KAN TESTİ İLE DAMAR TIKANIKLIĞI TESPİTİ İÇİN UMUT IŞIĞI

Muhammet KAÇAR/RİZE, () - RİZE Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yürütülen bir araştırmada, alyuvar zar kolesterol düzeyi belli bir seviyenin üzerinde çıkan hastaların damar tıkanıklığı ve hasar düzeyinin...

17 Aralık 2014 Çarşamba 15:48
KAN TESTİ İLE DAMAR TIKANIKLIĞI TESPİTİ İÇİN UMUT IŞIĞI






Muhammet KAÇAR/RİZE, () - RİZE Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yürütülen bir araştırmada, alyuvar zar kolesterol düzeyi belli bir seviyenin üzerinde çıkan hastaların damar tıkanıklığı ve hasar düzeyinin anjiyo yapılmadan tahmin edilmesi hedefleniyor.
RTEÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hüseyin Avni Uydu öncülüğünde ve Kardiyoloji Anabilim Dalı ile ortaklaşa yürütülen çalışmada, anjiyoya alternatif olarak kalp damar tıkanıklarının basit bir kan testi ile tespit edilebileceği bir proje üzerinde çalışılıyor. Proje kapsamında 122 hasta ve sağlıklı 64 gönüllünün alyuvar zar kolesterol düzeyi ölçüldü. Bin 200 hasta ile tamamlanacak ve elde edilecek istatistiksel sonuçlardan hareketle basit bir kan testi ile kolesterol düzeyi belli bir seviyenin üzerinde çıkan hastaların anjiyo yapılmadan damar tıkanıklık durumunun ve hasar düzeyinin tahmin edilmesi hedefleniyor.
“PİLOT ÇALIŞMA SONUÇLARI BİZİ UMUTLANDIRDI”
Konuyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Uydu, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 17 milyon insanla birinci sırada ölüm nedeni olan dolaşım sistemi hastalıklarının Türkiye’deki ölümlerin yüzde 40’ına neden olduğunu söyledi. Karadeniz Bölgesi’nde de Koroner Kalp Hastalıklarının yüksek seviyelerde olduğun dikkat çeken ve bu amaçla kalp damar tıkanıklıklarının tespiti için bir proje üzerinde çalıştıklarını ifade eden Doç.Dr. Uydu şöyle konuştu:

“Kardiyoloji polikliniğine başvuran 122 hasta ve 64 sağlıklı gönüllüden kan örnekleri aldık. Bunların hücre zarı kolesterol düzeylerini ölçtük. Yapılan ölçümler sonucunda, sağlıklı kişilere göre koroner kalp hastalarının hücresel zar kolesterol düzeyleri yüzde 23 düzeyinde yüksek bulundu. Bu istatistiksel olarak anlamlıdır. Özellikle 3 damarı tıkalı olan hastalarda yüzde 26 civarında daha yüksek gözüktü. Hasta popülasyonunu artırdıktan sonra hücresel zar kolesterol düzeyine bakarak riskli hasta gruplarında kalbi besleyen damaların sağlıklı olup olmadığını veya hasar düzeylerini tahmin edebiliriz. Bu, bir sonraki aşamada yapacağımız proje ile daha kuvvetli söylenebilecek bir çalışmadır. Pilot bir çalışma sonucu elde ettiğimiz sonuçlar bu konuda bizi umutlu kılmaktadır.”
“BASİT KAN TESTİ İLE BİLGİ EDİNMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Çalışmanın ilk sonuçlarını Avusturya’da katıldığı 2’nci Dünya Lipit Kongresinde paylaştığını dile getiren doç.Dr. Uydu, “Damar sayısı ve tutulum sayısı ile hücresel zar kolesterol düzeyi arsındaki ilişkiyi açıklamaya çalışıyoruz. Bu küçük çalışma grubunda iyi bir ışık aldık. Hedefimiz zahmetsiz basit bir kan testi ile damar hasar düzeyi hakkında bilgi edinmektir. 2 yıl daha sürecek bu çalışmamızda anjiyoya alternatif olarak damar tıkanıklığı ve hasar düzeyini tahmin etmeyi hedefliyoruz.”

FOTOĞRAFLI

 

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.