Ordu, Organ Bağışında Türkiye İkincisi

ORDU Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Dr. Selçuk Yücesan, organ bağışı açısından 2014 yılı verilerine göre yapılan 8 bağışla Türkiye ikincisi olduklarını söyledi. Ordu Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Dr. Selçuk...

06 Kasım 2014 Perşembe 10:23
Ordu, Organ Bağışında Türkiye İkincisi






ORDU Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Dr. Selçuk Yücesan, organ bağışı açısından 2014 yılı verilerine göre yapılan 8 bağışla Türkiye ikincisi olduklarını söyledi.
Ordu Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Dr. Selçuk Yücesan, Orduluların organ bağışındaki duyarlılığına dikkat çekerek, Türkiye ortalamasının üzerinde olduklarını dile getirdi. Organ bağışının önemine değinerek kentin Türkiye sıralamasındaki rolünü anlatan Dr. Selçuk Yücesan, "Organ bağışında bulunanları Türkiye konumuyla kıyasladığımızda Ordu'nun daha iyi konumda olduğunu görüyoruz. 2014 yılı verilerine göre Türkiye'de beyin ölümü tespiti yapabilecek yoğun bakım donanımına sahip 220 hastane var. Bursa Çekirge Devlet Hastanesi 15 beyin ölümünden ailesi ikna edilen 9 kişiden bağış alındı. Bu anlamda Bursa birinci sırada. Ordu Devlet Hastanesi ise 15 beyin ölümü ile 8 bağışla Türkiye ikincisi. Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi ise 22 beyin ölümünden 7 kişinin ailesini ikna ederek bağış aldı" dedi.
Beyin ölümü gerçekleşen hastaların ailelerini ikna konusunda yoğun çaba gösterdiklerini ifade eden Dr.Yücesan, "Ordu Devlet Hastanesi'nin beyin ölümüne göre aile ikna oranı oldukça iyi durumda. Bu yıl içerisinde Ordu Devlet Hastanesi'nde 15 beyin ölümünde 8 bağış gerçekleşti. 8 bağışta böbrek, kornea, karaciğer, akciğer ve kalp toplamda 41 hastaya umut oldu. Ulusal Bekleme Listesi'nde Türkiye'de organ bekleyen hasta sayımız ise toplam 26 binin üzerinde. 26 bin hastanın canlı nakillerde dahil olmak üzere Türkiye'de yılda ancak 3 bin civarında nakil ameliyatı yapılıyor. Malesef yüzde 75'i karaciğer ve böbrek olmak üzere canlıdan, akrabalar arası nakillerden oluşuyor. Yüzde 25'i kadavradan yapılabiliyor. Kadavra nakillerimiz yıllık 300-400 civarında. Ordulular ise organ bağışına daha duyarlı. Bu Ordulu vatandaşlarımızın kahramanca kararlarıdır. Kahramanca organ bağışı kararı verebilme kabiliyeti ve cesaretidir. Orduluların bu konuda Türkiye'ye kıyasla daha iyi durumda, daha duyarlı olduklarını söyleyebiliriz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.