KBB UZMANI ÜSTÜN: ORTA KULAK İLTİHABI EN SIK İLK 2 YAŞINDA GÖRÜLÜR

SAMSUN'daki Medikal Park Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op.Dr. Tunç Üstün, orta kulak iltihabının görülme sıklığının ilk 2 yaş olduğunu söyledi. Op.Dr. Üstün, "Özellikle 6'ncı aydan itibaren sıklaşmaya başlar. İlk...

25 Aralık 2014 Perşembe 15:55
KBB UZMANI ÜSTÜN: ORTA KULAK İLTİHABI EN SIK İLK 2 YAŞINDA GÖRÜLÜR






SAMSUN'daki Medikal Park Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op.Dr. Tunç Üstün, orta kulak iltihabının görülme sıklığının ilk 2 yaş olduğunu söyledi. Op.Dr. Üstün, "Özellikle 6'ncı aydan itibaren sıklaşmaya başlar. İlk yaşta yakalanan çocuklarda kronikleşme riski daha yüksektir" dedi.
Medikal Park Samsun Hastanesi KBB Uzmanı Op.Dr. Tunç Üstün, orta kulak iltihabı hakkında bilgi verdi. Orta kulak iltihabının yeni doğan döneminden başlayarak hayatın her döneminde oldukça sık karşılaşılan sağlık sorunu olduğunu belirten Op.Dr.Tunç Üstün, şöyle konuştu:
"Özellikle çocuk yaşlarda işitme kaybına neden olması, eğitim çağında zihinsel gelişimi bile etkilemesi, kronikleştiğinde kişinin tüm hayatı boyunca genel sağlığını ve iş verimini olumsuz etkilemesi nedeniyle önemli bir halk sağlığı problemidir. Orta kulak iltihabı iki yönden çok önemlidir. Çocukluk çağının en sık görülen hastalıklarından biridir. Çocuğun iştahını ve gelişmesini olumsuz yönde etkiler. İşitmeyi bozacak zihinsel gelişimi ve eğitimini engeller."
Orta kulağın akut ve kronik olmak üzere iki genel sınıflama yapıldığını dile getiren Op.Dr. Tunç Üstün, şöyle devam etti:
"Akut enfeksiyonlarda, ateş, ağrı, kulakta dolgunluk ve işitme kaybı olur. İltihabın etkisi ile zar delinirse kanlı- iltihaplı akıntı gelebilir. Kronik enfeksiyonlarda ise, genellikle akıntı olur, kulak zarı deliktir ve işitme azlığı vardır. Bazen tedavi ile bazen de kendiliğinden akıntı kesilebilir. Özellikle çocuklukta görülen, ağrı, ateş yapmadığı için sıkça gözden kaçan bir özel durum da seröz otit dediğimiz tablodur. Orta kulakta koyu, yapışkan, içinde bakteri veya virüs bulunmayan bir sıvı birikir. İşitme değişik derecelerde azalmıştır. Öğrenmeyi olumsuz etkiler, özellikle okul çocuklarında önemlidir."
Orta kulak iltihabına neden olan etkenlerin üst solunum yolu enfeksiyonları, büyük geniz etleri, alerjik yapı, soğuk ve nem gibi çevresel faktörler olduğunu kaydeden Op.Dr. Üstün şöyle devam etti:
"Çocuğun bulunduğu ortamda sigara içilmesi ve yutak tümörleri olarak sayılabilir. En sık görülme yaşı ilk 2 yaştır. Özellikle 6'ncı aydan itibaren sıklaşmaya başlar. İlk yaşta yakalanan çocuklarda kronikleşme riski daha yüksektir. İlk 2 yaş içinde akut orta kulak iltihabı geçirme riski yüzde 80'i bulur. Çocuklar kreş veya okula başlama yaşına geldiğinde akut orta kulak iltihabı meydana gelme riski artar. Yaşanan ortamda hijyenik yetersizlik, yetersiz beslenme, kreş ve okullardaki öğrenci sayısı, ailelerin çocuğun sağlığına eğilme alışkanlığı, doktora götürme duyarlılığı ve anne sütü emme sıklığı kronikleşme riskini etkiler. Orta kulak iltihabı beyin-beyincik abseleri, menenjit, yüz felci, iç kulak iltihabı, işitmenin tümüyle kaybedilmesi, kulağı içinde barındıran kafatası kemiğinin absesine yol açabilir."

FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.