Kök hücre bağışçı sayısı çeyrek milyona yaklaştı

Türk Kızılayı ve sivil toplum kuruluşlarının yaptığı çalışmalarla Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezinde kayıtlı kök hücre bağışçı sayısı 241 bini geçti.

06 Ağustos 2017 Pazar 11:46
Kök hücre bağışçı sayısı çeyrek milyona yaklaştı






BİLECİK (AA) - Türkiye'de kök hücre bağışçılarının sisteme dahil edilmesiyle ilgili Türk Kızılayı ile sivil toplum örgütleri, ülke genelinde yoğun çaba harcıyor.
Bu sivil toplum örgütlerinden olan "Belki de Sensiz Platformu" üyeleri, Bilecik'te, belediye ile ortaklaşa düzenlenen organizasyonda yüzlerce kişinin kan vermesini sağladı.

"Bağışçı bulunamadığı için çok sayıda kişi hayatını kaybediyor"

Platformun gönüllü üyelerinden Serkan Ünvermiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, örgütün kurulduğu günden bu yana 4 yıldır çalıştığını ve hasta çocuklara yardım etmenin gururunu yaşadığını söyledi.

Ünvermiş, kan kanseri olan çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, "Biz platform kurduğumuzda kök hücre bağışına ilişkin yaygın bir çalışma yoktu. Gerçekten önemli bir ihtiyaçtı ve biz çalışmalarımızla vatandaşları bilgilendirdik bağışçı bulduk. Aslında çok basit bir işlem. İnsanlar bilgisi olmadığı veya yanlış bildiği için bunu ne yazık ki gidip donör adayı olmuyorlar ve bağışçı bulunamadığı için ülkemizde çoğunluğu yüzde 80-85'i çocuk olmak üzere kan kanseri çok sayıda kişi hayatını kaybediyor." ifadesini kulladı.

"3-5 dakikanızı ayırarak donör adayı olabiliyorsunuz"

İlk kurulduklarından bu yana gönüllü sayısının arttığını şu anda platform yöneticisi 30 kişi dışında ülke geneli gönüllü çalışan bin 500 kişi olduğunu vurgulayan Ünvermiş, şöyle devam etti:

"Kurucu başkan bankacı, ben turizmle uğraşıyorum, bir arkadaşım var mimar, dolayısıyla herkes kendi işlerinden artan vakitlerinde bağışçı bulmak için çalışıyor. Hiç kimsenin bir maddi kaygısı ve çıkarı yok tamamen gönüllülük esaslı. Biz bulduğumuz bağışçıları Türk Kızılayı'nın ilgili kan merkezlerine yönlendiriyoruz. Şu anda donör sayısı 250 bine yaklaştı. Biz bu işe başladığımızda 38 bindeydi. Almanya'nın nüfusu hemen hemen bizimle aynı ancak 7 milyona yakın donör adayı var ve bizde 250 bin. Bu sayıların 2 milyon olması gerekiyor ki, hastaların eşleşme oranları yükselsin ve hayatları kurtulsun."

Gönüllülerin ülkenin dört bir yanında bağışçı bulmak için çalıştığını, toplu bağış organizasyonları, açık hava etkinlikleri, ilgi çekici reklam ve video çekimleri gerçekleştirdiğini belirten Ünvermiş, "3-5 dakikanızı ayırarak, sadece 3 tüp kan vererek, donör adayı olabiliyorsunuz. Sonra eşleştiğinizde de bir hayat, can kurtarıyorsunuz. Bizim halkımız gerçekten bildiği zaman bir şeyler yapan bir toplum ama bilmediği için biz de bunu duyurmaya çalışıyoruz." dedi.

Bağışçı sayısı 241 bin 380 oldu

Türk Kızılayından alınan bilgiye göre, Sağlık Bakanlığının, kemik iliği nakli bekleyen hastalar ve çok sayıda gönüllü vericiye ait doku grubu antijeni bilgilerinin depolandığı Kemik İliği Bankasının (KİB) kurulması ve kemik iliği nakli ile ilgili merkezler arasında koordinasyonun sağlanması için oluşturduğu Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi olan TÜRKÖK'e gönüllü kemik iliği veya periferik kök hücre bağışçılarının kazanılması, Türk Kızılayı tarafından sağlanıyor.

Türk Kızılayı, "Kök hücre bağışçısı kazanımı" görevine, bünyesindeki Bölge Kan Merkezlerinde kurduğu 12 Gönüllü Verici Merkezi ile hazırlık çalışmalarını tamamlamasının ardından 13 Ağustos 2014'te başladı.

TÜRKÖK'e kayıtlı kök hücre bağışçı sayısı 241 bin 380 oldu.

Bağışçıların yüzde 66,7'si gençler

Bağışçıların yüzde 32,4'ü 18-25 ve yüzde 34,3'ü ise 26-35 yaş aralığındakilerden oluştu. Bu genç kesimin toplam bağışçılar içindeki oranı yüzde 66,7'ye ulaştı.

Sistemde kayıtlı bağışçıların yüzde 27'sini 36-45 ve yüzde 6,3'ünü 46-50 yaşları arasındakiler oluşturdu.

Son Güncelleme: 06.08.2017 12:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.