamaya. Sonra da olan oldu."

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.