Opr. Dr. Pişkin: Kanser tedavisinde yüksek moral çok önemli

SAMSUN'da Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Salih Zeki Pişkin, kanser hastalığının tedavisinde yüksek moralin büyük önem taşıdığını söyledi. Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Salih Zeki Pişkin, öldürücü ve korkutucu bir hastalık olan kanserle...

26 Haziran 2015 Cuma 12:02
Opr. Dr. Pişkin: Kanser tedavisinde yüksek moral çok önemli






SAMSUN'da Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Salih Zeki Pişkin, kanser hastalığının tedavisinde yüksek moralin büyük önem taşıdığını söyledi.
Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Salih Zeki Pişkin, öldürücü ve korkutucu bir hastalık olan kanserle mücadelede herkesin farklı bir yöntemi olduğunu vurguladı. Opr. Dr. Pişkin, "Önemli olan hastanın duygularını anlamaya çalışmak ve yalnız kalmalarını önlemek. Kanser teşhisinin konulması ve bu hastalıkla baş etmek zorunda kalmak her insan için oldukça zor ve yıpratıcı bir deneyim. Teşhis ve tedavi süreci, hasta ve yakınları için fiziksel ve psikolojik bir zorlanma dönemi yaratıyor. Bu süreçte tedaviye ek olarak alınan psikolojik destek, hastaya ve yakınlarına mücadele için gerekli psikolojik gücü sağlamaları ve yalnız olmadıklarını hissetmelerinde yardımcı oluyor. Kanser teşhisi sonrasında hasta ve yakınları, hastalığa, tıbbi bakım ve tedaviye, bedensel değişikliklere, ağrılara ve hastalık sebebiyle hayatlarının fiziksel, ruhsal ve sosyal alanında yaşanan tüm değişikliklere uyum sağlamaya çalışıyorlar. Bu psikolojik uyum sürecinde, hastalığa düşünsel, duygusal ve davranışsal tepkiler verebiliyorlar. Zamanla ve kişiden kişiye farklılaşan bu tepkiler aslında kişinin hastalığa uyum çabalarıdır" dedi.
Hastanın kanser ile mücadelesini etkileyen faktörlerden bahseden Opr. Dr. Pişkin, "Kanserin tipi, yeri, seviyesi, nüks yapıp yapmadığı, ağrı olup olmadığı, kişinin yaşamına, ilişkilerine etkisi, hastanın yaşı, cinsiyeti, kişilik özellikleri, maddi kaynakları, eş, aile, çevre desteği hastanın kanserle baş etmesini etkiliyor. Üzgün, sıkıntılı, umutsuz, karamsar olma, hayattan zevk alamama, suçluluk duyguları, kararsız olma, çevreyle görüşmeme gibi düşünsel, sık sık ağlama, sürekli yorgunluk, uyku ve iştahın bozulması gibi fiziksel depresif belirtiler ve kaygı, sinirlilik, endişe duyguları bu tedavi sürecinde hastanın daha da fazla zorlanmasına neden oluyor ve tedaviye uyumu azaltıyor. Kanser hastalarının çoğu teşhis ve tedavi sürecinde yakınlarını üzmemek için, yaşadıkları kaygı, korku veya öfkeyi ifade etmekten kaçınırlar. Gerçek duygu ve düşüncelerinin onları daha fazla üzeceğine inanırlar. Öte yandan, kanser hastasının yakınları da, benzer bir şekilde hastalık veya kendi korku, endişeleri üzerine konuşmanın hastayı daha fazla üzeceğine inanarak konuşmaktan kaçınırlar. Konuşmamak, hissedilen duyguları bastırmaya çalışmak hem hastayı hem de yakınını daha fazla zorlar. Oysa hastaya en büyük desteği verebilecek kişi yine kendi yakınıdır" diye konuştu.
Kanser hastalarının psikolojik destek almaları gerektiğini ve bu desteğin amacının neler olduğunu belirten Opr. Dr. Salih Zeki Pişkin, "Kanser tedavisinde psikolojik desteğin amacı, hastalığa karşı gelişen olumsuz düşünce ve duyguların, tepkilerin rahatça ifade edilip anlaşılmasına çalışarak hastanın tedavi sürecinde ve sonrasında günlük yaşamına mümkün olduğunca çabuk ve sorunsuz devam etmesini sağlamaktır. Psikoterapi ortamı, kişilerin duygu ve düşüncelerini yargılanmayacakları, destek görebilecekleri bir ortamda rahatça ifade etmelerine olanak tanımayı amaçlar. Hastalık gibi olumsuz olaylar, kişiyi ve yakınlarını fiziksel ve duygusal açıdan oldukça fazla zorlasa da, aynı zamanda kendini tanımak ve güçlüklerle mücadele etme yolları öğrenmek için iyi bir fırsattır. Kanser tedavisi sürecinde, hastalar kendi sınırlılıklarını kabul etmeyi, becerilerini tanımayı, hedef koymayı, başkalarından destek istemeyi öğrenirler. O ana dek, hayatları; olumsuzluklar, tatminsizler ve gerçekleşmeyen hedeflerle mücadele ederek geçmiş kişiler, o anı, o günü yaşamanın değerini anlayarak, yaşamdaki güzel şeylere odaklanarak yaşamlarındaki olumlulukları arttırabilirler" dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.