Otizm erkeklerde kızlara göre 4 kat daha fazla görülüyor

Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, dünyada her 88 çocuktan 1'inde otizm spektrum bozukluğu görüldüğünü belirterek "Ayrıca, otizmin erkek çocuklarındaki yaygınlığı, kızlardan 4 kat fazladır"...

01 Nisan 2015 Çarşamba 12:10
Otizm erkeklerde kızlara göre 4 kat daha fazla görülüyor






Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, dünyada her 88 çocuktan 1'inde otizm spektrum bozukluğu görüldüğünü belirterek "Ayrıca, otizmin erkek çocuklarındaki yaygınlığı, kızlardan 4 kat fazladır" dedi.
Samsun İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Kasapoğlu, bu kapsamda yarın 'Otizmin farkındayım' sloganıyla yürüyüş etkinliği düzenleyeceklerini söyledi. Otizm spektrum bozukluğunun, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan bir durum olduğunu dile getiren Kasapoğlu, "Çocuğun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve kalıplaşmış davranış biçimlerine sahip olması ile tanımlanır. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı sanılmaktadır. Bugün, otizm spektrum bozukluğuna neyin neden olduğu bilinmemekle birlikte genetik temelli olduğuna ilişkin bulgular vardır. Ancak hangi gen ya da genlerin sorumlu olduğu henüz bilinmemektedir. Çevresel faktörlerin de otizme yol açabildiğine ilişkin görüşler vardır. Otizmin ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisi yoktur; bu nedenle otizm spektrum bozukluğuna her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır" dedi.
BELİRTİLERİ
Kasapoğlu, otizm spektrum bozukluğunun, günümüzde zihinsel yetersizlikten sonra en sık rastlanan nöro gelişimsel yetersizlik olduğunu dile getirerek "Dünyada otizm spektrum bozukluğu her 88 çocuktan birinde görülmektedir. Ayrıca, otizmin erkek çocuklarındaki yaygınlığı, kızlardan 4 kat fazladır. Otizmin temel belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağıyla bile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, sohbetten hoşlanmamak, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar bulunmaktadır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.