Mideden Alınan Parçayla Yemek Borusu Yapıldı

YOZGAT, () - YOZGAT'ta 'yemek borusu kanseri' teşhisi konulan Azerbaycan uyruklu 58 yaşındaki Maya Yakın adlı kadına, Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde gerçekleştirilen bir operasyonla midesinden alınan...

01 Ekim 2014 Çarşamba 12:24
Mideden Alınan Parçayla Yemek Borusu Yapıldı






YOZGAT, () - YOZGAT'ta 'yemek borusu kanseri' teşhisi konulan Azerbaycan uyruklu 58 yaşındaki Maya Yakın adlı kadına, Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde gerçekleştirilen bir operasyonla midesinden alınan parça ile yemek borusu yapılarak sağlığına kavuşturuldu.
Azerbaycan uyruklu olan ve Yozgat'ta geçici izinle yaşayan, evli ve çocuğu bulunmayan Maya Yakın, yiyip, içmekte zorlanması üzerine, Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne başvurdu. Yakın'a 'yemek borusu kanseri' teşhisi konularak, 8 ay boyunca endoskopi ve tetkikler yapıldı, kemoterapi uygulandı. Daha sonra ise hastanın ameliyata alınması uygun bulundu.
Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkan Yrd. Doç. Dr. Bayram Metin ile birlikte Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olgun Kadir Arıbaş, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Ökten tarafından gerçekleştirilen operasyonla, hastanın yemek borusundaki kanserli bölge alınıp, yerine midesinden alınan parça ile yapılan yemek borusu takıldı.
Hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Bayram Metin, "Başarılı geçen ameliyatla hastamızın yemek borusunu tamamen çıkartarak yerine mideden bir yemek borusu oluşturup, boğaza diktik. Bu şekilde hastanın hem yutma ve yemek yeme güçlüğünü ortadan kaldırmış olduk, hem de kanserli alanı tamamen vücuttan uzaklaştırdık" dedi.

Yemek borusu kanseri hastalığının ülkemizin doğu kesimlerinde, özellikle Erzurum ve Van gibi bölgelerde daha sık görüldüğünü ifade eden Yrd.Doç.Dr. Metin, "Bu ameliyat şimdiye kadar Ankara, İstanbul ve Erzurum gibi illerde ve ülkemizde sayılı merkezlerde yapılabilen bir ameliyattı. Yozgat'ta bu zamana kadar böyle bir ameliyat yapılmış değildi. Yozgat'ta bu ameliyatı ilk kez Üniversitemiz Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde gerçekleştirdik" diye konuştu.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Ökten ise, hastanın hem yutma güçlüğünü ortadan kaldırmak ve hem de sağlığına kavuşturmak için yemek borusunun tümörlü olan kısmını etrafındaki 5-6 santimlik sağlam dokuyla birlikte çıkartıldığını söyledi. Ökten, "Mideden yaptığımız bir tüpü yemek borusu yerine deplase ettik. Tümörün yayılmadan cerrahi olarak temizlenmesi hasta açısından çok önemli olduğu gibi, hekim açısından da ameliyatın daha kısa sürede ve daha az komplikasyonla tedavi edilmesi açısından önemlidir" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.