Mavi Melekler, kanser hastalarının hayat ışığı

Mavi Melekler'in İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji servisine gelen bine yakın kanser hastasına umut ve moral veren gönüllü kadınlardan oluştuğunu biliyor muydunuz?

30 Ocak 2015 Cuma 22:50
Mavi Melekler, kanser hastalarının hayat ışığı






Mavi Melekler, kanser hastalarının hayat ışığı

 

Bazılarımız melek doğar, doğuştan melektir bazı kadınlar. Her biri kendini insanlığa adamış kahramanlardır onlar. 'Allah şifa versin, bugün çok iyisin', 'Aaaa Hasan amca yüzüne kan gelmiş can gelmiş, 41 kere maşallah' 'Bugün çaylar bizden'
Bu sözleri hemen hemen hergün İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji servisine gelen bine yakın kanser hastasının duyduğunu biliyor muydunuz?

Türkiye'nin en eski gönüllü sağlık organizasyonlarından biri Mavi Melekler kanser illetiyle mücadele veren vatandaşlara tam 35 yıldır yüzlerinden eksik olmayan tebessümle moral desteği veriyor. Kimi zaman ellerinde su şişeleri, bazen sıcacık simitler poğaçalar onkoloji servisinde şifa arayan hastalarla tek tek ilgilenen Mavi Melekleri hastane koridorlarında günün her saati görmek mümkün. Tam 31 yıldır İstanbul'un en büyük kamu hastanelerinden Okmeydanı Hastanesi Onkoloji Servisi'ni mesken tutan Mavi Melekler Kanser illetiyle mücadele ederken evlatlarının bile ilgilenmediği yaşlı hastalara daha fazla özen gösteriyor. Mükerrem Arın hanımefendinin öncülüğünde kurulan Mavi Melekler organizasyonu tamamen gönüllü bir teşekkül. Mükerrem Hanım 1984 yılında 'Aza' olarak girdiği Onkoloji Derneği'nin adeta gönüllü neferi olmuş. Doğu Türkistanlı bir ailenin kızı olan Mükerrem Hanım'ın 'İyilik harekatı'na destek veren gönüllü kadın sayısı bugün 75 kişiye ulaşmış.
Dönemin yokluk yıllarında yardımseverlerin desteğiyle hastane onkoloij servisinin genişletilmesinden modern cihazların alımına kadar pek çok konuda öncü olan Mükerrem Arın ve arkadaşları 'Şefkat Bekleyen' hastalar üzerinde yoğunlaşmış..
 

ABD ve AB MAVİ MELEKLERİ ÖRNEK ALDI
 

Okmeydanı Hastanesi koridorlarında başlayan iyilik yarışının ünü sınırları aşmış. Amerikalı sağlık kuruluşları Mavi Melekler'in çalışma yöntemlerini gelip yerinde incelemiş, zaman zaman uluslararası sağlık kuruluşları Onkoloji servisinin gönüllü 'Ablaları'nı ziyaret ederek hem fikir almış hem de çekim yaparak diğer ülkelere örnek olarak gösteren yayınlar hazırlamışlar. Hatta Macaristan Sağlık Bakanlığı AB ülkelerine çağrıda bulunarak 'Okmeydanı Onkoloji Servisi Mavi Melekleri tarzı organizasyonlara yönelmesi tavsiyesinde bulunmuş
 

EN BÜYÜK ÖDÜLLERİ TABURCU OLAN HASTALAR

Kendisi de eski bir sağlık çalışanı olan Mükerrem Arın ve Mavi Melekler'i servisten iyileşerek taburcu olan hastaları görmek onların en büyük ödülü. Şefkat bekleyen hastaları moral dağıtırken 3 kişden 75 yardımcıya ulaşmış.
87 yaşında olmasına rağmen 'Ben kurdum arkadaşlarım yaşattı' dediği mavi melekler

NEDEN MAVİ MELEK ?

Hastanede daha önce beyaz önlük giyerek serviste dolaşan Mükerrem Hanım ve arkadaşlarına hastalar 'Doktor hanım diye seslenmeye başlayınca çözümü ünlü sunucu Orhan Boran bulmuş. Boran Mavi Meleklerin katıldığı bir programda Zeynep Kamil'de Pembe Melekler var, siz de mavi melek olun' diyerek hem adını hem de giysilerinin rengini belirlemiş'

Kimler Mavi Melek olabilir?

Mavi Melek olmak oldukça zor ve meşakkatli bir yol. Her hangi bir bedel talep etmeden tamamen gönüllülük esasına göre hasta ve yakınlarına destek vermeye istekli olmalı.

Sağlık, psikolojik, sosyal ve adli yönden bir sakıncası olmamalı

Hastalarla sakin iletişim kurabilecek donanıma eğitime sahip olmalı,

Toplumun örf ve adetlerine saygılı olmak, Hastaların haklarına saygılı olmalı

Hastaların özel hayatıı ve tedavisiyle ilgili bilgilerin korunmasına özen göstermeli, kesinlikle bu bilgileri dışarıya aktarmamalı.

Kişisel menfaat sağlamaya yönelik faaliyetlerde bulunmamayı taahhüt eden, çalışma saatlerine uymaya istekli olmak ve bunun için zaman ayırabilmek, 18 yaşını dolduran herkes mavi melek olabilir
 

Son Güncelleme: 22.01.2022 21:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.